Malaysia : Tong Taik UMNO: Kenapa UMNO Tolak Pendidikan Percuma

Friday, April 20, 2012

Kenapa UMNO Tolak Pendidikan Percuma


Orang yang menolak idea pendidikan percuma boleh saya ibaratkan seperti seorang yang otaknya disaluti tahi lembu. Otak adalah satu organ badan manusia, untuk berfikir dan jika disaluti dengan tahi yang keluar dari dubur lembu, tentulah ia otak itu lebih rendah martabatnya daripada otak lembu.


Isu hari ini, kenapa UMNO tolak pendidikan percuma? Mari gunakan akal logik:-

  1. UMNO-BN Telah Kekurangan Dana
    Semua orang tahu sikap pemimpin UMNO yang mementingkan diri sendiri. Ramai pemimpin BN yang masuk politik hanya untuk mengkayakan diri-sendiri dan kroni (taukeh-taukeh) serta keluarga. Duit yang mereka gunakan itu ialah duit rakyat. Sebab itu wang yang cukup, menjadi tak cukup.

  2. UMNO-BN Tak Mahu Manusia Cerdik
    Melantik manusia cerdik untuk mengepalai sesebuah organisasi merupakan perkara yang sangat ditakuti oleh pemimpin UMNO yang berIQ rendah. Sikap takut ini bukan sahaja ada dalam parti itu, malah juga di dalam kebanyakan syarikat di Malaysia. Pendidikan percuma akan hanya memperbanyakkan individu yang berfikiran kreatif (original/baru) dan kritis (mampu menilai). Manakala individu seperti Muhamad Razali samseng yang tak pandai Bahasa Inggeris yang juga dicucuk hidung oleh tukang hulur wang, akan pupus ditelan zaman. Samada anda sedar atau pun tidak, hari ini golongan cerdik pandai lebih ramai berada di sebelah Pakatan Rakyat. 

  3. UMNO-BN Diugut Taukeh
    Dalam menjamin tampuk pemerintahan mereka untuk tahun-tahun seterusnya, UMNO memerlukan dana untuk berkuasa. Setiap parti di dunia memiliki taukeh yang memberi mereka dana (duit). Umum tahu bahawa taukeh juga boleh datang dari taukeh universiti swasta. Pemimpin UMNO tidak kelihatan seperti individu yang menjuarai rakyat. Mereka lebih suka menidakkan hasrat rakyat dan mengiyakan taukeh. 

40 comments:

mr edz

aku ada permintaan nip.. cuba kau selongkar pasal apa si Isa Samad boleh jadi Pengerusi Felda dan kenap beria sangat nak senaraikan saham felda di BSKL..

Hanief

Orang sekarang masuk sesuatu mesti nak pulangan. Tak ikhlas.

Yowaza

mantap lah nip

Anonymous

sebab selangor dah bagi free di UNISEL, INPENS, KOLEJ YAYASAN SELANGOR, KOLEJ ISLAM KELANG, SEMUA SEKOLAG DI SELANGOR DAH FREE..KEDAH PUN SAMA,.PENANG PUN SAMA..

███████████

► Konvoi Proton Prevee Macam Taik ◄

http://reentry7.blogspot.com/

Anonymous

sebab yuran tabika pasti pun diberikan percuma oleh kerajaan pas kelantan dan kedah....

Anonymous

samseng umnporno bantah pendidikan percuma krna jadi jaga & dispatch kat kolej swasta kalau kolej tutup soru mis..muke dah mcm babon prangai mcm babi

Anonymous

Jika PR perintah yang bengkrap adalah tauke2 dan pemimpin BN.Negara tak bengkrap.

Anonymous

Anep,

Ko tak layak masuk Universiti sebab dapat SPM gred 3 aje.. kalau ko dapat cemerlang SPM, sudah tentu ko layak dapat biasiswa dan boleh pergi oversea secara percuma.

Pelik juga budak KL tak boleh dapat gred satu, sedangkan aku duduk kat ceruk kampung boleh dapat gred satu dan masuk UiTM secara percuma. Orang tua aku kerja kampung pun mampu belanja dua tiga ribu setahun untuk kehidupan aku di kampus...

Orang malas selalu rugi...

Anonymous

Anep,

Ko terrer komputer, apasal bengap sangat tak nak jadi konsultant IT untuk Felda.. baru-baru ini Felda belanjakan RM1.1 billion untuk pasang kemudahan IT (cable fiber optic, wifi dan pasang PC) diseluruh rancangan Felda..

Takkan nak cari SGD seribu lebih sebulan, carilah lebih sikit... Jangan lupa semayang dan bersedekah...

Hanief

Aku bukan kaki tender atau kaki kerja dengan kerajaan korup. Aku rasa hina yang amat sangat jika orang dapat tahu bahawa aku bersekongkol dengan kerajaan korup dan makan tender. Hilang standard aku sebagai seorang yang berpegang pada slogan 'usaha keras untuk dapat secupak beras'.

███████████

► Projek IT yang ada link dengan kerajaan semuanya HAPRAK!!.Sebab tender dapat dekat KRONI.Dapat dekat kroni takder hal lagi sebab Abang Nuar Berahim dan Lim Kit Siang pun mengamalkan kronisme jugak.Tapi ini KRONI tak qualify dan tak layak atau dalam erti kata lain BODOH dan DUNGU.

► Dulu aku ada baca kat blog mana ntah banyak komputer dekat makmal sekolah-sekolah tak boleh pakai sebab rosak.Maintenance macam taik kot.Tapi duit claim jugak.Kesian budak sekolah jadi mangsa.ChaiiTT..!!!

Terima KaseeYY..!!

Anonymous

Anep SPM gred 3.. nak jadi System Analyst memang tak layak... takat boleh tarik cable fiber optik dan pasang pc aje..

Hanief

A systems analyst is responsible for researching, planning, coordinating and recommending software and system choices to meet an organization's business. ---- Ini kerja orang perempuan.

Hanief

Systems analyst dekat Malaysia gaji ada RM2,000?
HAHAHA! Singapore kerja kilang pun dapat RM3,000. Kerja potong kentang. HAHAHAHA!

Hanief

SPM tu sebagai hiasan saja. Yang penting kau boleh buat tak kerja IT. Setakat recommend software susun projek IT, baik kau hisap kotey.

CSS 3 kau reti?
AJAX kau reti?
Javascript kau reti?
Photoshop kau reti?
Illustrator kau reti?
Flash kau reti?
Dreamweaver kau reti?
AEffect kau reti?

System analyst ni lah yang rajin tanya orang macam aku. Ini macam mana. Itu macam mana.

Pergi hisap kotey. Pergi Geylang, pergi hisap kotey.

Hanief

Aku bukan nak bangga diri, cuma aku nak bangga yang aku boleh dismantle laptop dan Macbook. Replace screen, keyboard, mobo and etc.

Lu boleh pergi hisap kotey la!

Anonymous

Anep walaupun ko dapat SPM gred 3,tapi kerja ekselen macam best student ijazah IT dari NUS.. harap-harap semayang ko cemerlang juga.. barulah boleh jadi orang Islam yang berjaya...

Hanief

Hahaha aku main2 SPM pun aku dapat 6 kredit. Gred 3 ni GAGAL. Tak pernah aku buat sesuatu dengan main-main lalu menjadi GAGAL. I'm not that worst lah Mat.

Hanief

System Analyst ni kalau Macbook Pro dia rabak mesti nak kena suruh orang lain repair. What Macbook Pro? System Analyst Malaysia nak pakai Macbook Pro. HAHAHA! Ada ke sen nak beli satu?

Mahu makan biskut 3 bulan ikat perut baru dapat beli satu. Tapi itu pun Macbook. Bukan Macbook Pro. Tak percaya tanya Arsyan. HAHAHAHA!

fidel castro

bro aniep..
lu kalau bangsacina lu dah kaya kat malaysia sbb kaum cina sangat membantu kaum tanpa pahaman politik. melayu..hu hu hu u help i help u lah nampak gayanya.
hati hati di negara orang dalam mencari rezeki. selamat berjaya.

Anonymous

serious...kerajaan skrg ni mmg dah kekurangan dana...
peruntukan biaisiswa makin ciput..
jpa, mara..
peruntukan biasiswa makin sikit..
beberapa program dah dimansuhkan atau syarat baru utk mengecilkan bilangan org yg boleh mohon.
student pandai2 di sruh beljar dalam negara..
mcm mn nak ceduk ilmu org luar, mcm mn nak bersaing, mcm mn nak bgnkan negara?

yg pelik bin ajaib, hutang negara melonjak naik..
mandadak...

agaknya falsafah BN ni nak capai status negara maju kena banyak berhutang..

saja tanya

bisnes komputer ko apa jadik nip? komputer ni nak kena hari hari buat nip.baru error atau mistake boleh dikurangkan.

Hanief

Google belum shutdown lagi. Kevin Mitnick pun bangun semula.

Roro

Nape ramai asik cerita SPM? Bukan ke tu sebagai tiket aje? Fail SPM tak semestinya fail dlm hidup. Masing2 ada jalan sendiri utk berjaya. Toksah la nak condemn kan org lain.

████████

► Steve Jobs dengan Bill Gates pun takder degree.Dua-dua DROP-OUT dari Universiti.Software Support Engineer dekat tempat kerja aku pun BAHLOL lulusan dari kolej PTPL.Degree budak U sekarang ni takder value.Ibarat TAHI yang diperam selama sebulan.

ChaiiTT..!!

Terima KaseeYY..!!!

Anonymous

Aku degree 3rd class...2.12 cgpa..sebab main2 banyak..hahahha...tp aku amik master part time...dpt score 4.0..hahahhaha..gila babikan...la ni dpt offer study phd oversea....yang penting aku ttp penypkong tegar Anwar Ibrahim..hidup Anwar..Pegi mampus Tun M..Tua kutuk tak sadar diri..buat cyberjaya tempat mat arab isap sisya sambil kongkek budak melayu....hahahahhahahhaha..pegi mampus Tun M dan keturunannya !

Anonymous

husen pon koje kat singapoe jadi org besa bile balik kampung pisang...koje supebisa kat kilang singapoe tu...ape nak heran...yg aku heran org umno kaki kelentong kaki sex kaki todi kaki rasuah x pulak rasa hina dine...siap bangga lagi dia jadi barua cine...kehkehkeh

Anonymous

I demand for free education!

Baru ambik diploma dah htg nak dekat puluhan ribu!

Apa cite?

sedangkan diploma tu hanya khusus utk satu bidang je... ilmu lain x dpt..

Aku nak belajar byk bende..
nak belajar berbagai bagai ilmu..
tapi tersangkut bila pk bab duit!

NEGARA NI IKUT SISTEM YG SALAH!
serious dorg tak nak sume org jd bijak pandai.

Org melayu especially, sering dimomokkan
dgn cite hang nadim, hang tuah..
jgn lebih pandai dr tokey..

tp dr kecil aku dgn family sokong hang jebat dgn hang nadim.

Bangga tu!
FIKIRAN KAMI TAK DIJAJAH!

Anonymous

WE DEMAND FOR FREE EDUCATION!

WE WANT TO HAVE FULL ACCESS TO KNOWLEDGE & EDUCATION!

WE WANT TO DISCOVER AND EMBRACE OUR HIGHEST POTENTIAL!

WE WANT TO ABANDON THE FEEL OF MACABRE AND THREAT ON SOMETHING THAT WE DON'T KNOW!

WE REFUSE TO REMAIN IN DESOLATION JUST BECAUSE WE SIMPLY HAVE NO IDEA ON THE MATTERS THAT WERE BROUGHT ONTO THE TABLE!

WE DEMAND FOR FREE EDUCATION!

████████

► Butuh lah..!!Kalau betul nak belajar tak payah masuk Universiti pun boleh timba ilmu lah.Yang penting kena ada passion dalam bidan ilmu yang kau minat dan rajin membaca,membaca dan membaca.Budak U sekarang perangai macam PUKIWAK.

ChaiiTT..!!!

Terima KaseYYY..!!!

Anonymous

tak tau lah...kenape? skang komen2 yg reentry wat ...aku boleh setuju....hahahaha

Anonymous

hanief,

bersih 3.0 ni ko join x?

takde siapa suruh aku

belajar dgn duit pinjaman pun result cukup2 makan ni kan lagi nak DEMAND FREE EDUCATION.lagi BEBAL adalah.hahaha. tak payahlah nak membazir duit rakyat dgn FREE EDUCATION ko tu.Ko ingat aku sebagai pembayar cukai suka duit aku bagi free kat student yg tak lulus lagi bebal? ceh!! ada hati nak FREE EDUCATION konon.
Dari kecik menabungla dol.
bila nak masuk u tak payahla terhegeh2, menyusahkan org lain nak pakai duit nak belanja makan,beli prepaid ,beli handpone,beli baju/kasut mahal,beli komputer MAC.

Hanief

Malaysia ni tempat aku balik dari Singapura singgah beli air kelapa, jambu batu (taruh asam), cendol pulut dan keropok lekor.

Tok laki rosmah

Pendidikan adalah utk dijuai?..bukan lg modal insan negara..1malaysia..

white crow

ap2x pon org cam anep terbaik..............
thanks sudi share

Anonymous

aku nak tanya ko nep .. singapore tak bagi free education kat rakyat die ke ... haa jawap2 ??

Hanief

Dia bagi kau matawang tinggi S$1 = RM2.45

6803man sarawak

Nasib aku baik x pinjam duit kat ptptn.

Post a Comment

Nak komen boleh tolong jangan mencarut.
You may comment but please do it without vulgar words.

Blog Archive