Malaysia : Tong Taik UMNO: Bila Kau Masuk Johor

Wednesday, February 29, 2012

Bila Kau Masuk Johor


Bila kau masuk Johor, kau akan rasa macam kau masuk Kuala Lumpur era 90-an. Jalan-jalan penuh dengan poster pemimpin perasan, dia ingat tempat dia dah maju macam Singapura.

Bas rabak, pemandu bas boleh kira duit atas stereng sambil ambil selekoh. Buat malu aku depan pelancong semua panik sia! Jalanraya tak rata, bergoncang bas dowh! Kalau aku ada manboobs, memang sure jadi tumpuan. Nasib baik badan aku macam Li Xiao Long.

Hish! Geli geleman aku tengok gambar pemimpin berbadan badak tunjuk muka senyum sekotey dua.

Kotey letak dalam seluar. Kalau senyum sekotey itu senyum tak malu! Ini istilah aku reka sendiri.

Haha! Aku bukan tak kasihan dengan Johor, dah banyak video aku buat tentang bagaimana pentingnya untuk orang Johor, kasi ganti itu tambak Johor dan bikin jambatan. Bagi kapal kargo masuk. So that, barang import boleh masuk direct dan lebih murah. Tak payah minta tolong Singapura kasi import dan edar serta markup pada kita.

Kita dalam pada masa yang sama, bukan anti-Singapura. Kita mahu Singapura sama Johor ada satu persaingan yang adil. Kalau tambak Johor kasi buang, itu kapal boleh pilih samada mahu berlabuh di Woodlands atau di Johor Bahru. Baru depa ada akai!

Ya atau tidak?

Aku harap ini pemimpin dan semua orang Johor boleh pandang tulisan ini secara positif. Cukuplah dengan orang bodoh dan pemimpin serba bodek yang kita ada.

Itu MB Pahang setakat ada diploma. Mangkuk tu bukan bodoh. Cuma profesor kangkung masuk air, tak ajak MB Pahang sekali berendam. Aku pun tak tahu profesor yang lain semua kena rendam di paya dengan kangkung lain atau pun MB Pahang ni ada snorkle. Mungkin itu yang special sikit gamaknya.

Malu sia, kalau aku jadi pemimpin Johor malam ni juga aku turunkan semua gambar poster di segala pelusuk tempat di Johor. Tunggu negeri teratur dan maju macam Singapura baru gantung semula itu poster. Tapi Lee Kuan Yew yang dah majukan Singapura pun tak sibuk nak pergi gantung-gantung poster apa?

26 comments:

Mursyid Mohamad

haha!

Anonymous

Bahasa mcm singaporean je..

Faiz Jamaluddin

singapura nak pulak buang jambatan?

manusia yg ingin tahu

bro, siapa pemimpin dlm poster 2? pemimpin bn ke? ke mb johor?

elmyra

eh bukan Johor negeri paling kaya ke?

wonder why

Buang saja tambak johor, barulah link kedua bolih idup.Ini buat link kedua, tak digunakan sepenuhnya.Bodoh punya pemimpin pusat dan negeri.Pemimpin macam ini dah bolih rid off.

█████████

►Warghhh...Kah...Kahh...Woi Hanipah Thambi apsal style penulisan kau dah bertukar.Dah cakap berkotey-KoTeY pulak dah.Bahasa pengganti diri guna AKU/KAU pulak.Dulu saya/awak/kami.

► Tapi tak boleh dinafikan.Ada betul jugak cakap kau tu.Dekat Malaysia ni bukan Menteri je banyak yg BODOH.Tapi dalam Company kat Malaysia ni pun banyak Ketua Jabatan/H.O.D yg LEMBAM dan tak berinovasi.Engineer pun banyak yg LEMBAM.

► Kau percaya tak?ada Software Support Engineer kat Malaysia ni ada yang tak reti nak bukak Network Adapter Setting.Hari tu aku saje tweak GUI kasi blank.Terkial-kial nak pakai command promt.Wakakakak..!!!!Malu dengan Engineer Filipina beb....ChaiiTT..!!!

► LEMBAM sebab mintak kerja ikut kabel@pintu belakang.Masa belajar dekat Kolej Taik dulu kerjanya PLAGIAT je.Sampai masuk kerja pun TABIAT PLAGIAT masih kekal.Hasil kerja orang dia rembat lepas tu bajet bagus macam dia buat.

► Sebab tu sampai sekarang kita takder teknologi yg boleh dibanggakan sebab kerjanya PLAGIAT memanjang.

ChaiiTT..!!!!

Terima KaseeYY..!!!

reentry7.blogspot.com

Anonymous

tak sampai setahun kat SG tak yah nak kerek sangat lah weh.. lu ni bikin kelakar ke pe?. step power ke pe? tak payah mcm matrep sgt la weh.. kepoh ajer. bebulu telinga dengar. kakak kau punye laki argh.... Johor akan lebih maju dari negeri-negeri lain kat Malaysia. Iskandar Malaysia weh..

Anonymous

Aku rasa Johor Lebih maju dari negeri-negeri lain di Malaysia

█████████

► Apa-apahal pun negeri paling mundur ialah KELANTAN DARUL BUSUK.Warrghhhhh....Kahh....Kahhh...Sebabnya Tok Guru Wali Jamban yang memerintah.Negeri busuk rakyat pun muka busuk jugak..Warrrgghh...Kahh...Kahh...

ChaiTT...!!!

Terima KaseYY....!!!

Teh O Beng Se...Kure Manis...Wakakaka..!!!

Anonymous

salam sume..

Kepada saudara di atas komen aku ni,
Mundur dikira dari segi apa?
Maju dikira dari segi apa?
Adakah bangunan tinggi atau masjid tercanggih?
Rumah moden dibandingkan dengan rumah kampung?

Nak buat apa kalau hutang!
Zaman dulu2 seorang penghutang adalah hamba..
kalau x mampu byr hutang, terus jadi hamba abdi!

Sekarang ramai org konon2nya maju..
tapi hutang keliling pingggang..
Nila yg Nabi SAW bersabda, akhir zaman berlaku penghambaan secara BESAR BESARAN!

sekarang ni, aset yang kita ada, adakah betul2 milik kita?
Rumah, kereta,perabut, sampai handphone pun ada yg buat hire purchase!
Mcm kereta, bila habis bayar, nilai dia dah zero, sbb dah hbs useful life.

AKU TAK NAK JADI HAMBA!!!!
Lebih baik beli terus cash kete buruk yg akan dilihat mundur,
dari kelihatan maju, tapi sebenarnya penghutang= hamba!

ambil contoh senang,
sekarang sume perempuan nak cantik...
lelaki pun terkejar pompuan yg cantik..
mesti perfect, rupa, penampilan, bentuk badan,
sampai x kisah budi pekerti, ilmu perempuan tu.
Kecantikan ini dinilai dari segi luaran.
apakah ini sebenarnya yg Tuhan katakan cantik?
Atau inilah yg telah diterapkan kepada pemikiran kita dewasa ini.

Jangan nilai melalui corak pemikiran yg dibawa barat/ penjajah.
lihatlah apa yg sepatutnya kita lihat, dan dengan cara yang sepatutnya kita lihat!

█████████

► Kepada saudara yg diatas sana↑

► OK lah esok aku pakai spender Carik n Koyak rabak.Yang penting beli kereta n rumah CASH..!!!ChaiiTT..!!!

► Masalahnya beli kereta buruk lagi banyak masalahnya.Maintenance tinggi,minyak pakai banyak,maklumlah benda dah uzur.Kau pikir kau jimat tapi sebenarnya kau rugi.Baik beli brand new car walaupun MyVi.

► Lagi satu nak ngorat awek pun susah.Awek gigi jongang pun tak nak naik kete buruk.Takut kena tolak masa rosak tengah jalan.Aircond pun panas n kadang2 rosak.Bawak jumpa bakal mak mentua terus kena reject.WAkakakakak...


► Kecantikan yang sepatutnya ialah di luar dan dalam.Bukan kecantikan kat dalam je.Ada Fahemm...


ChaiiTT..!!!

Terima KaseeYY..!!

► reentry7.blogspot.com ◄

safuan96

I agreed with U Hanief. Johore Causeway to b demolished & errect up the bridge. This idea by Tun Mahathir but Dollah cancelled it but now Najib do not know how to proceed it with S'pore. Sultan of Johore many times told we Johorean need the bridge badly to have a fair economic fight with S'pore. If Najib can't proceed it for Johore people, Johorean must show it to him in this PRU13.

Sathia Gonzalez Alfo Raldo

@Safuan96.

Dont forget to demolished Wali Jamban Tok Gurun in Kelantan also.He the one make Kelantan and Kelantanese very-very poor like "war torn countries".

Thank You.

Sathia Gonzalez Alfo Raldo.
Munich,Germany.

Sathia Gonzalez Alfo Raldo

@Safuan96.

Dont forget to demolished Wali Jamban Tok Gurun in Kelantan also.He the one make Kelantan and Kelantanese very-very poor like "war torn countries".

Thank You.

Sathia Gonzalez Alfo Raldo.
Munich,Germany.

SKMM Celaka Bermata Satu

reentry memang bodoh! Kalau Kelantan tu mundur sangat, reentry duduk dalam gua batu lagi! Otak jamban macam dia sama aje dengan menteri! Konon le pandai! Pergi lancaulah!

█████████

@SKMM Celaka Bermata Satu.

► Betul la.Dalam Malaysia ni Kelantan la negeri paling daif dan mundur.Kira Johor tu maju la jugak kalau nak beza dgn Kelantan.Aku kata mu DOOH.....

ChaiiT!!!

Anonymous

kalo la ko 2 warganegara malaysia..pas2 bajek sgt psl dok keje kt singapore bek x yah la weyh..meluat aq dgr...cuba la ko bersyukur skit dgn apa yg ada blh x...asal blh hidup aman..x de gado2 ok la 2....ini nak bising tp x de fakta yg kukuh..amende la..cam tin kosong!!!

Hanief

Nak bersyukur? Saya pilih untuk bersyukur di Singapura. Kamu pilih untuk bersyukur di Malaysia.

Anonymous

Dah memang Kelantan tu mundur. That the fact. Kalau ada yg nk mention kemajuan Kelantan kerana ada KB Mall semata-mata, one word for you.... LOOSER! Setakat KB Mall yg terletak di ibu negeri Kelantan, Kota Bharu yang mewakili 1.5 juta rakyat Kelantan itu adalah kemajuan.... then Kelantan punya level adalah di bawah daerah KLUANG yang mempunyai penduduk sebanyak 200k dan mempunyai bermacam mall seperti Kluang Mall, Kluang Parade, BCB Plaza & Lain2<<<< THAT THE FACT! Itu baru Kluang, belum lagi compare ngan daerah lain di Johor seperti Batu Pahat, Segamat, Kota Tinggi, & Kulai. Nk compare ngan JB? Ibarat langit dan bumi. daerah2 kecil luar JB/Iskandar Malaysia sahaja sudah maju, belum berfcakap pasal negeri lagi. Toksah bandingkan Kelantan ngan Johor. Kelantan ngan Melaka yg kecil pun masih maju lagi Melaka. Kalau itu masih bukan lagi dikata fakta, korang memang buta hatilah terhadap kemampuan kerajaan yang sedia ada. To Hanief, bila nak kahwin? Takkan asyik dok nk menyelar kerajaan sampai nyanyuk? B-)

Hanief

Saya tak cari pasangan dari negara mundur yang bermatawang rendah.

Anonymous

tak gune ! berani kau cakap cmtu !!!

Roti John

Kalau maju pun, rakyat merempat,gejala sosial tak terkawal,anak haram beribu2 tak jadi jugak.

Kamishiro Maiku

Saya rasa hampir sume yg komen dlm ni org Islam tp kenyataan korg x menunjukkan langsung korg ni org Islam.

Dlm Islam, maju itu mestilah rohani (batiniah:yg paling utama) & jasmani (fizikal). Mana lg penting, maju pd pndangan manusia ke, atau maju pd pandangan Allah? Saya x nafikan pembangunan fizikal tu pnting, tp yg paling pnting klu kita nk selamat dunia akhirat, pmbangunan rohani/mental lah yg paling utama. Tp Islam xde pulak ckp kejar akhirat je. Nabi pn pernah habaq kat kita (lebih kurg cmni bunyinya) "Beribadatlah kamu spt akan mati pd esok hari, & bekerjalah kamu spt kamu hidup 1000 tahun lg."(betulkan klu saya salah)

Lg satu, korg x boleh ckp Kelantan miskin sbb harta2 org Klantan skrg ni BN pegang, spt yg korg tau, royalti minyak la dll lg. Royalti ni milik mutlak kerajaan negeri & rakyat Kelantan. So, adalah haram hukumnya menidakkan haq sipemilik memiliki hartanya. Spatutnya, bila korg dgr org tu miskin sbb hartanya dirampas, kita mstilah mncari si perampas, dakwa dia dan pulangkan harta yg dirampas tu pd pemiliknya semula. Tp malangnya, sgt berbeza mind set kita org skrg. Siap bela lg org yg merampas haq rakyat Kelantan tu.
Katakanlah Kerajaan Persekutuan dh pulangkan harta org Kelantan tu balik, tp Kelantan still miskin jgk (yg pd pndangan korg, miskin fizikal)..Time tu saya sndiri akan kutuk kerajaan negeri ni...

Batu di tepi jalan

Johor maju?...kahkah..Johor la negeri paling banyak hutang.....

Anonymous

Aq nk link kt fb bia ko taw langit tu tnggi ke rendah

Post a Comment

Nak komen boleh tolong jangan mencarut.
You may comment but please do it without vulgar words.