Malaysia Negara Pembodek: November 2010

Tuesday, November 30, 2010

Minyak Petrol Naik RON97 = RM2.30 | Disember 2010

RON97 RM2.15 --> RM2.30 | Hanya sebulan saja bertahan.
Harga petrol RON97 akan dinaikkan 15 sen lagi kepada RM2.30 seliter berkuatkuasa 1 Disember ini, mengikut sumber.

Pengumuman rasmi dijangka akan dibuat lewat hari ini. Bagaimanapun harga petrol RON 95 kekal tidak berubah pada RM1.85 seliter. - Harga petrol RON97 naik 15 sen lagi
Hanief: Ayuh semua mari kita isi minyak mahal ini pada kenderaan kita. Kerana kualiti adalah segala-galanya. Dalam memilih pemimpin pun kita harus mengangkat pemimpin yang berkualiti dan bukannya yang murahan.

Bermegahlah kita semua! Bermegahlah kita semasa memegang pam minyak RON97. Walaupun kereta kita kemik, namun kita mampu pakai minyak petrol RON97 yang mesra dengan enjin dan membantu anda pergi-balik bekerja.

Dalam meniti gelombang kenaikan harga minyak ini, golongan yang paling untung ialah peniaga. Kerana kenaikan harga minyak, boleh menjadi alasan bagi menaikkan harga barang-barang yang dijual.

Jesteru jika anda tidak puas hati? Berhentilah kerja dengan kerajaan. Jadilah peniaga 100% sepenuh masa. Segala kenaikan harga bakal anda ketahui dahulu berbanding dengan golongan biasa iaitulah golongan pengguna.

Bila dah jadi golongan peniaga, undilah Barisan Nasional lagi. Harga minyak akan naik lagi. Harga barang-barang yang dijual boleh dinaikkan lagi dengan alasan yang sama tadi.

Ini bukan kitaran syaitan. Ini kitaran semulajadi. Apabila Barisan Nasional berhutang banyak dengan golongan peniaga (termasuk cukong, sebab cukong itu peniaga besar), maka mereka akan disuruh naikkan harga minyak.

Di Amerika, cukong Yahudi yang menguasai. Di Malaysia, cukong Cina yang menguasai. Namakan saja ketuanan Melayu atau 1Malaysia. Namun itu semua hanya seperti logo Proton Inspira. Kita tak perlu bakar kedai Cina. Cuma kita perlu berniaga dengan baik dan berdakwah agar riba yang bersifat menindas dan perniagaan menghina maruah wanita serta perniagaan yang merosakkan rakyat jelata dapat dihentikan.

Jika dikaji, peperangan besar yang berlaku dahulu diakhiri dengan perdamaian. Selepas perdamaian maka berlakulah perdagangan dan pelancongan. Bukan begitu?

Golongan peniaga menaikkan pendapatan melalui kenaikan harga barang-barang jualan mereka.

Manakala golongan pengguna yang mungkin bekerja dengan kerajaan, hanya naik gaji apabila PM ada selera.

Golongan peniaga tiada gaji. Kerana gaji itu satu bentuk bayaran dari bos kepada kakitangan bawahan. Jika anda terima gaji, itu tandanya anda bukan wiraswasta (peniaga/usahawan). Anda kuli batak saja. Peniaga pun kuli, tetapi dia juga bos. Kalau dia meniaga duit masuk poket dia. Tak seperti makan gaji, duit masuk akaun bos dulu.

Antara tanda-tanda lain anda akan berlari laju lintang-pukang apabila bos panggil berbanding ibu anda yang sakit tenat memanggil. Jika anda punyai perniagaan sendiri, anda dapat lapangkan masa dan letakkan keutamaan pada benda yang patut diutamakan.

Meniaga eloknya, meniaga barang buatan sendiri. Kena ada kilang dan sebagainya. Agar keuntungan dapat dimaksimumkan. Kerana jika ambil produk orang, makanya harganya akan jadi tidak menentu.

Warga Cina sudah ada kilang. Ada yang tiada kilang, tetapi mereka hanya perlu mengimport barangan dari kilang tok-nenek mereka di China. Di Malaysia? PM akan tuduh kita malas jika kita bertanyakan pasal-mana-dia-produk-Melayu. Kenapa cakap pasal Melayu? Kerana Melayu beli barang selalu minta diskaun. Itu tanda ekonomi Melayu sangat malap.

Siapa nak ekonomi diri-sendiri terang-benderang, jadilah kroni PM atau pun PM. Tapi nak tanya sikit, "Dah daftar mengundi atau belum?". "Masih percaya pada sistem demokrasi ke lagi?".

Ambil contoh protes kenaikan harga minyak. Kenapa ramai muka Melayu? Mana dia warga Cina? Kewangan mereka jauh lebih stabil daripada warga Melayu. Ketuanan Melayu itu simpan sajalah dalam dubur Saiful Bukhari.

DRUPAL - Combining Views Filters | Node Title | Node Body

To merge or combine the filters in Views module is dead easy. I was looking for this function everywhere. I came across with Views Or Module. But that wasn't it, because it left the search boxes uncombined. I think Views Or function is already provided inside Views Module named Group Filters under Rearrange setting in Filters.

Okay let's not waste any time. Because thing which I want is Search: Search Terms. Yup! It's already built-in inside Views Module. So why look for more module?

Here's how:-

You see those 3 boxes? It's ugly and confusing right? A noob can't dig those.

Notice that one small search box beside Category box? Nice? Can we call it noob-friendly box now? Because it searches everything including the node body (every content of your node) and even whatever content in additional field done with CCK.

In the Views, click + , look for Search: Search Terms.

After you got the clever search box, don't forget to run the cron.

Plus, Re-index your Drupal website. Because all these will gather the latest information for that tiny clever search box to do its wonderful job. Hope this will clear up your questions.

Monday, November 29, 2010

013-917 0132 013-9170132 0139170132 +60139170132

Saya dapat lagi pelanggan spesis katak. Mula-mula kata nak beli. Tapi bukan dia nak beli. Katanya kawan dia. Kemudian dia batalkan.

Suruhnya saya tunggu pukul 4 di LRT Wangsa Maju. Hati kecil saya rasa kurang sedap, sebab kawannya yang nak beli. Alamat rumah pun tak mahu bagi pula.

Lain kali kalau main tunggu-tunggu di kawasan tertentu ini, mungkin saya buka pada golongan dewasa saja. Ya, dari segi suara pemanggil, dengar macam suara perempuan sekolah menengah ada, macam lelaki baru pecah suara pun ada dan macam orang 'tengah-tengah' pun ada. Haha...

013-917 0132 013-9170132 0139170132 +60139170132

Apa pun, setengah jam sebelum jam 4, saya terima SMS daripada pemanggil. Katanya jangan lupa hantar.

Saya terus hubunginya untuk memberitahu bahawa yang saya tak dapat sampai pukul 4 tepat. Kerana saya sedang baiki komputer di Jalan Raja Chulan. Saya tanyakan samada dia ada alamat rumah kerana senang saya terus hantar ke rumah. Saya percaya orang KL belum mulakan budaya tidur di stesen LRT. Kemudian...

013-917 0132 013-9170132 0139170132 +60139170132

013-917 0132 013-9170132 0139170132 +60139170132

013-917 0132 013-9170132 0139170132 +60139170132

Nampakkan sikap pemanggil ini? Saya malas nak komen lebih-lebih. Ini sudah memadai untuk dinilai dek penduduk sedunia yang ingin berurusan dengan pemilik nombor di atas.

Moralnya mungkin:-
 • Jangan layan orang yang tolong membuat pesanan untuk rakannya.
Saya buka pada sesiapa yang berminat:-


Apabila servis yang beralas kejujuran dan kebebasan disalahgunakan, maka akan terbitlah pelbagai peraturan atau syarat yang tidak menguntungkan orang ramai bagi menggunakan servis itu.

Contohnya, tandas awam tak perlu dibayar jika orang ramai tak geli dengan tahi sendiri dan berupaya flush jamban selepas digunakan.

Contoh lagi, kawasan perumahan tak perlu pengawal, tetapi apabila PM Mahathir suka bawa pendatang haram melalui sikap amalan rasuah di kalangan kaki tangan kerajaan termasuk badan imigresen yang sudah membarah maka jenayah pun berleluasa. Takkan syarikat pengawal keselamatan yang bikin jenayah untuk jaja pengawal di kawasan perumahan? Takkan dibuatnya macam skim tabur paku yang diberi jolokan Tukar Tiub itu?

Kalau negara kucar-kacir maknanya pemimpin dia pun sama kucar-kacir. Zaman apa yang pemimpin itu perlu mencari orang miskin? Orang miskin sampai nak kena cari. Di Malaysia sampai bandar pun ada kemiskinan. Dah miskin pakai kereta besar. Bila beli barang suka minta diskaun. Dia tak tahu dengan minta diskaun, dia memotong pendapatan peniaga. Itu sebab orang Melayu marah bila orang Cina cakap Melayu bodoh.

Bro boleh kurang sikit harga?
Bro gua nak potong rezeki lu boleh? (Nak jimat duit untuk bayar downpayment Inspira)

Haha.. Cucuk satu menara RM5 bilion nanti lu orang jadilah kaya.

Saturday, November 27, 2010

Perlukah?

 1. Perlukah kita berhutang beli kereta baru jika jalanraya berlubang-lubang walaupun di lebuhraya bertol?
 2. Perlukah kita berkereta baru jika diri kita tak tahu bercakap bahasa Inggeris dan tidak bijak iras Orang Utan memegang iPhone 4?
 3. Perlukah kita merayakan jalanraya dengan kilauan badan kereta baru sedangkan negara kita sangat korup? Kenapa tidak disuaikan dengan badan kereta kemik dan baju hitam?
 4. Perlukah kita bawa kereta seperti pelumba kereta dengan kualiti kereta tin milo dan rupanya diciplak dari kereta Jepun yang akhirnya hanya dapat potong sebuah kereta dan tersangkut di lampu merah?
 5. Perlukah kita bawa kereta laju-laju untuk membezakan jarak hanya sebanyak 10km/j antara kereta depan dan belakang dan membawa daging muka yang dijamin ditolak syarikat majalah kecantikan?
 6. Perlukah kita bergaya dengan kereta baru tetapi peruntukan untuk makanan diminimumkan sehingga terpaksa makan mee segera dan tidak mampu beli alat Tag Touch n' Go dan beratur bersama-sama lori dan bas dan kemudian menghulurkan RM50?
 7. Perlukah kita beli kereta import dengan membayar berkali-kali ganda dan tidak setimpal jika beli di negara asal kereta itu?
 8. Perlukah kita beli kereta import dan merisikokan diri kita di kalangan penduduk miskin dan pendatang haram di negara kita?
 9. Perlukah kita beli kereta import di negara asal kereta itu jika pengangkutan awamnya 5 kali lebih baik dari negara kita?
 10. Perlukah kita naik kenderaan berenjin dan berpetrol jika kita bekerja di Belanda?
 11. Perlukah kita memaksa rakyat kita memiliki kereta kualiti tin milo dengan melemahkan sistem pengangkutan awam?
 12. Perlukah kita memaksa rakyat kita menggunakan pengangkutan awam dengan menaikkan harga minyak?
 13. Perlukah menteri kita membolot permit menjual kereta import dan membiarkan orang ramai menaiki kereta kualiti tin milo?
 14. Perlukah kita menggagalkan projek peribadi PM dengan menjual alat ganti tiruan dan kurang kualiti pada pengguna kereta kualiti tin milo?
 15. Perlukah kita tipu rakyat kita dengan mencantikkan rekabentuk kereta kualiti tin milo dan tidak memperbaiki dan memberi barangan dalaman yang setimpal dengan harga.
 16. Perlukah kita bercakap mengenai kereta sedangkan kereta kita tiada kualiti dan kita masih meniru lagi dan lagi.
 17. Perlukah kita tutup syarikat kereta nasional jika ia merugikan negara kita sejak 1984?
 18. Perlukah kita terliur dengan pengalaman ibubapa atau datuk nenek kita yang berpeluang memiliki kereta import sebelum kemunculan kereta kualiti tin milo?
 19. Perlukah kita cari rumah yang bersebelahan dengan pusat membeli-belah atau pun LRT bagi mengelakkan kita daripada membeli kereta?
 20. Perlukah kita mengkaji mengapa ramai rakyat kita mati di dalam kereta kualiti tin milo?
 21. Perlukah kita menangis dan panggil Superman untuk memusingkan kembali bumi ini bagi mengulangi aktiviti bumi ini bagi menyelamatkan orang-orang yang terkorban?
 22. Perlukah kita hairan kenapa Hanief tidak beli kereta baru dan kekal berkereta kemik?
 23. Perlukah kita suruh Hanief masuk MLM untuk membeli kereta baru sedangkan upline MLM pakai kereta kualiti tin milo dan hanya mampu bermegah sewa Nissan FairLady sehari.
 24. Perlukah kita garu kepala jika satu hari nanti Hanief tak cakap lagi soal kereta apabila sudah bermastautin di bumi Scandinavia?
 25. Perlukah kita musykil bagaimana manusia boleh berjaya tanpa baju cantik, tanpa kereta cantik... Tetapi hanya dengan akal yang cerdik dan hati yang baik?
 26. Perlukah dipersoalkan urusan Tuhan yang telah menjanjikan rezeki bagi setiap makhluknya?
 27. Perlukah kita menaip semua ini jika semua manusia berfikiran sama seperti kita?
 28. Perlukah kita kedekut pengalaman jika pengalaman itu mampu mencipta perubahan?
 29. Perlukah sesuatu itu berubah jika kita mahu sesuatu itu berjalan seperti yang kita idamkan?
 30. Perlukah sesuatu itu menepati citarasa kita jika ia selama ini ia merugikan kita akibat jauh tersasar lagi berbeza?

Berakhirnya Era Firefox Buat Hanief

Saya sekarang sudah menjadi pengguna Google Chrome. Sekian lama saya mengguna Firefox. Mengapa saya guna Firefox? Kerana ia ada fungsi:-
 • Keyword Search (Chrome lebih efisyen)
 • Search Status (Chrome Pagrank Toolbar ada)
 • Tabmixplus (Chrome ada built-in pin)
 • Firebug (Chrome ada Dev. Tool)
 • Multi-tasking (tak sangkut bila bikin banyak kerja)
 • Flash (tak terpadam bila banyak flash)
 • Suggestion (Cadangan URL / Tajuk laman web yang dikunjungi)
 • Fast (Lajuuu!)
Sekarang semua ciri-ciri di atas itu telah dirangkul bersih oleh Google Chrome.
Saya juga sudah kembali memeluk dunia Drupal. Memikirkan fungsi laman web Mudah.my yang serba kekurangan, saya hadir dengan laman web sendiri. Bercakap berkenaan Drupal, saya dapati ia lebih mesra dengan Chrome, IE (WTF), Opera dan Safari. Bila guna Firefox, ia sangkut!

Lepas ini terpaksalah saya berhempas-pulas dengan jongkang-jongket SEO. Jadi, jangan tanya kenapa saya dah padam iklan-iklan di laman web Mudah.my dan Forum.lowyat.net.

Tak sangka Firefox boleh dibuang begitu sahaja.

p/s: Paling menyampah bila Firefox sangkut dan lahap memori mengkhinzir-buta.

Thursday, November 25, 2010

Dua Perniagaan Dalam Satu

Saya tidak keseorangan. Jika saya bikin IT dan binatang peliharaan. Anda apa pula?

Sunday, November 14, 2010

Kenapa Kita Perlukan Anwar Ibrahim ?

Secara serius saya katakan, perubahan yang bermula dari tahun 1998 masih belum berhasil secara mutlak. Ia merupakan permulaan yang baik. Tetapi hari ini, kerajaan masih dipegang oleh parti basi yang sama. Ini adalah akibat PRU12 yang kurang menyinar buat pembangkang. Khusus kawasan di sebelah Sabah dan Sarawak.

Kita perlu perhebatkan pendidikan di dua negeri ini. Apabila rakyatnya bongok, maka mereka sukar untuk membuat pilihan bijak dan berdikari. Biasiswa harus diberi agar lahir golongan ilmuan dari Sabah dan Sarawak. Pekerjaan juga harus diberikan pada mereka bahkan utamakan mereka berbanding warga asing yang tidak boleh mengundi.

Kerajaan hari ini harus digulingkan sehingga PWTC itu menjadi kecoh sekali lagi. Lebih kecoh daripada masa Mahathir letak jawatan dahulu.

Susuk baru seperti Dr. Asri hendaklah berganding bahu dengan pihak yang benar dan bukannya menjilat Mahathir seperti video di bawah ini.


PIDATO PERDANA S4 : Dr MAZA & Tun Mahathir

Siapa yang tak kenal Mahathir? Dia sama seperti para pemimpin UMNO yang lain. Hanya melakukan kebaikan sewaktu ingin meraih sokongan rakyat.

Atau apabila sudah terdesak dengan kes berprofail tinggi maka akan diwujudkanlah pelbagai program yang berjiwa rakyat. Selebihnya adalah agenda yang mengkayakan diri sendiri.

Apakah betul tindakan sebegitu? Apakah tidak perlu keikhlasan di dalam setiap tindakan kita? Membuat sesuatu dengan niat ingin menyelamatkan diri sendiri dan kroni. Apakah itu ikhlas buat rakyat jelata?

Kerana itulah banyak produk negara seperti Proton dikutuk hebat dan apabila hendak meninggal dunia barulah kereta yang baik sedikit diperkenalkan. Barulah forum riba' sedunia mula dijalankan. Apakah sikap begini ikhlas.

Jika persembahan penutup mestilah mahu dilakukan dengan baik agar dikenang. Siap muzikal semua sekali.

Jadi, bila nak mati, tentulah dia mahu dikenang. Ini hak individu. Siapa mahu berbuat demikian buatlah. Rakyat akan menilai. Setiap kita, ada saingannya. Jika Mahathir berdiri, saya boleh letakkan Lee Kuan Yew di sebelahnya. Apa komen anda?

Najib pun sama. Sesudah dibelit dengan isu Helikopter Nuri dan kes Altantuya barulah hendak melakukan kebaikan. Rosmah pun 2X5, apabila video Perempuan Puaka tersebar di YouTube, barulah dia ingin berbuat baik di dalam TV derma-itu-dan-peluk-ini.

Rakyat sedang melihat sebenarnya. Kita perlu malu dengan sikap pemimpin yang fikir, rakyatnya tidak peka. Sesungguhnya dalam kepekaan kita, ada orang yang lebih peka daripada kita dan ada yang berbuat bodoh bagi meneliti tindakan dan mengkaji keseluruhan sahsiah kita.

Jadi awaslah kita ini semua. Buat kerja biarlah ikhlas. Jangan ingat orang tak meneliti diri kita.

Cewek Bispak (Bisa Pakai / Dipakai)


BISPAK - MIZTA' D


Remaja Melayu Cium di Bukit Bintang 2010

Cewek Bispak - Mizta D

Hanya ada satu kata untuk wanita yang tak pernah berpikir tentang cinta
Hanya untuk puaskan nafsu semata
Asalkan sama suka pinter berkata
Tak mesti pake hati terlebih emosi
Keluarkan sedikit money money langsung (tit..)
Itulah awal cerita tentang wanita yang ku katakan
Sekali bispak kau tetap cewek bispak

Siapa di sini yang suka cewek bispak
Kami di sini tak suka cewek bispak
Siapa di sini yang ngaku cewek bispak
Ah ah ah jangan bilang siapa siapa

Itulah tanda tanda dari wanita yang tak pernah mengakui kerusakan dirinya
Semua kritikan di hadapi penuh emosi
Ku tak tahu kau sedang stres atau PMS
Apakah kau berpikir bahwa aku tolol
Kalau kau lepas kontrol
Lihat (tit..) langsung (tit..)
Tak apalah kalau kau tak mau disebut bispak
Yang ku katakan kau itu rusak tetap cewek rusak
Siapa di sini yang suka cewek rusak
Kami di sini tak suka cewek rusak
Siapa di sini yang ngaku cewek rusak
Ah ah ah jangan bilang siapa siapa

Jika kau bertemu dengan cewek begini
Di dalam malam hinar binar suasana party
Ajak ajojing satu sesi sambil di sepritin
Pasti kau diboyong ke hotel hotel langsung check in
Tak pernah peduli menjadi produk second
Hey tiap weekend yang penting one night stand
Katamu enak jika bikin cowok jadi (tit..)
Sekali lagi kusebut bispak kau tetap cewek bispak

Siapa di sini yang suka cewek bispak
Kami di sini tak suka cewek bispak
Siapa di sini yang ngaku cewek bispak
Ah ah ah jangan bilang siapa siapa

Siapa di sini yang suka cewek bispak
Kami di sini tak suka cewek bispak
Siapa di sini yang ngaku cewek bispak
Ah ah ah jangan bilang siapa siapa

Saturday, November 13, 2010

Apabila Tengku Fraud Berkata ...

PUTRAJAYA: Datuk Zaid Ibrahim is not a trojan horse of the Barisan Nasional, said its secretary-general Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

He said the coalithttp://www.blogger.com/img/blank.gifion had never resorted to sabotaging the Opposition to gain mileage and denied that it would accept Zaid back into Umno.

The rakyat's support for the Barisan stemmed from the hard work of its component parties in serving the people and the sensitivity shown to their needs and interests, he said.

Tengku Adnan added that the recent claims that Umno and Barisan had been behind efforts to sabotage PKR by using agents within the Opposition party were baseless and only meant to sway public attention from the actual problems within the party. - No sabotage of Opposition, says Tengku Adnan
Hanief: Saya paling tak pandang muka orang yang menggunakan rupanya bagi mengambil kesempatan. Ya, Tengku Fraud tidaklah sekacak Nabi Yusuf A.S, tetapi ada tempias rupa orang putih atau pun pak Arab? Dia ni pernah diheret ke mahkamah berikutan kes VK Lingam. Sudah ada kes pun, masih boleh pegang atau dapat jawatan kekal dalam parti.

Saya nak kata siapa yang bongok di sini. Ha?

Cuba teka siapa yang bongok? Seluruh parti itulah yang bongok kerana meng'aminkan si Tengku Fraud.

Fraud itu bererti penipuan. Janganlah takut sangat dengan bahasa Inggeris. Sebut bahasa Inggeris, teringat saya pada PPSMI. Sebut PPSMI teringat pada Maha Firaun bos kepada Tengku Fraud.

Kalau buku boleh selak balik muka surat belakang. Video pula cuba imbas kembali. Nah!


Siasatan Klip Video VK Lingam

Anehnya mahkamah pun seakan-akan zoo. Layaklah ditukar pada nama 'Zoo' Jalan Duta. Mahkamah macam zoo. Pemimpin tak boleh pakai. Hakim kena beli dengan taukeh judi. Negara ditadbir oleh?

Kes Liwat kalau kena pada Dr. Asri agak-agak dia bersumpahkah atau nak bersara?

Balik pada Tengku Fraud. Kalau dalam mahkamah dia boleh bohong? Luar mahkamah dia boleh bohong tak?

Petikan di atas Tengku Fraud menyatakan UMNO tak gunakan Zaid Ibrahim sebagai Kuda Trojan untuk goyahkan PKR.

Kentut pun tak ada?

Kepala tahi pun tak nampak?

Kenapa tiba-tiba dia nak menggelabah menafi dan sebagainya?

Tahukah orang begini tak ada keyakinan pada diri. Kerana dirinya sudah berkali-kali berbohong. Inilah orang munafik. Suka membuktikan sesuatu secara melampau seperti bersumpah. Masih ingat video di bawah?


Orang Munafik Suka Bersumpah


Ku Li Ulas Kes VK Lingam

Ku Li yang dihormati parti pembangkang dan pemerintah meng'iyakan kelangsungan kes ini masa zaman Mahathir.

Zaman Kuda Trojan ?

Kuda Trojan itu bersifat khianat. Khianat itu melakukan keburukan dan bukannya perubahan. Ia lebih menjurus kepada kepentingan peribadi. Terdapat ramai susuk yang kini menjadi Kuda Trojan. Situasi sekarang boleh kita lihat pada PKR.

Bilakah agaknya parti lain akan dilanda Kuda Trojan ini? Apakah perlu Kuda Trojan digunakan oleh parti yang bersahsiah baik?

Zulkifli Nordin kini berada di bawah ketiak UMNO. Dia bersama-sama dengan Zaid Ibrahim membenci Bapa Reformasi, Anwar Ibrahim. Apakah gejala ini masih tidak membuka mata anda semua terutama peminat politik tanah air ini?

Kita nantikan pula apakah Ezam Nor yang sering digelar sebagai Kuda Trojan mampu melakukan sesuatu.

Atau pun ini semua mainan cukong seperti Vincent Tan sahaja? Yang mungkin telah membayar sejumlah wang besar untuk melakukan macam-macam adegan dalam arena politik Malaysia ini?

Apakah anda masih percaya dalam perkembangan politik negara kita?

p/s: Anwar Ibrahim tidak khianat. Kerana beliau keluar UMNO untuk melakukan reformasi. Bukan 'perut-isi'.

Chrome Mengatasi Internet Explorer

Sudah lama saya tidak menghiraukan si Google Analytic dan AdSense. Kerana kedua-duanya sudah tidak penting lagi apabila saya memiliki satu perniagaan lain bagi menjamin masa depan.

Apa pun, saya agak terkejut dengan kebangkitan Google Chrome yang dahulunya kurang penggunaannya di laman blog saya. Kini ia telah mengatasi Internet Explorer.

Ada seorang daripada pelanggan saya, yang baru Tingkatan 1 tetapi sudah pandai mahu saya installkan Google Chrome sebagai pelayar webnya.

Google Chrome di tangga kedua.

Thursday, November 11, 2010

GAMBAR : Proton Inspira 2010

Petang tadi saya hantar Catit Voyageur Model 200 di Blok C, Taipan. Kawasan Ara Damansara kelihatan dijajah ceti haram mirip kawasan Danau Desa. Semua papan tanda kecil dan besar ditempek dengan pelekat ceti haram atau pun pinjaman wang segera. Maka berpusing-pusinglah saya di Ara Damansara. Di Google Earth keliharan susun atur pelannya sangat teratur tetapi apabila anda tersalah jalan di situ. Oh! Azab sekali.

Akhirnya pelanggan saya itu, menggunakan kedai Proton sebagai mercu tanda bagi memudahkan saya ke situ. Wakil rakyat yang mewakili kawasan Taipan patut digulingkan dan disula tahun depan. Jangan lupa semua para penduduk Ara Damansara. Kerana tak guna kita lantik wakil yang tak bikin kerja, tiada rangkaian, tiada keupayaan dalam menyatukan para pembina dan para penyalur dana.


Proton Waja (Inspirar) 2010

Saya tak minat kereta apa pun di Malaysia OK? Kalau Jerman saya mahu.

Saya bukan hos Top Gear nak cakap stering ini nampak murah dan boleh dibeli di Jalan Pasar.

Saya juga bukan Jeremy Clarkson yang biasanya benci kereta transmisi auto walau pun saya suka kereta transmisi manual. Sebab senang potong kereta Betty atau pun Betina.

Tempat duduk ini kalau kena kencing arnab mesti susah nak hilang.

Reka bentuk dalaman nampak kurang berkualiti sedikit daripada kereta Jepun.

Walaupun bentuk dah macam kereta Jepun.

Power window mesti rosak lepas pakai sebulan-dua jika betul ia alat terpakai dari Jepun.

Tayar Continental saja? Kereta Proton Saga saya guna Michelin.

Padanlah! Kereta tempek logo saja. Adus.

Kes Tipah tertipu lah ni!

Yang bijak memilikinya. Mahathir pun ketawa dalam hati.

Belum jual lagi dah kotor. Mesti banyak kuman.

p/s: Anda nak kereta berkualiti. Pergi duduk Jerman. Paling sial pun, kereta dia ada Volkswagen, Mercedes, Opel dan BMW. Hahahaha!

What Is CMS To Me ?

Imagine you went to Hawaii for a vacation. You recorded some videos there and took some pictures with your friends. You have written in your diary each day you spent there. You also listened to some Hawaiian songs at the beach everyday.

Now you want to share the experiences with your friends from all around the world. You can use email, by sending texts of the diary, videos, the Hawaiian songs in MP3 and the pictures all together in an email. But wouldn't it be kind of a hassle for you to do so? Because don't have a proper system to manage all the contents.

What are the contents? Everything. Everything in the email. We know texts will be texts. But videos, MP3's and pictures are going to be attachments. Right?

So if I were you, I will use a CMS. What is CMS?

CMS is a Content Management System. Below here are the most popular CMS used by people from all around the world:-
 • Joomla
 • Drupal
 • Wordpress
Who Made Those CMS?
They are free. Developed by down-to-earth community who like to make peace.

Advantages
By using one of the above CMS's, you can manage your contents easily. No matter if:-
 • You have so many contents, it will store and let you label or date it, let you sort out, let you detect some duplications, let you to have templete to ease your writing or content creation and let you search efficiently. Just like your file in Windows. You have videos, MP3's, pictures and etc.

 • You can also invite your friends to together make and share all contents, as it has membership system built-in inside of the CMS. For example a friend of yours from Russia can join in to share some content (videos, MP3's or any documents) from Russia.

 • You can schedule some contents. In case you are busy in the future weeks so you can create your contents in advance and let the CMS publishes it on your prefered date or time. It sounds like a robot will do the job for you on certain date or time. Yes CMS is your robot.
There are many more functions which you can add up in a CMS. Some CMS might call it as plug-in or module or add-on. It's just a matter or term. But the idea is still the same. To enhance the CMS, making it like a giant website with tonnes of function.

Blog
Blog is just an element of a CMS. In the CMS, blog allows you to create a content which is privately for you, about you, everyday. That what blog is. In some CMS, the blog can be set to private or to public and even it can be more than that. It is way more flexible as it allows you to create more roles. If you are familiar with words Admin and User. The CMS that I've mentioned could do more for you. You can create Admin, User, Super Admin, Mod. Whatever name and whatever level of permission on every element in the CMS.

For example a thing like, you want the User to be exposed to the Admin settings, so that they can use whatever that the Admin uses except the Password and the Deletion options. Things like those. You get it?

Familiarize
As for me, I'm an IT guy. We have to be familiar with many CMS's. So that we can make money by offering services which involve whatever name of CMS.

How CMS Works?
CMS is a software. Software means code written by some programmers and tested by power user. Power user means, someone who loves, passionate and uses the product. What is product? We are talking about the CMS. So CMS is the product. CMS needs a computer to run 24 hours a day which called a server. Since this stuff is related to the internet or web. We can call it Web Server. That's how you got a 24 hours always available website. When a website that powered by CMS is down, it means the Web Server or the connection linked the server to you might have an issue (problem).

Today to own a Web Server you can just for get a hosting package which will give you:-
 • A domain (like www.iamsuck.com.my) It can be anything. It doesn't have anything to do with whatever that you want to put in you website.

 • An FTP, MySQL, Phyton, JAVA, PHP/ASP etc. These software should be installed in the server in order to have many CMS's to run in overall. Only newbie hosting company will neglect some of these important software and having less information about the minimum requirement for every brand of CMS.
By the way you can refer to the system requirement of the particular CMS, before you give it a go. So that you can buy the right web server. By saying right here, means it has the right software in the Web Server which supports the CMS. You might want to watch out for the amount of processing power and memory used or taken by the CMS when it runs.

Every website nowadays has at least a simple or basic CMS, as we are going into Web 3.0 era. Either the CMS made manually by the owner of the website, or the CMS will be made by honest community like Drupal, Joomla and Wordpress.

If you are a good programmer having so much time, then you can design your own CMS buy using your own codes. But if you aren't, join the Drupal, Joomla and Wordpress and work smart together.

I know there are some ready-made and free hosted CMS like Blogger.com, Facebook, Myspace but they have limitation. If it suits you well, then go on use it as usual. If you want something more, give Drupal, Joomla and Wordpress a try. These stuffs are much about hands-on thing. So you need to do or use it rather than just talk and assume this and that in your brain. It's out there free for you to experiment with.

Wednesday, November 10, 2010

Duit KWSP Guna Bayar Syarikat Tol PLUS

Dalam kenyataan bersama, UEM dan KWSP berkata tawaran berkenaan akan dibentangkan pada mesyuarat agung luar biasa PLUS bulan depan.

"Pemerolehan semua aset dan liabiliti PLUS akan dilaksanakan oleh perantara pelaburan tujuan khas, yang 51 peratus milik UEM dan 49 peratus dipegang oleh KWSP," kata kenyataan itu. - UEM, KWSP dapat lampu hijau ambil alih PLUS
Hanief: Batalkan projek Menara Warisan RM5 bilion. Gunakan dana RM5 bilion itu untuk selesaikan masalah jalanraya yang sesak dan berlubang-lubang di kota mahupun desa, serta beli semua pondok tol.

Itu baru namanya perubahan!

Duit KWSP pula nak digunakan untuk bayar tol? Bijak kerajaan kita. Bijak yang amat! Ini persis idea Mahathir ketika krisis matawang 1997.

Apabila projek mega berlangsung membabi buta, duit atau dana semua kontang belaka. Akhirnya duit KWSP rakyat disebat. Kesannya ialah defisit yang dinikmati pada hari ini.

Duit atau dana juga, ada yang terpaksa dicari dari cukong. Kerana itu berlakunya kes seperti VK Lingam yang membabitkan cukong judi.

Perhatian, defisit itu bukan Big Mac mahu pun Roti Canai.

Ayuh semua yang makan gaji berhenti kerja tinggalkan caruman KWSP. Bertebaranlah kamu semua meniaga sendiri. Duit atau pendapatan terus masuk poket kamu dan bukan melekat atau melayang ke tangan bos kamu dahulu. Fikir-fikirkan.

Jadilah jantan! (Be a man!)

p/s: Memang kerja sendirian susah. Kerana itulah adanya laungan 'Jadilah jantan'!

Betulkah Kamu Melayu ?

The programme revealed that Fazley Yaakob, who runs the Fazley International College (FICO) in the Malaysian capital Kuala Lumpur, was claiming to have both a masters and a doctorate in business administration. But both came from a bogus university. - Director resigns after University of Wales concerns
Hanief: Jika Melayu itu sikapnya menipu, maka tercabutlah nama Melayunya. Murtadlah Melayunya. Melayu itu bersikap jujur. Tidak menipu dan tidak pula melebih-lebih.

Insaflah kita daripada menaikkan seseorang itu dengan rupa kacak mahupun rupa cantik. Jangan kita tiru Perdana Menteri Itali, Silvio Berlusconi yang gila seks. Janganlah kita jadi rakyat Itali juga gila seks rata-ratanya (bukan semua). Belajarlah dari sini.

Tuesday, November 9, 2010

Bagaimana Nak Ambil Hati Orang Melayu ?

Melayu itu bukan kekayaan yang menjadi ukuran. Jesteru, jika seorang ahli politik mencari sanjungan ramai, kekayaan bukanlah menjadi faktornya.

Melayu itu mengira budi dan buah tangan sebagai ukuran. Contohnya Si Polan tolong-menolong Si Awang. Si Awang termakan budi. Nah itulah cara-cara Melayu. Buah tangan pula kini ada yang disebut dengan kadar canggih iaitulah rasuah.

Melayu juga boleh diukur dengan kegigihan. Pada saya segala kecemburuan akan terubat apabila seseorang itu gigih dengan hasil titik peluhnya. Kerja yang rajin hingga kurus satu badan akan melemahkan mana-mana tukang cemburu yang lazimnya malas. Saya juga percaya kaum mana sekali pun, akan hormat pada individu gigih sebegini. Jika Si Gigih masuk politik tentu orang akan pilih dia.

Jika ada ahli politik yang tak kumpul lemak di perut. Bersikap rajin bekerja dan gigih maka orang Melayu tentu menghormatinya. Apatah lagi kaum yang lain. Perut boroi menandakan lamanya lemak terkumpul dan malasnya jasad itu dari hari ke hari. Kalau ada sebab masalah kesihatan, itu bolehlah kita war-warkan kepada umum sebagai alasan terbaik.

Anda Melayu? Anda ada berbudi tolong orang? Anda ada kegigihan usaha sendiri dan tidak mencemburui orang lain? Anda ada imej sederhana (tidak kaya macam Nik Aziz)?

Lagi sekali anda Melayu?

p/s: Anda Melayu juga?

Kenapa Laptop HP Tak Bagus ? Monopoli ECS

Engsel kiri dah patah.

Jika dibiar terpasang, ia akan lebih merosakkan.

Komputer riba HP Pavillion DV5000

Komputer riba HP Pavillion DV5000

Nombor siri.

Bahagian lain juga turut terkesan. Kena digantilah jawabnya.

Jika tidak pemegang skru akan menjadi longgar.

Tak percaya?

Itu dia!Nampakkan?

Engsel M25L6 patah.

Jarak dekat.

Lagi dari sudut lain.

Lagi dari sudut lain.

Kabel isyarat masih utuh.

Panel panjang di butang kuasa juga turut terkesan.

Ia retak akibat tekanan yang ditampung oleh satu engsel sahaja.

Maksud saya panel yang ini.

Setiba di ECS, Jalan Teknologi 3/5 yang tersorok di Jalan Teknologi 3/4

Operator menghubungi Priscilla.

Nak jadikan cerita, komputer riba sepupu saya ada masalah. Engselnya patah. Lalu beliau rujuk pada saya. Selaku juruteknik komputer berpengalaman selama (taklah lama sangat, adalah dalam 7 tahun) saya pun suka untuk menolong.

Dipendekkan cerita, saya pun cuba menghubungi ECS. Saya kenal ECS kerana ia merupakan sebuah pembekal barangan komputer semasa saya bekerja di Plaza Lowyat.

ECS dihubungi saya kerana ia juga merupakan anak emas HP.

Semasa di meja kaunter ECS, saya ditanyakan soalan siapa suruh saya datang ke situ?

Saya jawab, saya dah telefon ECS, kemudian saya kena datang ke ECS.

Mereka tanya, siapa nama orang yang menyuruh saya datang itu?

Saya jawab tiada nama pun.

Mereka tanya nama siapa pun tak tahu?

Saya jawab, tiada nama sebab tiada orang jawab, hanya operator sahaja, walaupun banyak kali telefon. Sebab itu saya kena datang ke ECS.

Ambil kau! Bodoh punya soalan, bodoh punya jawapan yang dia dapat. Dalam bahasa Jawa orang yang menanya itu layak dipanggil 'fucktard'.

Akhirnya saya disuruh cakap dengan Priscilla melalui telefon di meja kaunter. Banyak barang ganti yang saya mahu beli berikutan kerosakan yang agak serius pada komputer riba HP milik sepupu saya.

Setelah membaca surah-surah model nombor barang-barang ganti. Akhirnya barang ganti gagal diperolehi. Ada barang ganti yang tiada langsung, ada barang ganti yang tiada stok (kena tunggu 3-5 minggu pesan dari luar negara, yang harganya memang bom tak padan dengan tempoh jaminannya), ada barang ganti yang ECS sahaja berkuasa (monopoli, maknanya orang luar tak boleh beli dan pasang sendiri).

Saya ada tanya, kalau saya beli barang ganti dari HP bagaimana? Priscilla jawab, HP nanti akan suruh saya jumpa ECS semula. Seraya terus saya berkata "Hah! Monopoli! Padanlah ramai juruteknik Malaysia kerja di Singapura dan negara luar. Kalau begitu, rugilah semua juruteknik yang sudah kuasai banyak kemahiran kerana barang ganti semua tak boleh dibeli sebab monopoli begini."

Priscilla hanya ketawa dan mengaku wujudnya sistem monopoli.

Saya dah cakap dari dulu lagi, jika Malaysia ada corak perniagaan begini, maka ia takkan ke mana. Lee Kuan Yew akan gelak lebih kuat lagi.

Jika dilihat, tender-tender kerajaan dimonopoli oleh Bumiputera. Swasta pula barang ganti dan peluangnya dimonopoli oleh bukan Bumiputera. Kedua-dua golongan-elit-Bumiputera dan golongan-elit-bukan-Bumiputera saling menyelamatkan hayat masing-masing.

Yang ruginya rakyat di bawah. Sudahlah miskin di bawah, diselaputi pula dek selaput tahi perkauman yang menjelikkan.

Masih kaburkah lagi mengenai persoalan, "Mana dia cerdik-pandai kita berhijrah dan mengapa mereka tak pulang-pulang?"

Aduh! Ini bukan suatu yang menyihatkan! Bukan semua Bumiputera dapat disumbat kerja dengan kerajaan. Dalam akhbar pun ada ditulis bahawa Malaysia adalah sebuah negara yang paling ramai kakitangan awam di dunia. Takkan semua nak bikin tertinggi, teramai, terfuck yang sebagainya?

Lantaklah! HP itu syarikat orang. Bukan syarikat saya. Siapa yang dah terbeli jenama kolot ini, anda harus berurusan dengan HP dan ECS. Ia tidak sama dengan Sony yang mempunyai keterbukaan kepada orang perseorangan seperti saya.

Monday, November 8, 2010

Datuk Zaid Ibrahim Letak Jawatan Dalam PKR

Kuda.
NOV 8 — I wish to announce my withdrawal as a candidate from the contest of deputy president of Parti Keadilan Rakyat and my resignation from all posts held in the party.

I was offered to join this party under the belief that I could promote enlightened and progressive politics; nurture and develop principled political values and culture that I consider indispensable to the development of democracy and good governance in this country. I was mistaken. - Withdrawal from deputy president contest — Zaid Ibrahim

Hanief: Tak apa Datuk Zaid. Kuda jatuh boleh bangun semula dan gah kembali berlari di mana-mana asalkan ada semangat. Tapi kalau Kuda Trojan, saya serahkan pada anti-virus NOD32 4 keluaran Eset.

Blog Archive