Malaysia Negara Pembodek: February 2010

Sunday, February 28, 2010

YouTube Transcribe Audio | Speech Recognition

As you all know, YouTube is owned by Google. Now, they've have implemented a technology which is available in Windows Vista or Seven or MacOSx called voice recognition.

All you need to do is just make a video like DEMCAD and start talking. Please refer to the pictures below to get the idea:-

On fullscreen mode. Scaled.

Do you notice that CC button?

It's not that accurate but it is something!

Komen Seorang Penyamar ?

Klik di sini.


Anak Mahathir , Si Mukhriz Pula Meniaga AP

Semua ADUN kini masing-masing boleh memohon untuk mendapatkan satu permit AP untuk mengimport kereta ke negara ini.

Dengan itu, mereka kini menyertai ahli parlimen serta peniaga dan pengimport kereta, diplomat dan individu lain yang menikmati kemudahan tersebut untuk memohon AP daripada kementerian perdagangan antarabangsa dan industri (Miti).

... Bagaimanapun, belum dapat dipastikan sama ada pemberian AP kepada ADUN itu juga memerlukan mereka membayar yuran RM10,000 untuk permit yang diperolehi itu. ... - ADUN pula dapat AP


Dulu bapanya bising-bising AP disalahguna. Rafidah Aziz sampai menangis dan peluk Mahathir akibat takut dibongkar pasal AP.

Selepas dibongkar. Mulut Mahahir cuba ditutup dengan pelukan istimewa.


Salahguna AP | Approval Permit Ranapkan PROTON

Sekarang AP sudah kembali dalam genggaman anak Mahathir. Bukankah MITI sudah ditadbir oleh anak Mahathir?

Saya percaya walaupun sekadar Timbalan MITI tetapi Mukhriz boleh meminta pertolongan bapanya, Mahathir yang biasanya ada memegang rahsia ahli-ahli politik. Lihat bagaimana Rafidah Aziz yang menguasai MITI digempar oleh Mahathir. Takkanlah Mustapa Mohamed tak boleh digempar juga. Teknik mengugut adalah perkara biasa dalam politik. Ugut untuk membongkar dan sebagainya. Kemudian proses pembonekaan berjalan mudah. Keputusan dicapai mudah. Sebab itu mana-mana ahli politik yang bersih amat ditakuti Mahathir.

Bayangkan, penjualan kereta nasional dimonopoli secara monopoli harga dan cukai berlipat-kali ganda ke atas kereta import. Sebab itu Proton mudah terjual.

Sekarang? Apabila ramai ADUN pilih kereta import, anak Mahathir bikin niaga pula dengan para ADUN.

Apa nak jadi dengan Malaysia ini? Pada saya ini perkembangan yang tidak sihat dan tidak menguntungkan rakyat.

Bila ada saja masalah negara, Mahathir mesti terlibat. Tapi, ramai orang tak sedar fenomena ini.

Mahathir penasihat PETRONAS. Sebab itu harga minyak naik.

Mahathir penasihat PROTON. Sebab itu ia dianakemaskan.

Anak Mahathir, Mukhriz timbalan MITI. Sebab itu jadinya berita di atas.


Punca Malaysia Jatuh

p/s: Ini juga boleh ditafsirkan sebagai rancangan MITI (Mukhriz) membodek satu rumah parlimen.

Saturday, February 27, 2010

Pokok Bunga Mawar Itali | Italian Rose

Saya beli 5 anak pokok sahaja di sekitar Sungai Buloh.

Kata si penjual ia berharga RM25 satu anak pokok.

Tetapi oleh kerana kurang sambutan, harganya diturunkan kepada RM5.

Kata si penjual lagi, bunganya ada 3 warna.

Saya tanam atas tanah pasir dicampur sedikit kompos daripada tahi arnab dan dedaun kering serta dahan-dahan pokok.

Soal Mawar Itali atau tidak, entahlah, saya bukan pakar bunga pun. Lebih-lebih lagi, ini kali kedua saya tanam pokok Bunga Mawar. Dahulu ada saya tolong tanam Mawar Jepun (Japanese Rose). Bunganya kecil-kecil.

Hanief Jumpa Seekor Anak Arnab Hotot

Ibu arnab Hotot (Lionhead Hotot)

Anak arnab tersebut.

Dah dapat!

Saya dapati usianya sekitar 2 minggu. Mata anak arnab selalunya akan terbuka apabila tiba hari kesepuluh.

Saya ingat, saya mahu biarkan sedikit masa lagi. Tetapi oleh kerana banyak arnab lain berkeliaran buas berdekatan dengan lubang itu, sehinggakan ibu arnab itu turut dihambat sekali oleh arnab betina yang lain, jadi saya ambil keputusan untuk mendapatkan anak arnab itu seberapa segera yang boleh.

Friday, February 26, 2010

Kerja secara haram, 63 rakyat Malaysia diusir

Seramai 63 warga Malaysia dan 13 Indonesia yang bekerja secara haram sebagai pemetik buah dihantar pulang ke negara masing-masing selepas operasi mengesan secara besar-besaran oleh pihak imigresen Australia. - Kerja secara haram, 63 rakyat Malaysia diusir
Hanief: Senang masuk, senang keluar. Hahaha!

Mahathir Lancar Proton Kuda

Baru-baru ini, Mahathir telah melancarkan satu lagi spesis Proton. Iaitulah Proton Kuda. Ia mampu berjalan tanpa menggunakan minyak petrol atau pun diesel atau pun pun gas asli.

Sebaliknya Proton Kuda mampu mengeluarkan pula gas asli melalui ekzosnya. Proton Kuda ini hanya memerlukan air dan rumput kering untuk berjalan. Ia dapat mengatasi masalah:-
 • Kesesakan lalulintas - Proton Kuda tidak menyesakkan jalan ia kecil.
 • Kerosakan lampu isyarat - Proton Kuda mempunyai deria istimewa.
 • Pintu tol atau pun palang tag SMART - Proton Kuda boleh melalui jalan pintas.
 • Kepadatan parkir - Saiz Proton Kuda lebih kecil daripda Proton biasa.
 • Sindiket kecurian kereta mewah - Proton Kuda kenal tuan.
 • Cukai Jalan - Proton Kuda boleh dibiakkan. Tiada cukai dikenakan.
 • Hadlaju - Proton Kuda hanya berhalaju maksima 80km/j
 • Harga Minyak - Hanya beri air, rumput kering dan lain-lain.
 • Penyelenggaraan - Hanya perlu tukar ladam dan tempat duduk.
 • Sistem automatik - Proton Kuda ini boleh dipanggil dengan siulan.
Ditanya mana dia Proton yang berenjin. Katanya, Proton kini sudah kehabisan enjin akibat dijual pada syarikat di Amerika Selatan. Syarikat automobil yang lain juga sedang mengalami nasib yang lebih kurang sama.


Proton Dalam Bahaya

Mahathir juga mengatakan kereta yang menggunakan kuasa caj elektrik merupakan satu jenaka.


Gas Murah = Elektrik Murah

Mahathir yang juga sebagai penasihat PETRONAS berkata, harga minyak dunia makin mahal akibat manusia berniaga dengan fiat money (wang paslu) yang tidak disandarkan dengan nilai emas. Emas yang berharga telah disorok oleh puak Zionis dan Saiful ke dalam apanama-apanama tempatnya?


Mahathir Kata Minyak Dah Murah

Proton Kuda yang diilhamkan oleh seorang penulis blog, sangat tepat pada waktunya, kata Mahathir. Ia juga bertepatan dengan saranan Nabi S.A.W yang menyuruh umatnya:-
 1. Menghayati Al-Quran
 2. Memanah
 3. Menaiki kuda (Proton Kuda)
 4. Berenang
Mahathir juga berkata, satu hari nanti minyak pasti akan habis. Pembangunan empayar dunia yang mencanak naik dek kerana minyak ini, akan menjunam jatuh berkecai.

Ternyata minyak menyumbang kepada kemajuan peradaban dunia moden. Hari ini minyak semakin surut dan semua manusia akan kembali menggunakan haiwan sebagai tunggangan dan semuanya akan kembali kepada aktiviti atau pun cara hidup yang lebih tradisional.

Tambah bekas Perdana Menteri itu, beliau sudah tua dan berharap anak-anak muda akan menikmati hari-hari mendatang dengan menggunakan Proton Kuda untuk bersiar-siar di Malaysia. Ia lebih selamat katanya.

Tuesday, February 23, 2010

DRUPAL | Remove Unsubscribe from this newsletter

Yes, you have to dig it up in simplenews.module and erase it.

Kita Telah Pulih Daripada Kemelesetan Global

... "Dalam kata lain, kita telah pulih daripada kemelesetan global," kata beliau pada majlis makan malam 1Malaysia di sini, malam Isnin. ... - Prestasi Ekonomi 2009 Malaysia Lebih Baik Daripada Yang Dijangkakan, Kata Najib
Hanief: Siapa nak tahu bagaimana keadaan ekonomi sekarang di Malaysia, silalah ceburi bidang perniagaan. Anda akan tahulah nanti. Kerana yang paling hampir dengan kegawatan ekonomi itu ialah para peniaga.

Sebarang kesan kegawatan ekonomi akan disedari para peniaga dahulu. Kerana itu ada di antara mereka mereka yang sanggup sorokkan stok dan jual barangan pada negara lain bagi meraih keuntungan yang lebih.

Pada saya, kegawatan ekonomi akan pulih hanya apabila jumlah bahan makanan kita (tempatan) melebihi daripada jumlah makanan yang diimport.

Kegawatan ekonomi juga akan pulih hanya apabila pengambilan pekerja kita (tempatan) melebihi daripada jumlah pengambilan pekerja asing.

Juga, kegawatan ekonomi akan pulih hanya apabila para pemimpin menerima gaji mereka sebanyak RM800.00 sebulan seperti rakyat di bawah.

Jadi apakah Najib ini sedang bercakap kosong?

p/s: Ya.

Monday, February 22, 2010

Soalan Munshi rage verge | Komputer

Hanief: Terima kasih kerana mengikuti blog saya. Blog ini hanyalah sekadar tempat saya merekodkan apa jua yang terlintas difikiran (yang wajar untuk dikhalayakkan). Tiada apa yang serius di blog ini. Apa yang dikarangkan tidak saya ambil peduli 100%. Pertemuan 4 mata dan rapat umum lebih serius berbanding blog ini sebenarnya.
 1. Rujuk di sini untuk nama pembekal (supplier) barangan komputer.

 2. Secara jujurnya saya tak pernah bikin projek besar. Saya jenis low profile dan tidak kiasu. Jadinya saya tiada pengalaman dalam bab pengendalian atau prosedur.

  Tetapi baru 10 minit membaca emel saudara, saya dapat maklumat berkenaan soalan kedua saudara itu. Rujuk di sini.

 3. Upah kerja ini, saya tak pasti. Tambahan faktor ekonomi sekarang banyak mempengaruhi caj servis dan lain-lain hal pembayaran. Jika peniaga biasa, mereka akan ikut pasaran. Sekiranya ramai peniaga mengenakan harga contohnya RM500, maka yang lain-lain pun akan turut berlegar di sekitar harga itu juga.

  Cara saya berniaga dari dahulu hingga ke hari ini, memang orang akan ketawa dan mungkin akan kata saya gila. Sebab saya ambil untung yang amat minima sekali. Adakalanya saya bagi percuma. Kerana saya percaya dalam berniaga, kita bukan sekadar cari untung, tetapi kita berdakwah dan juga mencari taulan serta mencari kepercayaan orang ramai.

 4. Sebagai tambahan, pastikan pembukaan (projek) yang baik diakhiri dengan penutupan (projek) yang baik. Lakukan susulan (follow-up) seperti tanya khabar komputer-komputer dan kabel yang telah diperbaharui. Yakinkan pelanggan dengan memberi nombor telefon untuk dihubungi bagi menangani sebarang masalah.

DRUPAL | PHP Mailer | Remote SMTP Server

So I wanna make a mail server by using my own computer. But there's problem which is, Streamyx has blocked port 25 long time ago. This is due to the spamming activity done by spammers with their dynamic IP's which given to us (by Streamyx) everytime we connect/disconnect.

So I've decided to remote an SMTP server which I bought from IPSERVERONE. In other word, I want to use it on my localhost (127.0.0.1 my own server at home).

For those who don't know, SMTP server is for sending out emails. While POP server is for doing the other way around (receiving emails). So here is what you need:-
 • Drupal (I'm using 6.15)
 • PHPmailer module (I'm using 6.x-2.1)
 • PHPmailer class by Sourceforge (I'm using v.2.3)
If you get error message like Class 'PHPMailer' not found in C:\xampp\htdocs\modules\phpmailer\includes\phpmailer.class.inc on line 15 , then you forgot something.

Make sure you include those two PHP files (phpmailer class).

If you look closely at this test email done with Drupal, the sender email can be written with any email address.

PHPmailer in Drupal.

Belajar Bahasa Parsi | Kata Ganti Nama

من
Man
Aku/Saya

تو
To
Kau/Engkau

شما
Shomá
Awak/Kamu/Anda

او
U
Dia

آنها
Ánhá
Mereka

ما

Kita

آقا
Ághá
Encik/Cik

خانم
Khánm
Puan/Cik

مرد
Mard
Lelaki

زن
Zan
Wanita

بچه / کودک
Bacheh / Kudak
Budak / Kanak-kanak

Sunday, February 21, 2010

Hanief Jumpa 3 Ekor Arnab Baru

Tiga ekor arnab.

Saya jumpa lagi 3 ekor arnab di bawah rumah arnab leper. Memang saya sudah perasan ada 4-5 ekor pada dua hari lepas lagi. Tetapi sejak kucing jiran saya sering bertandang dan duduk di atas atap rumah arnab leper itu. Sudah tentulah lagi 2 ekor itu dimakan di sebelah malam hari.

Arnab-arnab yang tampak seperti 3 minggu usianya ini saiznya lebih besar berbanding dengan anak-anak arnab yang lain. Mungkin ketiga-tiga mereka ini kenyang susu. Mereka amat lincah dan begitu berisi sekali. Seronok dipegang. Hahaha!

Saturday, February 20, 2010

Belajar Bahasa Parsi | Kerja | Buat Apa

چکار می کنی؟
Chekár mi koni?
Kamu buat apa sekarang?

شغلت چیه؟
Shuglat chie?
Apa kerja kamu?

درس میخونم
Darse mikhonam
Saya sedang belajar.

کارها خوب پیش میره؟
Kárhá khub pish mire?
Bagaimana semua berjalan (aktiviti)?

شما چطور؟
Shomá chetor?
Kamu pula?

منم خوبم
Manam khubam
Saya juga OK.

خدا را شکر
Khodá rá shukr
Syukur pada Tuhan.

خیلی خوبه
Kheili khube
Sangat baik.

نه خیلی خوب
Na kheili khub
Tak berapa baik.

Belajar Bahasa Parsi | Boleh Cakap

می تونی فارسی حرف بزنی؟
Mi tuni Fársi harf bezani?
Kamu boleh cakap (bahasa) Parsi?

البته = رسمی
Albate = Rasmi
Sudah tentu.

حتماً = غیر رسمی
Hatman = Tak Rasmi.
Sudah tentu.

می تونم فارسی حرف بزنم
Mi tunam Fársi harf bezanam.
Saya boleh cakap (bahasa) Parsi.

Belajar Bahasa Parsi | Nama

می تونم اسمت رو بپرسم؟
Mi tunam esmet ro bepursam
Boleh saya tahu nama kamu?

اسمم شما چیه؟
Esme shomá chie
Siapa nama kamu?

من حنیف هستم
Man Hanief hastam
Saya Hanief.

من حنیفم
Man Haniefam
Saya Hanief (Perbualan)

Friday, February 19, 2010

NOD32 No Updates | Virus Definition | Discontinue | 2.7

NOD32 2.7

Comrades! Please check your version of NOD32. If you're on 2.7 version, be prepared! That version is no longer in Eset's support list.

Thursday, February 18, 2010

task manager has been disabled by your administrator | RUN Command

Run
REG add HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableTaskMgr /t REG_DWORD /d 0 /f
Hanief: Copy and paste it in the Run box. then press Enter key.

regedit disabled by administrator | RUN Command

Run
reg add HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System /v DisableRegistryTools /t REG_DWORD /f
Hanief: Copy and paste it in the Run box. then press Enter key.

Belajar Bahasa Parsi | Salam

سلام. خوبی؟
Salám khubi?
Salam, apa khabar?

خوبم
Khubam.
Khabar baik.

کارها خوبه؟
Kárhá khube?
Semua OK?

کارها خوب پیش میره؟
Kárhá khub pish mire?
Bagaimana semua berjalan (aktiviti)?

آره خوبه
Áre khube
Ya baik.

بله خوبه
Bale khube
Ya baik.

را = رسمی

Itu = Rasmi

رو = غیر رسمی
Ro
Itu = Tak rasmi

á Á = Bunyinya seperti orang Utara sebut apá | Contoh.
e = Bunyinya seperti orang sebut epal
o = Bunyinya seperti orang sebut soya

Wednesday, February 17, 2010

Arnab Haram Dimakan?

Saya baru sahaja berborak dengan rakan saya dari Iran. Beliau bertanya samada saya bela atau ternak arnab. Saya kata saya hanya bela sahaja dan tak sampai hati nak jadikan hidangan.

Lalu beliau terus berkata, mengikut fahaman agamanya arnab haram dimakan. Beliau juga cuba menyedapkan hati saya dengan berkata bahagian badan arnab yang atas boleh dimakan dan bahagian di bawah pula haram katanya.

Saya pulang ke rumah dengan satu tanda soal besar di dalam kepala. Saya malas hendak bertanya lebih lanjut pada beliau tentang halal dan haram itu. Maklumlah ada perbezaan nanti mungkin akan timbul peluang renggangnya hubungan persahabatan.

Apa yang penting ialah kita banyakkan timbul hal berkenaan, persamaan untuk kekal harmoni dan elakkan perbezaan.

Tambahan pula, zaman sekarang Internet bukankah sudah ada? Kita boleh rujuk alam siber ini.

Daripada rujukan saya di Internet. Saya dapati golongan yang mengatakan arnab haram dimakan ini adalah kerana:-
 • Ia termasuk dalam keturunan kucing
 • Ia memakan najisnya sendiri
 • Ia ada datang haid (seperti kucing)
 • Ia juga pernah Tuhan jadikan binatang sumpahan ke atas manusia
Ada yang bertegang urat dalam isu ini. Dengan mengatakan hadis lemah dan pelbagai lagi. Bagi saya, senang sahaja. Kita makan apa yang ada persamaan dengan golongan ini. Bila ada persamaan semua gembira. Lebih senang nak bekerjasama. Anta makan ayam? Ana makan ayam. Anta makan unta? Ana makan unta. Habis cerita.

Sesetengah orang, mereka lebih suka cari perbezaan dahulu. Kemudian, berperang dan berpecah-belah. Di mana akhirnya mereka ditelan zaman.

Tuesday, February 16, 2010

Warga Asing Diperkudakan ?

KUALA LUMPUR, Feb 16, 2010 (AFP) - International crime gangs are using Iranians to smuggle a flood of methamphetamines into Malaysia, the Iranian ambassador said according to reports Tuesday. - Iran says mafia gangs behind Malaysia drug smuggling
Hanief: Petikan di atas menyatakan bahawa kedutaan Iran berkata warga mereka diperkudakan kumpulan jenayah antarabangsa untuk menyeludup masuk dadah ke dalam Malaysia.

Saya dah agak dah! Jangan kita lupa juga, pada warga kulit hitam Afrika yang sinonim dengan penyeludupan wang palsu dan juga warga China yang sinonim dengan jolokan China doll (pelacuran).

Mereka ini sedang diperkudakan oleh kumpulan jenayah antarabangsa mana? Cuba media tempatan cungkil misteri ini. Takkan nak tunggu AFP baru nak lapor?

Monday, February 15, 2010

Sasaran Sebenar Dalam Menjatuhkan Parti Politik

Mana-mana parti politik samada yang berhaluan kiri atau pun kanan dibiayai oleh pihak-pihak tertentu. Wang secara langsung atau pun tidak langsung semestinya terlibat.

Dari mana datangnya wang? Dari perniagaan, dari derma dan dari peruntukan.

Tanpa wang, sesebuah parti politik boleh terus berjuang, tetapi dengan hanya berbekalkan semangat. Tahukah anda bahawa setiap kali pilihanraya umum, satu kerusi yang dipertandingkan berharga RM10,000.00?

Tajuk tulisan saya kali ini adalah mengenai sasaran sebenar dalam menjatuhkan parti politik. Bagi saya, sasaran sebenarnya ialah sumber kewangan.

Contohnya, bayangkan sumber kewangan sesebuah parti politik itu digugat teruk dengan gerakan memboikot. Sudah tentu parti politik itu akan hancur dalam masa yang singkat.

Secara jujur, saya telah lama melihat satu amalan masyarakat Cina yang suka menyokong ekonomi kaum mereka sendiri. Di mana, dalam masa yang sama mereka juga menguatkan parti politik mereka. Ya, sudah tentu ahli perniagaan yang mereka sokong ada kaitan dengan sesebuah parti politik. Tetapi parti politik mana? Inilah kerja rumah kita untuk kita kenal pasti.

Jesteru, adalah amat penting bagi orang ramai untuk mengenal pasti siapakah penyumbang dana, peniagaan apakah yang terlibat dalam memperkukuhkan sesebuah parti politik.

Senang atau sukar, inilah sahaja caranya. Bapa saudara saya pernah menasihati saya bahawa, jangan dilayan politik ini semua. Ia hanyalah perkara yang membuang masa dan memecahbelahkan masyarakat. Dia juga bertanya pada saya, samada saya tahu siapakah sebenarnya yang berkuasa?

Jawab saya taukehlah. Dia tanya taukeh mana? Saya jawab taukeh yang membantu ahli politik. Dia tanya lagi taukeh apa? Saya katakan taukeh judi barangkali. Katanya, salah. Sebenarnya, taukeh bank.

Saya hairan. Taukeh bank? Jawab dia taukeh bank seperti bank-bank yang ada di sekeliling kita.

Dari situ, terus saya terbayangkan taukeh bank CIMB. Bukankah CIMB itu kepunyaan adik Najib?

Saya juga ada bertanya pada bapa saudara saya, samada dia tahu mengenai dengan taktik kotor bank dan fiat money? Jawabnya, dia faham dan dia juga setuju bank memang tidak amanah. Wang pemegang akaun dipergunakan sesuka hati dan wang kertas tidak lagi disokong dengan emas.

Di mana akhirnya pemilik wang kertas akan menggenggam kertas dan emas pula dilarikan taukeh bank.

Dia juga menyuruh saya membayangkan jika terjadi situasi perang, apakah wang kertas atau emas yang laku ketika itu? Juga jika emas dibawa ke sekeliling dunia berbanding wang kertas, yang manakah yang lebih laku?

Tentulah emas. Ia lebih universal.

Tetapi dunia hari ini sedang dan telah lama beriman dengan matawang dalam bentuk kertas. Di mana, ia mudah dinaik-turunkan nilainya. Ada hadis yang menyatakan harta seseorang yang dikurangkan nilainya akan jatuh dalam kategori riba'. Juga ada hadis yang mengatakan semua orang akan terkena dengan debu-debu riba'. Memang betul pun, nilai matawang, nilai rumah, nilai kereta dan lain-lain sering disusutkan. Bukankah itu riba' yang berlegar di dalam kehidupan seharian kita? Itukah debu-debu riba' yang dinyatakan hadis tadi?

Berbalik pada cerita emas, nilai emas akan sentiasa naik, walau dalam keadaan apa sekali pun. Sila kaji graf nilai emas sedunia. Inilah logik emas dan logik kertas. Kita sedunia didustai para taukeh bank bulat-bulat.

Semasa zaman para Nabi, emas dan perak menjadi matawang kehidupan harian mereka. Sifat emas dan perak itu sendiri telah membuatkan berat fizikalnya sukar untuk ditiru dengan bahan lain.

Jadi di sini, pentingnya kita menyokong bank atau pun perniagaan yang menyokong parti politik impian kita.

Juga hendaklah kita boikot bank atau pun perniagaan yang menjana parti politik yang menzalimi kita.

Jadinya, adalah menjadi kerja rumah kita untuk mencipta satu laman web yang menyenaraikan bank atau perniagaan yang membiayai Barisan Nasional dan Pakatan Rakyat.

Siapa mahu mulakan? Percayalah langkah mengenalpasti ini akan membawa kepada proses menyokong dan proses memboikot. Juga peperangan ekonomi ini akan meningkatkan lagi klimaks persaingan antara kedua-dua parti politik ini. Ia tentu menyeronokkan bagi para penanti perubahan dalam Malaysia.

Sunday, February 14, 2010

Chatting Bersama Mat Bangla di Facebook

Sujon

hi

20:51 Muhammad

yup

20:51 Sujon

u frm Um engineering?

20:51 Muhammad

no

i'm just an SPM holder.

20:51 Sujon

SPM means?

20:52 Muhammad

secondary school certificate

20:52 Sujon

where u frm?

where u stay/

20:52 Muhammad

Malaysia

20:52 Sujon

KL?

20:52 Muhammad

KL yes

20:52 Sujon

oic

which part of KL?

20:54 Muhammad

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=++3%C2%B012%2713.66%22N,101%C2%B041%2731.88%22E&sll=37.0625,-95.677068&sspn=37.325633,63.984375&ie=UTF8&z=16 cllick

http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=en&geocode=&q=++3%C2%B012%2713.66%22N,101%C2%B041%2731.88%22E&sll=37.0625,-95.677068&sspn=37.325633,63.984375&ie=UTF8&z=16

20:55 Sujon

what is thia?

20:55 Muhammad

wait

http://bit.ly/diMcPR click

20:55 Sujon

what is this?

virus?

20:55 Muhammad

http://bit.ly/diMcPR Google Map

20:56 Sujon

wow

u r really intelligent

i like that

20:57 Sujon

whats ur name?

20:57 Muhammad

Hanief

20:58 Sujon

i m ashiq

i study in UM

nice to meet u hanief

20:58 Muhammad

ok you're from?

20:58 Sujon

Bangladesh

20:58 Muhammad

ok

im from KL

you got my map

20:59 Sujon

yes

how long its from bangsar?

20:59 Muhammad

which part in Bangsar?

21:00 Sujon

suppose KL sentral

not bangsar

21:01 Muhammad

http://bit.ly/9VTXKG

21:01 Sujon

nowwhats this?

21:02 Muhammad

again the map

and the time consumed

http://bit.ly/9VTXKG 15/16 minutes

21:04 Sujon

i know

r u teaching me?

21:05 Muhammad

i don't know what to teach.

21:05 Sujon

u know

everyone has something of her own different from others

thats why u r unique and everyone is unique

21:06 Muhammad

:P

21:07 Sujon

yes

its true

21:08 Muhammad

ok

21:08 Sujon

u went out today?

21:10 Muhammad

where to?

21:10 Sujon

may be in midvalley

do u hv bf?

21:10 Muhammad

yes

21:11 Sujon

u didnt go out with ur bf?

21:11 Muhammad

no i go to mid valley

i have no bf

21:11 Sujon

oic

with whom u went there?

ur family?

21:11 Muhammad

with friends

21:12 Sujon

good

i also went but alone

he he

21:13 Muhammad

ok

21:14 Sujon

do u like to be my friend?

21:14 Muhammad

why?

21:15 Sujon

anything

i dnt know

just thought u r good

intelligent

smart

21:16 Muhammad

ok

21:18 Sujon

only ok?

nothing else?

21:19 Muhammad

yup

21:19 Sujon

do u looking for bf?

21:20 Muhammad

no

21:20 Sujon

oh

do u like to meet me?

21:21 Muhammad

where?

21:21 Sujon

midvalley may be

21:21 Muhammad

which floor?

21:21 Sujon

any floor

infront of carrefour

or may be

in front of KFC

21:22 Muhammad

when?

21:22 Sujon

or Mc Donalds

tomorrow

21:23 Muhammad

can I bring my friends?

21:23 Sujon

actually this is first time

21:23 Muhammad

ok

21:23 Sujon

i will feel uncomfortable

later u cant bring if u wish

21:24 Muhammad

you want to meet me only?

21:24 Sujon

yes

only u

coz i only know u

21:25 Muhammad

what time on tomorrow?

21:25 Sujon

when u can come?

21:25 Muhammad

anytime

21:25 Sujon

after 2 pm?

ok

21:25 Muhammad

you mean 2 oclock?

21:26 Sujon

yes

21:26 Muhammad

but I dont know how you look like

21:26 Sujon

oic

we can call and find

and i think u can find me easily

coz i m foreighner

21:27 Muhammad

can you tell me what is the color of your cloth?

21:27 Sujon

oh i havent decided yet

i will tell u by sms when reach

ok?

21:27 Muhammad

well, you have to decide now

21:27 Sujon

can i hv ur cell number?

21:28 Muhammad

xxx-xxx xxxx

you mobile phone number?

21:29 Sujon

ur cell on or off?

21:32 Sujon

r u there?

21:32 Muhammad

I'm charging it. What I turn it on. You just miss call me.

21:32 Sujon

when u will turn on?

i will talk with u

can i?

21:33 Muhammad

turned on... no can't talk now.. because my friend is sleeping

21:33 Sujon

so what?

21:33 Muhammad

futhurmore the phone is charging

21:33 Sujon

if ur friend sleep u cnt talk?

21:33 Muhammad

just sms me.

21:33 Sujon

r u going to come really?

21:33 Muhammad

she will awake then

yes

21:33 Sujon

u r not giving me bluff?

21:34 Muhammad

you said 2pm

right?

21:34 Sujon

yes

so

r u bz?

21:36 Muhammad

sorry I'm checking the phone

21:36 Sujon

ok

r u coming to beat me?

tomorrow

21:36 Muhammad

why?

u wanna be my friend

21:37 Sujon

dnt know

yes

i wanna be ur friend

very good friend

i m alone here in KL

i m looking for nice friends to share

21:38 Muhammad

sure

21:38 Sujon

i dnt want much

just make a god friend

good friend

21:39 Muhammad

are you married?

21:39 Sujon

nope

not yet

i m single

21:39 Muhammad

ok

21:39 Sujon

where we will meet?

which place?

21:40 Muhammad

you said 2pm at McDonald?

21:40 Sujon

2pm at KFC

21:40 Muhammad

which floor?

21:41 Sujon

ground floor

ok?

21:41 Muhammad

oh ok...

I will wear yellow tshirt

21:42 Sujon

hey how old r u?

21:42 Muhammad

and blue jeans

I'm 20's

21:42 Sujon

ok good

u dnt started ur bachelor or degree?

21:43 Muhammad

no.. I just work ..massage parlor

21:44 Sujon

oh good

u massage ladies or gents?

i think ladies right?

21:44 Muhammad

just ladies

tomorrow is an off day...

did you miss called me?

21:45 Sujon

ic

yes

i did

21:45 Muhammad

wait

21:46 Sujon

ok

21:48 Sujon

r u there?

21:48 Muhammad

yup

010-218 0711 ?

21:48 Sujon

yes

21:49 Sujon

do u wanna bring ur friends?

21:50 Muhammad

you said no friends right?

21:50 Sujon

yes

lest just meet

u and me

21:50 Muhammad

ok

21:50 Sujon

lets just meet

u and me

we talk

be good friend

21:50 Muhammad

ok

sue

sure

21:51 Sujon

later u can introduce me with others

21:51 Muhammad

ok

21:51 Sujon

but at first i cant take much load

ha ha ha

i wanna talk with uover phone

tell me when i can call u

21:52 Muhammad

load?

what do you mean?

21:52 Sujon

i mean

talking and meeting with lots of people

and i havent done that before

21:52 Muhammad

okay.

are you shy?

21:53 Sujon

now u understand?

21:53 Muhammad

ok ok

21:53 Sujon

i m not shy

but i m with strong personality

i dnt talk with them who dnt talk with me

can i talk with u over phone?

i mean its for to be a bit free

adjustment

r u there?

21:55 Muhammad

Ashiq, I'm a guy. Click here http://bit.ly/a6r2UB

21:57 Sujon

r u boy?

21:58 Muhammad

yes

gotcha!

I'm using female picture

21:59 Sujon

why u r doing these?

r u gay?

21:59 Muhammad

to prevent Muslims from Zina

22:00 Muhammad

Ashiq, you must always pray to God and remember Him always. You're not alone.

22:00 Sujon

i know

but sometimes u know i really feel alone

i m looking for someone who can retrieve me from loneliness

not for Zena

22:02 Muhammad

this is not the way.. Malaysia has a lot of Muslims populations. Don't destroy the girls. Get married. You will be satisfied.

22:03 Sujon

u r thinking me wrong

22:03 Muhammad

dating is haram, unless there's a relative of each member present all together. Such as the father of the girl, the brother of the girl and so fourth... this called Islamic dating...

22:04 Sujon

yes i know

but its the highest level

22:05 Muhammad

follow the Islamic rules as a Muslim or follow the Satan wrong path.

22:05 Sujon

and for them who abide by the other mandatory rules and regulations of Islam

what r u doing for the chinese who lives here?

22:06 Muhammad

99% Bangladeshis are Muslim right?

22:06 Sujon

yes

22:06 Muhammad

I know

22:06 Sujon

even if people cant go out for them

its very sad

22:07 Muhammad

A lot of Bangladeshis who work in Malaysia, they are all married.

22:07 Sujon

i know abt them

22:08 Muhammad

Their wives are at home in their hometown.

22:08 Sujon

and its a matter of sad for us

who comes to study here

22:08 Muhammad

you can take a fast to control your lust.

22:09 Sujon

listen

its not abt lust

i hv controlled it when my ex gf left me for that

i havent done that with her

thats why she left me

i know its wrong

22:10 Muhammad

But there's a hadith said if a guy and a girl stay together, the third thing will be Satan. So becareful.

Satan always make humans do the mistake.

22:11 Sujon

u wanna tell anything more?

yes i know

so whats ur purpose doing here?

22:12 Muhammad

It's okay. You can close your browser if you want.

Go to sleep.

22:12 Sujon

u should start frm there

u show conversation to other people?

22:12 Muhammad

yes.

there's a morale value in this...

22:13 Sujon

thats way u cant control it brother

so whats ur ultimate result

22:13 Muhammad

to prevent girls from being 'F' easily by foreigner I guess?

22:14 Muhammad

Malaysians need more virgins. Not used virgins

22:15 Sujon

actually i dnt know whats ur thoughts

but i havent thought critically like u

22:16 Muhammad

for your information... there's a lot of Zina cases in Malaysia done by students from Africa, Middle East, and etc

22:17 Sujon

yes i know

22:17 Muhammad

you need to learn Malay language and watch the local news here.

it's sad.

22:17 Sujon

most of them caused by iranian

whats said in local newspaper?

22:18 Muhammad

Imagine if Malaysians go to Bangladesh and then dating and have sex with the women there... I think there will be a riot...

22:18 Sujon

yes i f it happens

but sex is not the only thing in life

22:19 Muhammad

here, in Malaysia people are very kind. they allow all this to happen... maybe because they have so much respect towards these foreigners?

22:20 Sujon

As Islamic country i think there should bestrictly some punishments

22:21 Muhammad

If marriage, I don't care. Because marriage is building a strong family. But dating and free sex is destroying the community.

Malaysia is a secular country. It's political. But majority Malays in Malaysia love Islam and the Prime Minister knows about this.

22:22 Sujon

I like to stay here..i m thinking like that

22:22 Muhammad

so does the Brits which conquered us last time.

22:22 Sujon

what?

22:22 Muhammad

I think every Muslim has to fight for their country.

22:23 Muhammad

Poverty in Bangladesh is all about corruption done by the leaders overthere.

22:23 Sujon

yes

22:24 Muhammad

gtg

see ya

I have something to do

Salam.

22:24 Sujon

salam

wassalam

we will talk again

ok?

22:26 Muhammad

ook

22:29 Sujon

hey listen i hv to ask something

22:30 Muhammad

yup

22:30 Sujon

r u there?

u told u r going tp prevent people doing this

22:30 Muhammad

yea

22:30 Sujon

suppose if anyone going to do somewhere else how u r gong to prevent

actually how ur community works

22:31 Muhammad

We have people in charge on this

22:32 Sujon

what they do?

22:33 Muhammad

they must first, understand every words that comes out from these foreigners mouth. I'm one of them

I know Persian Language

22:33 Sujon

and then what u do?

22:34 Muhammad

we study the cause and the culprits

22:34 Sujon

then

22:34 Muhammad

and come out with a solution soon to be proposed to the government

22:36 Muhammad

one of the harsh action taken would be on their VISAs

22:36 Sujon

hmm

22:36 Muhammad

their permit (study/working) will be over and banned.

22:37 Sujon

i think they who really do that

its not enough

22:38 Muhammad

you can see those countries like New Zealand and Australia ... they don't have this kind of problems... because they are strict... they even choose the right people to enter their beloved country

I got to go.

See ya.

22:38 Sujon

listen

after talking with me so long

what do u think?

i m really looking for that ?

22:39 MuhammadYou can be a good man. I know a lot of Bangladeshis. Most of them have a good heart.

22:40 Sujon

r u going to complain abt me?

22:41 MuhammadNo I think. It's okay. You're not a playboy so far by the way you chat and etc.

Hahaha... Jangan main-main dengan si Hanief.


Kah! Kah! Kah! Nada taubat ni! :P

Hanief: Seperti mana yang semua orang tahu, saya memiliki akaun Facebook yang bergambarkan seorang perempuan comel. Bukan tak biasa bagi saya menerima sapaan begitu. Bayangkan ia ditujukan pada anak perempuan anda. Apa akan jadi?

Facebook : Email Notification | Messages | Inbox

Do you want Facebook to inform you immediately once you got a message?

MS Excel Background Color Alternate | Row | Column | Checkerboard

=MOD(ROW(),2)=0
=MOD(COLUMN(),2)=0
=MOD(ROW(),2) =MOD(COLUMN(),2)
MS Excel

Saturday, February 13, 2010

Apa Itu Middle Malaysia ?

Heboh satu negara tentang agenda Middle Malaysia yang dikatakan oleh Lim Guan Eng. Ia juga menjadi alasan Datuk Zaharin keluar PKR di Pulau Pinang.

Ekoran dari itu, saya terus rujuk beberapa sumber yang boleh dipercayai:-
 • Blog Lim Kit Siang (Bapa Lim Guan Eng)
  Ikut kata Lim Kit Siang, Middle Malaysia ini dicedok daripada idea middle nation dalam surah Al-Baqarah (2:143).


 • Video Datuk Zaharin
  Ikut kata dia, Middle Malaysia ialah satu agenda perkauman, Komunis dan lain-lain lagi.


  Datuk Zaharin Keluar PKR

 • Blog Penjilat Mahathir (Zakhir Mohammed)
  Ikut kata penjilat Mahathir ini, Middle Malaysia ialah Malaysia untuk kaum Cina, taukeh dan sebagainya.

Jika dihayati dengan betul, Middle Malaysia atau middle nation dalam Al-Quran itu bermaksud negara yang sederhana. Tidak melampau tetapi, adil saksama. Malulah kita jika orang Cina kafir lebih pandai baca Al-Quran daripada penjilat Mahathir.

Bila Lim Guan Eng nak saman penjilat Mahathir ini? Penjilat Mahathir cuba menghasut orang ramai dan mengapi-apikan semangat perkauman. Biarlah kita bankrapkan sekali penjilat Mahathir ini selain Utusan Malaysia.

Dalam Malaysia apakah ada orang Melayu jadi pembuat pelet makanan arnab? Sedangkan Jabatan Veterinar Malaysia yang dipegang kerajaan majoriti Melayu pun terpaksa ambil dari taukeh Beh & Yo. Kalau nak tolong Melayu jangan hapuskan biasiswa dan terima komisyen kapal selam macam Najib, jangan pula beli jet peribadi macam Pak Lah, jangan bagi anak majukan kilang arak macam Mahathir, jangan jadi penjilat Mahathir macam Zakhir Mohammed. Hei! Taukeh judi Cina pun ada teringat nak menderma pada sekolah Cina.

Menteri Melayu? Ada kuasa kena rasuah dan tiada ada digunakan dengan baik. Rugi rakyat undi kamu! Sebab itu masyarakat Melayu kecewa dengan UMNO-BN yang sedang memerintah. Mereka beralih arah pada PAS dan PKR serta DAP. Sekarang DAP sudah pandai baca Al-Quran. UMNO? Isu Allah S.W.T pun tak selesai. Sebab tak mengaji Al-Quran. Pakai undang-undang British dan tolak Hudud. Ada rakyat kafir tak mahu berdakwah. Ada kuasa kena rasuah. Ada dana tak nak beli teknologi. Mat Salleh balik, teknologi hilang. Kilang-kilang memang Cina pegang. Nak gaduh buat apa? Ahli politik Melayu sendiri yang bodoh.

DRUPAL | 403 Forbidden | You don't have permission to access / on this server. | WAMP

Choose Put Online in your WAMP.

Thursday, February 11, 2010

DRUPAL : My Current Modules For Local Server

DRUPAL : Views .xls .csv | Export | Excel

The picture above describes all.

DRUPAL : Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in C:\wamp

I got Fatal error: Maximum execution time of 30 seconds exceeded in C:\wamp error message during a module activation. 30 seconds is the time for your web server to finish a task. So if it fails to complete a task within that 30 seconds. An error message will come out.

php.ini

So what I've done, I just increase the timeout to 60 seconds. Yeah! You gotta wait much longer. But this will produce no error message at all. Everything will be looking so friendly on the screen :)

p/s: My web is server running on Intel Celeron D 3.0GHz. Hahaha!

DRUPAL : Could not find as a province from . Try to use the province abbreviation or number.

Applying the address field.

I'm on addresses 6.x-1.08 module. Then I got Could not find as a province from . Try to use the province abbreviation or number warning. Later, I found out that this new Addresses Module has State / Province: built-it. It will appear automatically according to your selected country.

You just need to make a default value in order to eliminate the warning.

Kenapa Saya Tidak Kisah Tetang Kes Liwat II

Kerana saya sudah tahu:-

 1. Mahathir gunakan Kes Liwat I untuk jatuhkan Anwar.
  Mahathir pernah menuduh Anwar melakukan perbuatan terkutuk itu dengan pemandunya dan akhirnya kes itu telah berakhir dengan Anwar tidak bersalah. Ikuti penerangan isteri Anwar di bawah:-


  Anwar Ibrahim Dituduh Terbabit Kes Liwat Kali Kedua


  Ucapan Datin Seri Wan Azizah Ismail

 2. Kegelojohan meminta DNA Anwar mempunyai niat jahat.
  Sewaktu tuduhan liwat pertama oleh regim Mahathir pada tahun 1998, DNA Anwar telah diambil. Kemudian regim Pak Lah pula melancarkan tuduhan liwat kedua dan meminta DNA sekali lagi.

  Kepentingan mengambil DNA ini adalah bagi mendapatkan suatu bukti nyata. DNA diciptakan Tuhan sebagai suatu yang unik bagi setiap manusia ia seperti cap jari. Ia boleh diperolehi dari bahan air liur, rambut, darah, air mani, kulit, tulang dan lain-lain. Dari situ, profail DNA akan dihasilkan tak kira samada dari mana-mana bahan tadi dan ia boleh digunakan hingga ke akhir hayat seseorang individu itu.

  Jadi, mana dia profil DNA Anwar pada 1998. Takkan dah hilang dari rekod komputer? Takkan dah terkoyak dari fail?

  Anda pihak yang mengatakan tujuan meminta DNA (memalui pemberian darah) adalah bertujuan jahat, kerana darah itu mahu dicalit atau pun dipercikkan pada pakaian Saiful.


  Kenapa Tak Perlu DNA ?

  Suatu benda yang tak masuk akal ialah, berita mengenai bukti air mani Anwar yang dijumpai di dalam dubur Saiful. Kalau dah jumpa air mani bukankah profail DNA boleh dihasilkan? Jadi kenapa nak minta macam-macam lagi untuk hasilkan DNA ketika regim Pak Lah berkuasa?


  Anwar Diperangkap Kes Liwat

 3. Alasan yang goyah berkenaan kenapa Saiful jumpa Najib.
  Ramai yang bertanya mengapa ada gambar Saiful dengan pegawai Najib di hadapan bangunan kementerian Najib. Jawapan yang diberikan Najib ialah gambar itu diambil '3 bulan yang lalu'. Tujuan Saiful berkunjung di bangunan kementeriannya adalah untuk mendapatkan biasiswa. Sedangkan Saiful sudah pun gagal di UNITEN dan telah berkhidmat dengan Anwar Ibrahim. Kenapa nak minta biasiswa pula.


  Saiful Bukhari Mohon Biasiswa Atau Mengadu Diliwat ?

  Najib juga mengaku yang Saiful mengadu padanya bahawa dirinya diliwat. Jika begitu, tentulah Saiful ini berpakat dengan Najib. Mengapa Saiful tak berjumpa dengan ustaz atau badan-badan agama yang lain yang lebih relevan? Ada pula dia pergi mengaku pada Najib.

  Jadi sesiapa yang kena liwat atau nak minta biasiswa, bolehlah jumpa Najib. Ya atau tidak?

 4. Anwar Ibrahim sakit tulang belakang
  Beliau perlu dipapah apabila menaiki/menuruni anak tangga. Walaupun beliau sering telan ubat tahan sakit, tetapi tulang belakang hendaklah dijaga juga.

  Semua orang tahu mengapa Tuhan jadikan deria-rasa-sakit di dalam kulit kita. Tentulah untuk menghindari kecederaan serius dan sebagai tanda amaran. Jadi, jika kita makan ubat tahan sakit, kecederaan yang dialami tidak akan dirasa kesakitannya. Ini amat bahaya dan boleh membawa kepada kecederaan yang serius tanpa amaran langsung.


  Saiful Bukhari Lembik ?


  Pengalaman Anwar Ibrahim Sebagai Tahanan Politik


  Punca Malaysia Jatuh

  Jadi bolehkah orang muda seperti Saiful ditewaskan oleh seorang veteran yang memiliki masalah sakit tulang belakang?

 5. Doktor Nafi Ada Kesan Tusukan Zakar
  Berdasarkan rekod doktor di Hospital PUSRAWI, Saiful didapati tidak pernah melakukan hubungan seks luar tabi'i. Tambahan lagi banyak hospital yang menyokong Anwar Ibrahim berkenaan Kes Liwat II ini menurut Azmin Ali.


  Saiful Diliwat Plastik?


  Hospital Sokong Anwar Ibrahim


  Pakar Liwat Muncul

Wednesday, February 10, 2010

phpMyAdmin | Database Username | Database Password

Just make sure you're at Server:localhost breadcrumb. Go to Privileges tab and then click the edit icon. You can also create another database username (click Add a new User) , incase you don't wanna use the root as the datebase username.

Then, you may see those password fields. Fill them up, click go and remember the password (do it field by field, not both at once). This is the password of the database password.

phpMyAdmin | #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO)

Editing config.inc.php in Wordpad

You have to edit a file called config.inc.php in C:\wamp\apps\phpmyadmin3.2.0.1. Edit here means you gotta put the root password. Please refer to the picture above.

Error | phpMyAdmin

I still got #1045 - Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: NO) warning. But after I clicked Open new phpMyAdmin window link, it went O.K. It's weird but it works that way. Hahah!

Installing Drupal 6.15 on a WAMP

127.0.0.1

127.0.0.1

I even got my Drupal CMS installed locally (via intranet) with:-
 • drupal (database name)
 • root (database username)
 • *********** (database password)

Gunakan Firefox Terbaru Untuk Paparan Terbaik

Lihatlah apabila saya gunakan Firefox versi 2.0.0.14 (versi lama)

Firefox 3.6 (versi baru). Semuanya O.K.

Jika anda menggunakan Internet Explorer, marquee atau pun tulisan bergerak tidak akan berjalan dengan baik. Ia berbaris (tidak sebaris atau pun nowrap seperti yang dikehendaki).

Di dalam Internet Explorer juga tidak terdapat satu enjin paparan (layout engine) yang cool seperti Webkit (diguna dalam Chrome dan Safari) atau pun Gecko (diguna dalam Firefox) atau pun Presto 2.3 (digunakan dalam Opera Beta 10.50 Beta).

Kena kerja keras sedikit untuk menaip kod CSS3 bagi pengguna Gecko (Firefox), Webkit (Chrome & Safari) dan Presto (Opera).

Ketiadaan enjin paparan yang cool akan menghalang anda daripada menikmati halwa mata seperti segi empat berbucu bulat. Segi empat akan dipaparkan dengan bucu tajam yang sombong seperti di atas. IE8 (Internet Explorer 8) pun masih mandul lagi dalam bab segi empat berbucu bulat ini.

Bukankah rekaan yang berbucu itu tampak garang? Lihatlah rekaan masakini seperti kereta kesemua seginya berbucu bulat. Ada lengkok atau curve kata orang.

Ia sepatutnya dipaparkan seperti ini. Saya menggunakan Firefox 3.6.

Jadinya anda boleh dapatkan Firefox atau Chrome atau Safari atau Opera Beta 10.50.

Internet Explorer? Jerman dan Perancis pun sudah boikot pelayar web itu.

Blog Archive