Malaysia : Tong Taik UMNO: Harga Petrol Naik RM0.20 Pada SEPTEMBER 2009

Tuesday, May 12, 2009

Harga Petrol Naik RM0.20 Pada SEPTEMBER 2009


Minyak Naik RM0.20 SEPTEMBER 2009

PUTRAJAYA: The RON97 petrol will be sold at RM2 per liter effective Sept 1, which is 20 sen more than its current selling price once RON95 is available nationwide. - Petrol price: RON97 to cost 20sen more

Ya, ya, kita tahu minyak petrol ini harga sudah diapungkan mengikut harga pasaran dunia. Tetapi masih ingatkah kita, pada tahun 2008?

Tanggal bulan Jun 2008, bila mana Shahrir Samad kata harga petrol akan naik pada bulan Ogos 2008. Apa yang berlaku? Seminggu selepas itu harga petrol terus dinaikkan dengan mendadak. Tak payah tunggu bulan Ogos 2008 pun, harga minyak sudah naik.

Hari ini? Ismail Sabri kata minyak naik pada bulan September 2009. Tetapi sebelum Shahrir Samad letak jawatan, kenyataannya ada keluar di The Star mengenai harga minyak akan naik sebanyak RM0.50. Rujuk petikan di bawah:-
“We will increase the price of RON97 reasonably, when RON95 is introduced but if we use the floating system for RON97, its price will immediately increase by 50 sen,” he said. - RON97 petrol to cost more in July
Percayalah, kenaikan harga minyak ini akan menaikkan lagi rata-rata harga barangan yang kita selalu beli. Lagi satu, kalau dahulu mereka rancang kenaikan harga sebanyak RM0.50 seliter, maknanya selepas September 2009, ada lagi RM0.30 kenaikan? Hahaha entahlah...

p/s: Gali perigi di musim panas, minyak naik di musim sejuk?

24 comments:

Anonymous

ingatkan hujan sampai petang , hujan di tengahari pula ... faham faham lah .

Anonymous

betol2.. bangsat kerajaan BN

Anonymous

haaak tuuuih to BN

007

sebelum naik.. bgle turun dulu 5-6bulan.. suke btul naik menaik ni..

Anonymous

so the oil price will rise up year after year???
kalu naik 5 sen, 7sen ker, i still can accept it...but 20 sen, is high diff....rakyat majoriti bkn nyer kaya raya mcm leader n kroni2 be end..

kalu keadaan cuaca mcm jepang ker, korea ker...bleh gak aku naek beskal, jimat n menyihatkan..

tp kalu kt malaysia yg iklim nyer lembab spnjang thn, dtambah plak 'bala kpanasan' den x bleh nk naek beskal mahu pon jalan kaki (gi kedai dpan umah bleh la)
basah kuyup baju den!

- yg kaya trus mkn buaya, yg miskin trus mkn sardin

Anonymous

nak xnak be end kene usaha utk sediakan sumber alternatif mcm ethanol ker, hidrogen, bio-diesel, wind turbine x pon sel suria...


dh tau minyak dlm perut bumi mesia ni nk abih, kene btindak cpt, kalu x nak tgk kete hang yg bsar, guna minyak byk trsadai psl minyak takda

mekatoronikusu

sebut psl sumber alternatif ni, aku ade byk tgk kt discovery channel psl diorang cari sumber lain selain drp petroleum

salah satu nyer pkai mini turbin yg dpasang kt sistem paip umah...bile ade pressure, turbin tu bputar n then generate dc elektrik...so kene +ambah inverter utk convert dc kpd ac..maybe kos tinggi, tapi lpas pkai utk jangka masa yg pnjang bleh jimat kos n membantu mengurangkan kesan rumah hijau

kalu xder pihak yg brsungguh-sungguh nk pkai teknologi dlm skala besar, sampai bila nk brgantung kpd petroleum???

barang murah, sapa x mahu???
kalu aku pandai dlm bab cipta mencipta ni, dh lame aku wat sndiri...xyah gado2 psl harga petrol naek...

Anonymous

org UMNO bangsat..kerajaan babi korg x abih2 mnyusahkan rakyat..hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...hancur UMNO laknatullah...

Anonymous

^
|
|

ini orang kuat cacai !

ibnubahri

jahanam Barisan... UMNO...

3viL X eIjI

bile la BN nak benti susahkan rakyat..

bukan sume org bley senang dgn makan rasuah cam BN..pk la petani2 di kampung2 kecil..

"sesungguhnya amat malu bila seseorang pemimpin lebih kaya dari rakyatnya"

duke of hazard

dan lg malu bg rakyat kalo pemimpin kite ade skandal bunuh warga asing dr mongolia......sumpah la 80 mesjid tempatan sekalipon...kalo tak bersihkan name di mate dunia....org still anggap ko terlibat. end f story.

Anonymous

Kalau RON95 aku bole gune lagi pasal keta aku pon cabeta jer...kalau keta injection aku tak tau lagi camner kesan ke atas keta korunk...

Anonymous

aramai tiii.......

Anonymous

aih...xde ribut ape, minyak global pn ok...stable je...ttbe naik lak 2 kupang..ape kes..

Anonymous

BN mmg sebuah kerajaan yang bangang....org yg menyokong BN lg la bangang....kalo minyak naik mengeluh....time pangkah tu tak beringat....Najib mmg nak kasi rakyat malaysia nih mampus agaknya....

Anonymous

xde sebab... xde ape... so kesimpulan die sng jer geng~... KAUT seMAKSIMUM mungkin..!! sbb dieorg dh tau nih jer last chance dieorg nk KAUT kaw2 pon... pasnih xde dah... hahaha~

Anonymous

mana dia juak2 umno yg dok hentam hanief dlm post yg sebelum ni..? awat depa tak buat kecoh kat sini? ni mesti diorang pun dok tengah penin kepala pasai parti depa nak naikkan harga minyak. Haaa sokong la lagi, sokong, jgn tak sokong. sokong sampai mati...!

Anonymous

tu la pasal...masalahnye..mmg xde sebab nak naik kan harge minyak..sbb harga minyak stable...xde krisis..klu dulu tu boleh la paham..although tindakan menaikkan harga minyak dulu tu dilakukan secara tergesa2...panik sgt...tau2...harga minyak turun mendadak semendadaknye lepas tu..harga minya yg dah naik tu?turunnye sikit je..sah2 la nak kaut duit rakyat..masalahnye..kite ni bayar cukai pendapatan...adui...

Anonymous

hahaah...org umno takde pon komen kat sini....ahhahahah

Anonymous

hahahahaha teruskan melalak lg...

Anonymous

wow zambry menang tu la nizar angkuh padan muka

Anonymous

zambry mb perak sah pr apa citer

Kucing Parsi

bangang... naik kan je la harga minyak asalkan benar2 malaysia maju...

maju ke? kalau rakyat masih ada bergaji hari? masih ada rakyat kais pagi makan pagi kais petang makan petang? kaya ke malaysia kalau ada litar sepang tapi takde jalan kat marudi takder jalan kat sipitang takder jalan kat setiu? bangga ke malaysia kalau ada putrajaya ada taman tamadun islam tapi negara islam yang kalau di type "malaysia" di ejen pencari lebih banyak benda lucah dari benda yang elok!!!

astaga... bila lagi YB nak mati... oi nak pilihanraya la oi...

untuk menjawab soalan di atas...

zambry tu syok sendiri... dia menang kat pangkor pun majoriti ciput je... buat malu je...dah lah hitam, tak canatik buruk... jahat pulak tu~

Post a Comment

Nak komen boleh tolong jangan mencarut.
You may comment but please do it without vulgar words.

Blog Archive