Malaysia : Tong Taik UMNO: Kenapa Hanief Tukar Kerja Selenggara Mesin Layan Diri

Saturday, October 3, 2009

Kenapa Hanief Tukar Kerja Selenggara Mesin Layan Diri

























Syarikat besar. Ada pool.

Tak ada lagi ulat parkir. Hahaha...












Akhiran September 2009, saya bekerja di kedai komputer seperti dahulu-kala di Bukit Bintang. Saya siap beritahu sepupu saya lagi yang baru bekerja sebagai pelayan pelanggan di Pavilion, Bukit Bintang. Tetapi setelah bosan dengan kerenah pelanggan yang sengkek (kurang duit) walau pun berkereta mewah, saya pun terasa bahawa ada baiknya kerja dalam bidang, yang tiada orang minta potongan harga dan kerja dalam bidang yang perkhidmatannya memiliki permintaan yang tinggi.

Mesin layan diri ada banyak. Tetapi di Malaysia masih di dalam lingkungan minuman dan snek rata-ratanya. Dalam kegawatan ekonomi, pekerjaan yang selesa dari segi pendapatan dan kerenah pelanggan ialah dalam sektor makanan. Bayangkan sumbangan sektor ini diperlukan setiap hari. Manusia mana yang tidak minum dan makan?

Saya dapat kerja ini apabila terserempak dengan taukeh mesin layan diri di GIANT. Masuk bilik kakitangan GIANT nak isi borang kerja. Dapat pula kerja lain. Hahaha... Taukeh tersebut kebetulan sedang servis sebuah mesin layan diri di situ.

Ada orang kata, saya berkebolehan tinggi dalam IT. Tapi apa nak kata? Sektor makanan tetap berdaya maju di kala kegawatan ekonomi. Entahlah, mungkin kerajaan boleh cuba dengan idea terakhir. Iaitu menyusun semula sektor-sektor yang ada dan lakukan penarafan semula melalui bancian meluas. Mungkin lubang-lubang pekerjaan yang bukan berkaitan makanan dapat bernafas kembali.

Sekarang Hanief si budak IT kerja menyelenggara mesin layan diri. Kerjanya mudah, hanya perlu mengisi makanan dan minuman ke dalam mesin layan diri, rekod stok, angkat beberapa karton minuman, pandu van, hafal jalan-jalan sekitar Lembah Klang dan kutip duit. Sebelum terlupa, kena juga baiki-pulih mesin, sistem paip dan elektrik.

Mesin layan diri ibarat cawangan kedai yang beroperasi sendiri. Manusia seperti saya ibarat penyelia yang datang memastikan mesin beroperasi untuk meneruskan jualan berjalan lancar dan wang mengalir deras. Hahaha...

Pelbagai tempat telah dikuasai oleh taukeh ini. Syarikat-syarikat besar, hospital-hospital, universiti-universiti, kompleks membeli-belah, kilang-kilang, sekolah-sekolah, gym/pusat yoga dan beberapa pasaraya yang para pembaca boleh teka serta lidah rasmi kerajaan (Jeng..jeng.. jeng). Hahaha... luas betul rangkaian taukeh ni. Tapi dia simple saja dan tak melaram pun. Macam ini baru orang KL. Saya suka.

Tak adil jika semua cerita yang menggiurkan sahaja diceritakan di sini. Hahaha... Ada beberapa perkara yang perlu kita ambil iktibar dan perbaiki.

Soal para pekerja syarikat ini. Boleh dikatakan 2 orang Melayu, 1 Kadazan Dusun dan 2 orang orang Indonesia.

Menurut para pekerja, mereka menceritakan bahawa ramai budak-budak Melayu hanya dapat bertahan 2 minggu kemudian cabut kerja lain. Saya yakin, bukan semua budak Melayu pemalas. Tentu ada sebab. Setelah dikorek, banyak perkara yang kurang menyenangkan terdapat di dalam syarikat ini sebenarnya. Antaranya:-
  • Van Cabuk
    Saya hairan, van terpakai dipandu budak Sabah ini tiada tali pinggang keledar. Hari ini pecah rekod. Saya naik van itu sehingga ke Semenyih (Universiti Nottingham). Hahaha...

  • Tiada waktu makan Tengahari
    Kena makan dalam van. Jika tidak, banyaklah tempat yang tidak dapat dikunjungi atau pun terlepas waktu pejabatnya. Hahaha... tapi taukeh telah wajibkan rutin hariannya untuk membawa kami bersarapan setiap pagi di sebuah restoran Mamak. Makan tengahari kena pandai-pandai sendiri. Air dari mesin layan diri boleh diminum. Tapi jangan melampau. Hahaha...

  • Kena Bagi Rasuah (Derma ke rasuah?)
    Sewaktu menyelenggara mesin layan diri di beberapa tempat popular (seperti hospital, kilang dan kompleks membeli-belah), air botol/tin/cawan selalu dipau oleh jaga dan kakitangan yang muka tak malu. Hanya terdiri dari 3 kaum:-
    • Melayu
    • India
    • Bangladesh

  • Kena Angkat Barangan berat
    Saya dah biasa angkat barangan berat. Korek perigi pun guna tangan. Anak jantan apa nak bimbang. Kalau ulat buku memang tak sesuai bikin kerja ni.

  • Kena Bergegas 10-11 Lokasi Satu Hari
    Dahsyatkan? Hahaha...
Walaubagaimana pun, dalam meminimakan kerenah yang bersangkut-paut dengan kegawatan ekonomi, masalah tetap ada di mana-mana. Inilah yang menguji kebijaksanaan saya dalam mencari penyelesaiannya.

Ada orang cari kerja lain, ada orang meniaga sendiri, ada orang makan pil, ada orang mencuri, ada orang berhutang, ada orang menipu, ada orang menangis bersendirian, ada orang layan MP3 kuat-kuat, ada orang memburuh di luar negara dan pelbagai lagi idea-idea manusia ini.

Kadang-kadang seronok menyelami dunia pekerjaan peringkat bawahan begini. Kita dapat belajar banyak dugaan rakyat di bawah. Juga dapat lihat golongan kaya berniaga di pelbagai lokasi dengan cara yang tersendiri.

p/s: Gaji permulaan, RM900.00 tapi ada elaun makan RM6.00 setiap hari dan elaun telefon bimbit RM30.00 sebulan. Waktu kerja 8:30 pagi hingga 6 petang. Balik rumah boleh tonton Edisi 7. Hahaha... Minggu depan saya nak cadangkan bos pasang tali pinggang keledar untuk van cabuk yang dipandu budak Sabah itu. Kesian betul. Sekarang taukeh ni tengah cari seorang lagi pekerja. Siapa nak sambut cabaran silakan. Jangan biarkan pekerja asing memenuhi ruangan yang ada. Nanti bising pula Malaysia digugat hebat oleh pekerja asing. Padahal budak-budak kita yang tak sanggup memenuhinya, lalu ia digapai oleh orang lain. Haaa.... Itulah hakikat pahit ala kapitalisme sekarang. Satu dunia mengalaminya. Gua tak tipu sama lu!


Sasaran 4% Pengangguran

60 comments:

Anonymous

hanif,saya ada biras kerja mcm hanif,nama azli..
dia kadang2 servise sampai langkawi.
kenai tak? bini dia org sabah.


-ramzi-

sekolah pondok

Kenapa Hanief Tukar Kerja Selenggara Mesin Layan Diri?
soalan yang baik tu
sebab ko tu bodoh tak tau nak buat apa lepas tu takde sapa nak ambik ko kerja sebab asyik dok bangkang jek.......wwakakakkaa

budakkampong

elok la..dah sekolah tak tinggi,keja pun padan ar taraf tuu..tu pu bukan main cakap tntang ekonomi.ekzm ekonomi asas pn tak pas..sembang deras hanief burung hantu nii pppppppppiiiiiiiiirrrrrrrraaaaaaaaaaahhhh...

duke of hazard.

bagus lah hanief, selalu mencarik peluang peluang yg membolehkan mendapat rezeki halal, tak mcm isa samad kene tangkap kat tangga masa terima duit rasuah dgn bpr siap lari bawak duit plak tuh. tp ntah kenapa org umno nih mcm suka sgt calon yg rasuah. dulu pon sama kini pon sama.

duke of hazard.

eh budakkampong...lama tak nampak. semenjak enhem *klon/org yg sama* enhem ko muncul name ko tak muncul muncul pon. mcm mane study kat university of menchester CITY? habis dah?

Anonymous

Tak apa Anep, cukup duit ko beli satu datuk, atau satu PHd.

Lepas tu masuk UMNO. Sure kayo. ;)

murai77

hanief, aku orang UMNO, tapi aku sokong ko wat kerja-kerja macam ni, orang pandai bercakap tapi dia tak duduk dalam kasut kita.

sekarang aku akauntan..Aku dulu pun pernah kerja kilang cat sparepart, kedai buku, tukang kebun, tukang cat, kerja kontrak...x rugi kita buat semua tu beb, ilmu.

maybe dalam 10 ke 20 tahun akan datang, ko akan jadi somebody..insyallah.

UMNOsban

lynn_nowseeheart

tu daun ganja klu jual dapat brp ribu? banyak daun2 dia tu...hehe. Tumbuh subur mcm lalang...

budak kampar

takpelah,sekurang-kurangnya,kita semua tahu nasib rakyat marhaen berbanding elitis macam umno tu.

matbold

cukup 11 bulan anep bertanding la.. HAHAHAHA

mat mong-gold

betol tu mat bold. malaysia sumer buleh dibeli. "dato" pon boley dibeli....one malaysia la katakan....ehehehheheheheheh...."SHARE BEER!!"

Datuk Mansur

Aku tak terkejut kalau Anep bertanding pada PRU13 dan akan dapat pengaruh dari pelbagai sektor. Cuba rujuk perenggan ke-7.

Ahli perlimen yang ada sekarang boleh tergugat habis.

Bukit Bintang MP's Son

Wei lu tarak lain kerja ka? Kalau wa mia bapak kalah PRU13, nanti dia mau kerja apa? Jangan kacau Bukit Bintang la...

Pigi angkat lain tempat la... Perlimen Batu ka? Hor?

Anonymous

PRU13 Anep bagi air je.. orang nanti semua undi dia. Wakakkaaka...

Nisa

Aku hari2 beli Coke. Tak beli tak sah! Hehe!!

mat mong-gold

isa samad kantoi amek duit rasuah kat tangga...WAH AKAKAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAKA.......siap lari dr BPR bawak duit skali tuh.....WAH KAAKAKAKKAKAKAKAKAKA.

persoalan yg timbul asdalah....mengapa umno suka sangat ambil calon yg rasuah. pilihanraya lepas pon mcm tuh.

budakkampong

duke singam
org macam aku ni bleh jd macm2 duke..kalu cita pun bkn korang faham..lg pla aku takleh dedahkan la yee..nk tau lg,ko tanya si hanief tu sapa aku..atau ko sendiri bleh faham kott..

budakkampong

bertanding hanief jgn tak bertanding... koi jdlah wakil rakyat bangang yg pertama,bleh masuk malaysia book of rcord..

mat mong-gold

at lease hanief tak amek duit macam isa samad kan?

sapa paling bodoh? org yg kerje kuli atau org yg kantoi amek rasuah?

sendiri mau pikir.

setakat ambil rasuah, babi kurap bernanah dlm kandang yg tak terpelajar pon reti ambil.....kan?

pada pandangan allah, lebih mulia kerja kuli angkat najis dr menjadi seekor babi yg gemar mengambil rasuah.

Anonymous

Orang UMNO ni tak tahu malu sebab kulit mereka lebih tebal daripada kulit gajah lebih-lebih lagi kat muka tu. Cuit atau tampar ke memang tak terasa.
Orang UMNO dengan rasuah dah sinonim dah tak boleh lari lagi. Dah seluruh dunia tahu ada pemimpin yang rasuah tapi dibenarkan bertanding di PRK Bagan Pinang. Pemimpin2 atasan UMNO yang membiarkan Md Isa Samad bertanding sama juga status macam Md Isa tu.
Mereka tak ada orang yang amanah untuk bertanding di situ. Ahli UMNO akar umbi pun sama juga macam Md Isa kerana beri sokongan yang padu untuk ketua mereka bertanding di situ.
Bila dah dapat kuasa nanti bolehlah bermaharajalela macam Khir Toyo yang buat mahligai di Shah Alam tu. Sebahagian istana Sultan Selangor pun kalah dibuatnya.
Gaji MB bukanlah besar sangat. Gaji PM banyak lagi tapi Khir Toyo boleh buat mahligai yang lebih indah daripada rumah PM.
Mana Khor Toyo dapat duit berjuta-juta untuk buat mahligai tersebut? Kalau boleh cetak duit kira ok juga tapi tak boleh. Jd dpd mana datangnya duit tu. Yg itu pun tak kan orang UMNO tak nampak. Pemimpin2 UMNO tak siasat ke? Perkara ni seluruh dunia dah tahu.
Jadi itulah hakikat orang UMNO masuk politik mesti nak isi perut sendiri dulu kemudian baru isi perut rakyat yang buta tuli pilih mereka ke Parlimen. Bijak ke orang UMNO pilih ahli politik macam ni?
Kat mana letak Islam Hadari UMNO tu? Kat tapak kaki ke? Orang UMNO ramai beragama Islam tapi banyak buat perkara yang tak secucuk dengan prinsip Islam Hadari mereka dan itu pun belum lagi ambil Islam sejati yang dibawa oleh Nabi s.a.w.

Bila lagi orang UMNO ni nak ubah pemikiran untuk jadi orang baik ikut prinsip Islam?

mangchikla

weii hanif, ko amik lesen GDL (general driver license), bayor dl RM 500 , amik test jlnraya , jadi driver pon gaji dalam Rm 1200 - 1500 la bro..

mangchikla

baru ni pi jln tgk hang kat low yatt dah berenti akakakakakak

Anonymous

Kalo Subramaniam baca blog ni mesti dia terkesan hati orang kerja bawa van dapat RM900.00 je.. Bangla kat GIANT pun dapat RM1200.00 hahaha... Anep lu pikir guna bontot ka?

mat mong-gold

umno oh umno kenapa pilih isa sama, mcm mane aku tak pilih dier kaki rasuah, kantoi dekat tangga lari lintang pukang bawak duit.

lynn_nowseeheart

PENIPU sungguh anony 12:18PM atas ni...
Bangla mana keja Giant dapat RM1200. Ker kamu yang bertopengkan bangla? Memang bangla kot. Hikhik...

Anonymous

lynn nowseeheart adalah keturunan bangla

Anonymous

hanif,depa semua dokkutuk hang no..
depa xtau kot hg sapa..
hg hantar virus pi kat depa , baru tau langit tggi ka rendah.


-ramzi-

anakseluang

mak dah cakap...
bapak dah bilang...
kalau kena lagi...

lynn_nowseeheart

Org yang dok kutuk2 tu budak sekolah je en ramzi.
Depa tu bukan pakai pc kat rumah. Semua dok godam pc cyber cafe. Bagi virus pun tak guna. Hanif pun tahu lama dah, cuma dia malas nak layan suku sakat budak sekolah yang tak berpelajaran...yang terlmpau pandai pun ada, ada plak org kata bangla dapat gaji RM1200 keja kat GIANT. Saya rasa klu gaji setahap tu, dah lama bangla2 yang merempat bawah jambatan mcm Anony 12:18PM 4oct tu keja kat situ dah...ihik.

mat mong-gold

eh.org org umno perlukan kerje ke? ingat kan kerje dok ambil rasuah macam si isa samad tuh...ihik. tu yg dok ngumpat org kerje bawahan nih. yelah...mane class kerje berat nih. diorang nak kerje ringan jek. ambil rasuah kerje yg ringan tp dosa dier teramat la berat. biarlah kerje berat tetapi dapat rezeki yg halal drpada kerje jilat taik(ambil rasuah).

ps: kang kantoi kat tangga lagi naya hihihi

Anonymous

rasuah haram mungkin selamat di dunia tapi sebenarnya api panas nanti....tak takut ke

IMCurtain

Hello all,

We would like to invite you to promote your blog on our blogosphere. It has similar functions as Innit and Digg. Totally free!

Join now: Malaysian Blogger

Malaysia Boleh!

machai84

apekemende la diorang ni.. rasuah tu mmg haram tp kat sini dia kene PAU.. tau tak PAU tu aper..
Perhimpunan Agung Umno (PAU)..kikiki

to Hanief.. do your best..
x kesah ape pn keje.. janji halal
dan pandailah kita menjadi khalifah di bumiyg nyata

rokok dunhell

anip..semoga berjaya.
aku kagum dgn semangat hang. pedulik apa orang lain kata dan kutuk. bukan depa yang bagi hang makan. tak makan tengah hari takpa, tapi jangan makan rahsuah.

Anonymous

BERITA TERGEMPAR..!!!!!!

aku konfius, budakkampong ni budak indon ke? tak caya surf link ni.

http://malingsia-donkey.blogspot.com/2009/08/photo-bendera-malingsia.html#comments

mat mong-gold

berita tergempar..!!!

aku konfius!!!!....ade org(umno) kene tangkap dengan polis hong kong mase nak seludup masok wang.

KAH KAH KAH KAH KAH KAH!!! sepandai pandai babi(menteri UMNO) makan najis(rasuah), akhirnyer kene tangkap oleh polis hong kong.....wahhhhhhhhhhhh kakakaakakkakakakakaAKAKAAKKAKAK

ps: umno dan rasuah tidak dapat dipisahkan bagaikan babi dan hidung nyer.

Anonymous

nip...jgn minum air tin banyak2 nip...nanti kencing manis mcm pak saudara aku.

Anonymous

kah..kah..
lawak la lyn

-ramzi-

lynn_nowseeheart

huih...semakin femous la blog kamu hanif.
Bangla ada....Indon ada...Jawa ada...budak kampung ada, budak sekolah ada...mcm mcm adaaa.

mat mong-gold

Mula-mula bumbung dewan sekolah menengah runtuh. Lepas itu bumbung stadium runtuh dan kolam renang pula bocor. Kini bumbung masjid pula runtuh.

Inilah rentetan peristiwa yang berlaku di Terengganu yang kaya dengan wang royalti minyak ini.

membangun dengan runtuhan, runtuh bersama umno demi melayu, agama dan rasuah.....SHAREEE BEER!!!

budakkampong

Anwar mulai panik disindir media Yahudi

KUALA LUMPUR 4 Okt. - Bekas pembantu kepada Datuk Seri Anwar Ibrahim, Mohd. Saiful Bukhari Azlan (gambar) berkata, bekas majikannya itu mulai panik apabila media milik Yahudi mulai menyindirnya.

Katanya, sebuah majalah milik Yahudi, The Economist baru-baru ini menggelar Anwar sebagai Malaysia's Chameleon atau Sesumpah Malaysia apabila gagal menarik sokongan umat Islam terhadap Amerika Syarikat (AS).

"Amerika mengharapkan beliau membawa dan mengekalkan imej Islamik (bagi menarik sokongan masyarakat Islam terhadap AS) namun yang terjadi sebaliknya.

"Kini, dikhabarkan beliau (Anwar) sedang cuba meyakinkan mereka (AS) kembali serta memohon pertolongan daripada mereka untuk kes moralnya, buat kali kedua," katanya dalam blognya, http://mohdsaifulbukhari.blogspot.com.

Anwar kini berhadapan dengan tuduhan meliwat Mohd. Saiful namun kes tersebut masih tertangguh sehingga kini.

Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu kini dilaporkan masih berada di AS sejak beberapa hari selepas Hari Raya Aidilfitri yang lalu untuk bertemu dengan beberapa pemimpin di sana termasuk bekas Naib Presiden negara itu, Al Gore.

rokok dunhell

budakkampong, apa habaq adik kembaq susu hang si sepol baukari? makin kerap keluaq berita aku tgk.

mintak maapla budakkampong, elok hang pi mintak keja kat utusan meloya. aku tgk hang makin berminat edit-mengedit berita. tak cukup ngan blog hanief, blog mat indon pun hang pi copypaste berita.

mat mong-gold

hahaahahahahahahahahhaha......setiap kali aku tengok si say fool tu aku gelak mcm nak mati.......WAH KAKAKAKAKAKAKAKKAKA....sebab die adik sedarah ngan budak kampong sebab bontot masing masing telah dilaporkan oleh hospital pusrawi diJOLOK ngan batang plastik......WAH KAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKAKKA

WAHHHH KAKAKAKAKAKAAKAKAKAKKAKAKAKAKAKAK....budak kampong kene jolok ngan btg plastik.....bile lagi nak sumpah arr budakkampong? jgn lupe pakai baju cantik cantik mcm org nak kahwin.....wWAH KAKAKAKAK

AHAHHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAHA

mat mong-gold

saya sum sum sum pah pah pah tot tot tot bon bon tot dijolok btg besi....hahahahahahahahhahahhahahahahahahhaahahaahhahaahahahahhahahahahahahhahahahahahahahhahahah

Anonymous

laman dan blog kena serang habis2 skrg ni, bangun dan bersedia berjuang utk kebebasan hak bersuara.

Anonymous

Menyentuh keadaan Umno kini, Dr Mahathir berkata, gejala yang melanda parti itu tidak boleh dinafikan lagi.

"Rasuah menjadi-jadi di dalam Umno dan parti-parti komponen (BN) yang lain. Perebutan kuasa telah melemahkan mereka. Para pemimpin begitu ghairah untuk terus berkuasa walaupun tidak lagi mampu berperanan

Bagusnyer Umno ambik lagi ISA.

Anonymous

bdk kpg...ALASAN MALAYSIA ada jawatan kosong. Hang apply la cepat dari bt keja COPY n PASTE.

http://www.index.com.my/modules/jobs/index.php?pa=viewlistings&lid=2314

Anonymous

Mansuhkan ISA (Samad)

Anonymous

Berita Harian online juga mengikuti jejak Malaysiakini dengan upload video clip ceramah pakatan rakyat.

Anonymous

lyn,apa khabar pagi ni?
zi baik..

-ramzi-

Anonymous

gudluck anip..cari rezeki halal,jgn cri rezeki haram cam babi umno..

Apit_KejaPrai

weh nep, hg keja la apa pun janji menatang tu halai, hg keja honest, idup hg berkat..gaji awai2 mmg la sket, ok la dengan kelayakan hg..xdk hal suma tu..yg bangla keja gaji 1200 tu biaq p kt dia la..dia keja 16jam mmg la gaji 1200..

Anonymous

" isskarang u mana tau saya kerja 16 jam? banyak pandai la u baiya. saya 8 jam kerja kalu bini, anak, amak bangladesh sana tabeleh hantar doet(duit). tapa, isskarang saya susah, tapi saya tada makan rahsuah. tipu orang pun tada. orang tipu saya ada banyak. itu macam pun saya bangla sana ada bili tanah sama rumah cash money. "
-Budakbangla

wan

aku nak keja..emel aku..gadget_inc@yahoo.com

Anonymous

Salam..
buat saudara hanief,saya kagum dgn anda..benar,rezeki anda halal..pedulikan gaji yang mahal,janji kita pada landasan Allah..sy telah bekerja,namun saya pernah ditawarkan menjadi agent investment yg menawarkan untung mencecah puluhan ribu sebulan (sebagai krja sambilan)..saudara terdekat sy juga telah kaya raya,namun sebelum menjadi ejen tersebut,sy selidik dulu latar belakangnya,dan ada kaitan dgn sesuatu yang mendatangkan dosa pada saya(sy tidak ingin detailkan disini bg mengelakkan kontroversi).meskipon syrktnya gah,diyakini,punya peluang untuk kaya raya,namun Allah pelihara saya agar tidak terjebak dgn pekerjaan itu..sy sgt2 bersyukur..tidak berani berterus terang pada saudara sy tentang hal ini kerana dia berkeras menyatakan pada sy produknya telah diselidiki oleh panel syariah...nasihat sy pada hanief,terus tabah,cekalkan semangat..hidup ini hanya sedetik,akhirat jua yg abadi..walau di dunia kita dihina,selekeh,namun moga Allah hidupkan kita sebagai manusia yg mulia...aminn

budakkampong

buat amnymos kt atas ni,
aku hargai pengalaman ko tu,tp takyah memuji si bangsat hanief speq mata tebuan ni,,ni buka page yg lg 1,hanief burung hantu ni siap promote barangan yahudi lg,org macamni ke ko nak kagum.?kalau promote ubat gg keluaran org islam lg baik dri dok tolong promo brangan yahudi.. speq mata dia pakai tu pun jenama yahudi gak,sokong dgn belakang kasut bleh are org macamni..nampak ja baik,tp sokong yahudi,menghasut,fitnah,burok sangka dia pandai ar.

Anonymous

korang yang selalu jadi balaci ketua cawangan UMNO duk jadi apa??? keja kuli gak...ikut aku jadi kroni ketua bahagian leh gak keja kerajaan hahahaha

Anonymous

UMNO MELAYU?

U for untuk
M for merosak
N for nasib
O for orang

MELAYU

PR?

P for perosak
R for rakyat

jom join PERIKATAN ISLAM MALAYSIA
"matilah sebagai seorang islam bukan mati sebagai melayu tapi murtad..."

sekolah pondok

Anonymous said...
UMNO MELAYU?

U for untuk
M for merosak
N for nasib
O for orang

MELAYU

PR?

P for perosak
R for rakyat

jom join PERIKATAN ISLAM MALAYSIA
"matilah sebagai seorang islam bukan mati sebagai melayu tapi murtad..."
..........................................
ya marilah join tuan guru niki azizah
kalau ikut dia kita semua tak mutad
tapi tuhan kita boleh mencarut wakakakakaka

Anonymous

hanep bagus ngko cari maklumat psl komposisi kaum yg kerja makan gaji hari, gaji jam, yang pakai kolar biru, kolar putih.Pekerja kat johor & singapore tu yang kj welding, buruh binaan dari mana ek???
btw aku rekomen ko kerja ldg sawit.ko coba apply jadi kadet @ supervisor dkt tradewind @ Sdarby.3 bln training pastu go.tinggal dkt ladang lg jimat.soal kelulusan tue jgn bimbang,ko apply jer.Mana tau ko bley jd manager sawit 15 tahun lg.

Post a Comment

Nak komen boleh tolong jangan mencarut.
You may comment but please do it without vulgar words.

Blog Archive