Malaysia Negara Pembodek: July 2009

Friday, July 31, 2009

Restoran Rakyat | Roti Canai + Teh Tarik = RM1

Restoran Rakyat


View Larger Map

Hanief: Esok sesiapa yang datang untuk berdemo, anda boleh makan di Restoran Rakyat serendah RM1 (Roti Canai + Teh Tarik).

Thursday, July 30, 2009

Mudah.com.my Tidak Begitu Mudah!

2 jam? Mudahkah begini?

p/s: Apa lagi para peminat CMS semua? Apa anda tunggu lagi? Lawanlah dengan Mudah.com.my ini. Senang.com.my atau pun lagimudah.com.my hahaha!

1OGOS Protes Besar-besaran! Selamatkan Beras!

KUALA LUMPUR, 29 Julai (Bernama) -- Padiberas Nasional Bhd (Bernas) menjelaskan bahawa penguasaan 31 peratus jumlah sahamnya oleh Wang Tak Co Ltd, sebuah firma pelaburan yang berpengkalan di Hong Kong, tidak menjejaskan Bernas. - Penguasaan Saham Firma Hong Kong Tidak Jejaskan Bernas
Hanief: Hah sudah!? BERNAS satu badan yang mempengaruhi pasaran beras negara, kini dimiliki 31% bahagiannya oleh sebuah syarikat di Hong Kong. Makanan ruji kita pun nak dimasuk-campur dek negara luar? Ini sudah lebih!

Syarikat BERNAS ini dahulunya sebuah syarikat kerajaan bernama Lembaga Padi dan Beras Negara (LPN), kemudian pada tahun 1996 ia dijenamakan semula dengan nama BERNAS dan berstatus swasta pula.

Jika saya duduk di Iran, beras mungkin bukan isu langsung. Kerana orang Iran makan roti yang diperbuat daripada gandum. Tetapi ini Malaysia. Saya ada hak untuk turun protes di jalanraya pada 1 OGOS ini. Siapa mahu makan nasi silalah turun protes beramai-ramai pada hari Sabtu 1 OGOS ini.

Masuk atau tak masuk ISA pun, kita semua kena makan nasi!

p/s: Kalau saya jadi PM, benda makanan ruji ini tidak boleh sesekali, dimiliki secebis peratusnya oleh mana-mana syarikat asing. Ia mesti kekal dimiliki negara Malaysia. Memang bahalul semua menteri pertanian pada 1996 hingga ke 2009 itu! Siapakah mereka?


PDRM: 1 OGOS Perhimpunan Haram

Berkaitan: Koleksi Video Krisis Beras

Tuesday, July 28, 2009

Rumah Arnab Versi Orc | Bhg. 2/2

Mari kita sambung. Buat pengetahuan semua, sebelum kondominium di hadapan rumah saya didirikan, di situ merupakan hutan yang mempunyai sebatang sungai kecil. Sekitar lewat 90-an, sebuah kondominium didirikan di atas sungai kecil itu setelah ditambak. Banyak hidupan yang berada di situ lari keluar. Antaranya lebah, ular, penagih dadah (mayat hidup) dan lain-lain.

Jadinya, baru-baru ini seekor kera melewati kawasan rumah saya dan jiran yang lain. Sebelum kehadiran kera ini, terdapat musang yang selalu berjalan di atas bumbung dan duduk di dalam siling rumah. Setiap malam mesti ada bunyi-bunyian. Ikut kata ibu saya itu bunyi jin bertendang.

Tetapi mutakhir ini ibu saya perasan yang bunyi jalannya agak berlainan sedikit. Nak ikutkan cerita, jiran saya Nek Arah yang nampak dahulu kera ini. Katanya ada 2 ekor kera sibuk memakan buah-buahan yang ada di atas Pokok Mangga Kelapa saya.

Seminggu selepas itu saya sendiri lihat akan kelibat 2 ekor kera ini melompat keluar dari rumah jiran sebelah rumah Nek Arah. Kelihatan 2 ekor kera itu sedang berlari dengan buah berwarna hijau. Oleh kerana saya terlambat ambil kamera, hanya gambar di bawah sahaja dapat ditangkap.

Atap tersebut merupakan atap parkir kereta Kondominium Taman Pelangi yang saya sebutkan tadi. Inilah kondominium yang hampir-hampir mendenda saya kerana meletakkan iklan servis komputer ke dalam semua peti surat penduduk di situ. Alasannya, takut bersepah dan kotor apabila iklan itu dibuang seperti iklan McD sebelum itu. Sekarang ada kera percuma dari Tuhan untuk para penghuni kondominium ini. Pandai-pandai merekalah.

Ini pula kelibat seekor daripada 2 ekor yang dapat dirakamkan pada hari ini.


Monkey Eats Mango

Biarlah kera-kera itu. Nanti panggil DBKL, kera lari lepas itu arnab yang disita. Dengan mangga-mangga pun dimintaknya sekali. Macam tak biasa tengok? Lebih hina dari kera. Sebab saya pernah tengok peniaga keropok lekor di bangunan PUSRAWI Jalan Ipoh digugat setiap hari. Pegawai DBKL hulur buku saman, peniaga selitkan RM50. Lepas bagi dua bungkus keropok lekor dan air kelapa baru beredar. Ceh! Kotor punya perangai. Ketika itu saya baru tingkatan dua, jadi apa nak dikata.

Hampir siap.

Paku pun bersaiz besar. Itu sahaja yang ada.

Malas nak keluar ke kedai dua-tiga kali.

Saya pakai cable tight. Apa namanya dalam bahasa Melayu?

Belum siap lagi, tetapi sudah saya masukkan anak-anak arnab bagi menaikkan semangat bertukang dan juga untuk memastikan sudut-sudut yang berkemungkinan bermasalah dapat dikesan.

Terlompat-lompat mereka. Sangat-sangatlah gembira nampaknya.

Pembahagi rumah arnab sudah dipasang.

Turut kelihatan, seekor arnab Lionhead di bawah rumah arnab.

Lebihan bekas makanan digunakan untuk bekas makanan arnab.

Masing-masing sudah mendapat tempat.

Ibu arnab telah dipisahkan dari anak-anaknya.

Ini arnab Lionhead.

Ini arnab yang tiada jantina.

Ini suami kepada arnab Angora yang beranak tempoh hari.

Kanvas terpaksa digunakan bagi menghadang arnab berwarna hitam itu daripada memancutkan air kencingnya ke arah arnab Lionhead. Percikan kencing akan menyebabkan arnab gatal-gatal.

Jelas sekali tiangnya tidak selurus kayu masak (Kok Chai).

Terpaksa berselindung.

Dahan-dahan pokok tampak senget tetapi ia amat kukuh sekali.


Reblog this post [with Zemanta]

UK Tak Beri Kerakyatan

LONDON: More than 100 Malaysian British Overseas Citizens (BOCs) staged a peace march yesterday as part of their campaign to lobby for British citizenship.

Most of them are from Penang and Malacca who had renounced their Malay-sian citizenship but now find themselves stateless as they are not entitled to British nationality. - 100 ex-Malaysians march to press for British citizenship
Hanief: Mengikut petikan di atas, dilaporkan terdapat 100 bekas rakyat Malaysia yang sudah lari ke UK. Tetapi hajat untuk mendapatkan kerakyatan di UK tidak kesampaian.

Kalau tak salah, UK sebuah negara yang menggunakan bahasa yang popular iaitulah Bahasa Inggeris dan bukannya Bahasa Parsi. Maka tentulah banyak saingannya dalam merebut kewarganegaraan. Layanan kepada orang Islam di UK mungkin agak berlainan dengan beberapa negara Islam di Timur Tengah.

Tambahan lagi, sesebuah negara maju akan hanya menerima kelompok yang menyumbang dari segi Sains dan Teknologi seperti Bill Gates atau pun Steve Jobs serta menyumbang dari segi senibina seperti Zaha Hadid. Malahan, pelajar pHD. yang ingin bekerja di sana pun hanya mampu kerja sebagai pemandu teksi dan pelayan restoran sahaja. Sektor lain agak berkuota bagi rakyat UK.

Berlainan di Malaysia, orang Indonesia sudah boleh jadi juruwang (cashier). Terima kasih pada kegawatan ekonomi.


UK MASS IMMIGRATION DEBATE

Reblog this post [with Zemanta]

Monday, July 27, 2009

Yasmin Tukar Jantina ? Transeksual ?

Aktivis popular Datuk Marina Mahathir mengecam keras akhbar Kosmo! kerana mendedahkan latar belakang pengarah terkenal Yasmin Ahmad yang sejak lahir dikenali sebagai Zulkifli.

Menyifatkan akhbar dalam kumpulan Utusan Melayu Bhd itu sebagai "makhluk yang hina", aktivis wanita itu berang dengan media berkenaan yang melaporkan pengarah itu sebagai seorang naib juara bintang RTM pada 1975 dan penyerang bolasepak Melaka pada zaman persekolahannya sewaktu dikenali dengan nama asalnya.

"Malangnya terdapat makhluk hina yang dipanggil Kosmo! yang mengaibkan nama baiknya (Yasmin).

"Remuk perasaan keluarganya," kata Marina.

"Yasmin belum lama disemadikan dan Kosmo! telah mula menerbitkan bermacam-macam sampah mengenainya. - Marina kecam Kosmo! dedah sejarah peribadi Yasmin
Hanief: Di Malaysia memang ada jalan untuk menukar jantina. Pasang tetek, potong konek, pasang vagina, buat hidung, buntalkan bibir, botoks (Khir Toyo mesti tahu) dan sehinggalah ke penukaran suara (dengan bantuan CREATIVE soundcard), yelah tu!.

Saya pernah bersembang dengan insan tengah-tengah ini ketika menawarkan servis komputer di klinik. Katanya, di Malaysia memang ada benda-benda ini. Malah ia ada ditawarkan sekali dalam pakej pelancongan. Katanya melancong sambil berubat/bedah atau pun Medical/Health Tourism. Tetapi syukur pada Tuhan, kerana insan yang tengah-tengah itu sudah kembali ke pangkal jalan. Sudah jadi AJK surau pun.

Berkenaan dengan petikan di atas, tentu ada yang sokong Marina Mahathir. Di mana tak sepatutnya menyerlahkan jantina Yasmin Ahmad. Kerana ini akan menurunkan semangat orang Islam untuk menonton filem SEPET. Marina adalah jagoan bagi budaya gay dan lesbian. Golongan tengah-tengah ini tentu bangga dengan Marina dan tahu tandas belah mana yang terbaik buat mereka. Khabarnya Marina Mahathir ingin mencadangkan kepada DBKL untuk menyediakan tandas yang memiliki 5 lorong iaitulah lorong lelaki, lorong perempuan, lorong gay, lorong lesbian dan lorong biseksual (dua-dua sapu).

Hai, bilalah Mukhriz Mahathir nak jadi PM? Di India sudah diiktirafnya golongan tengah-tengah ini. Mahathir khabarnya berasal dari Kerala, India. Di Kuala Lumpur pula, kelab tengah-tengah dah tumbuh bagaikan cendawan lepas hujan.

Orang Islam tentu tahu bahawa Tuhan mengharamkan umat Islam mengubah ciptaan Tuhan. Lebih-lebih lagi bagi tujuan yang tidak baik atau pun menunjuk-nunjuk. Rasanya orang Islam tahu, bahawa apa-apa kecacatan yang dialami di dunia akan pulih apabila berada di syurga kelak. Hal ini mesti dipegang kuat hendaknya, kerana ada letaknya "Beriman kepada Hari Kiamat" pada Rukun Iman orang Islam. Jika tidak percaya kehidupan selepas mati, maka tak lengkaplah iman.

Saya cadangkan kita bikin satu filem yang berperisa baru buat filem Sepet. Judulnya, ialah Terbeliak. Watak perempuan Melayu dalam filem Sepet akan diganti dengan perempuan Cina dalam filem Terbeliak. Watak lelaki Cina dalam Sepet akan ditukarkan dengan lelaki Melayu. Adegan imam pegang anjing kita tukar dengan Tok Sami Buddha pegang lembu. Dan.. seterusnya anda pun tahu apa yang patut diterbalikkan dalam filem Terbeliak itu nanti.

p/s: Tengok lagu Eminem semuanya kontoversial. Itulah agaknya rahsia kejayaan berkarya?
Reblog this post [with Zemanta]

India Lancar Kapal Selam Berkuasa Nuklear

NEW DELHI, India (CNN) -- Indian Prime Minister Manmohan Singh launched the country's first locally built nuclear-powered submarine on Sunday.

... "I would also like to express our appreciation to our Russian friends for their consistent and invaluable cooperation, which symbolizes the close strategic partnership that we enjoy with Russia," Singh remarked. ... - India launches nuclear submarine
Hanief: Perlukah negara kita belajar buat kapal selam sendiri dengan bantuan negara perang seperti Rusia? Atau pun kita terus-menerus pakai penterjemah seperti Altantuya Shaaribuu dalam membeli Kapal Selam Scorpene 2 tahun lalu. Sebelum ini pernahkah sesiapa terbaca kumpulan pemberontak Tamil LTTE mencipta kapal selam di Sri Lanka?


Malaysia Beli Kapal Selam Perancis RM3,400,000,000.00 Juta


Reblog this post [with Zemanta]

Sunday, July 26, 2009

Rumah Arnab Versi Orc | Bhg. 1/2

Populasi arnab yang meningkat membuatkan saya rasa terpanggil untuk memberi satu tempat penginapan yang selesa buat mereka. Maka, satu lagi rumah arnab dibina.

Kali ini, tiada lagi kayu masak (kok chai) digunakan. Semuanya kayu keliling rumah. Apa jua kayu yang ada akan digunakan. Saya hanya perlu beli atap asbestos dan jaring besi yang hanya menelan kos RM143.00. Saya gelarkan rumah arnab versi Orc.

Hanya asbestos dan jaring dawai.

Ringkas kayu-kayan yang dikumpul keliling rumah.

Boleh sahaja paku menembusinya.

Lagi satu sudut.

Gerbang masih dalam pembinaan.

Dahan mati Pokok Rambutan diambil. Ia sangat keras dan liat.

Macam-macam saiz kayu.

Pahat digunakan bagi tujuan menipiskan permukaan kayu.

Paku pun senang dibenamkan menemukan kedua-dua kayu.

Gerbang demi gerbang.

Tatkala ibu ayam sibuk mengais, saya sempat ambil gambar ini.

Pokok Belimbing.

Dahan muda senang untuk dipaku walau pun berat berair.

Dahan Pokok Belimbing pun jadi bahan rumah arnab versi Orc.

Sketeur tidak berguna lagi. Kuantiti Buluh Jepun yang banyak perlu dipadankan dengan kehebatan gergaji!

Gerbang demi gerbang.

Satu demi satu di susun.

Buluh Jepun dikumpul.

Habis licin!

Lihat! ^^

Pokok Buluh Jepun.

Saya alaskan Buluh Jepun di bawah jaring besi bagi pengukuhan.

Jaring besi beralaskan Buluh Jepun.

Sudah larut malam. Kita sambung esok. Jumpa lagi! ^^

Blog Archive