Malaysia : Tong Taik UMNO: Bolehkah Google Bantu Malaysia ?

Monday, May 7, 2012

Bolehkah Google Bantu Malaysia ?


"Seluruhnya!"

Sebenarnya rakyat Malaysia harus terima hakikat bahawa, Malaysia ini bukan tempat cari makan. Kerana itulah Google hanya melabur RM10 juta sahaja di Malaysia, manakala Google labur RM364.8 juta di Singapura.


Syarikat gergasi pun tahu serba-serbi tentang Malaysia ni. Ia takut kerugian dek perangai pak menteri-pak menteri, kroni dan termasuklah PMnya sendiri serta polis-polis sekali pun. SELURUHNYA!

Selain faktor salahguna-kuasa. Terdapat faktor lain yang kita semua tahu, seperti:-

  1. Kadar buta IT yang tinggi
    99.9% pemimpin BN dan Pakatan Rakyat tidak tahu menggunakan tetikus dan menghantar emel. Walaupun pun mereka cuba mengenakan tali leher dan gelaran datuk, namun itu tidak mampu mengubah realiti mereka. Kerana itu kos upah membantu menggunakan tetikus dan menghantar emel mampu membangkrapkan negara. Ini baru cerita bab IT.

  2. Barangan IT yang mahal
    Barangan IT sebenarnya murah. Akan tetapi kebanjiran pendatang asing telah menyebabkan standard gaji berlegar pada ratusan ringgit sahaja. RM900 sebenarnya. Lepas campur tolak kos sara hidup, agaknya berapa bulan baru boleh beli komputer? Ketahuilah, saya yang bekerja di Singapura membaiki ratusan laptop terpakai mid range & high-end (low end tak ada) yang berusia 1-3 tahun boleh mengagak kemampuan rakyat Malaysia.

    Semua laptop tadi bukan untuk dijual di Singapura. Bahkah ia dihantar masuk ke Malaysia dan Indonesia. Berapa harga sebuah laptop terpakai? Paling minimum, RM 1,200.00. Kalau dah campur margin untuk middle man, mungkin RM2k dah.

  3. Internet yang lembab
    Kalau nak harapkan Unifi, memang orang di bandar sahaja yang senyum. Itu pun kalau nak cerita, masih ramai kelompok manusia yang tak mampu langgan Unifi. Katanya mahal dan mereka hanya mampu langgan Internet dari syarikat lain yang lebih perlahan daripada Streamyx dan sering putus-putus. Streamyx pula sudah semakin lembab.

  4. Kebanjiran sticker Ah Long
    Jika diteliti, pelaburan Google sebanyak RM10 juta itu hanyalah untuk beri rakyat Malaysia laman web dan direktori. Hahaha! Kau nak meniaga apa di Malaysia? Sebut saja online tapi bayar guna tunai? Nak pakai kad kredit, gaji kena lebih RM1,000. Sesudah itu, ada bunga atau riba' pula yang biasa disebut sebagai additional charges.

    Itu Ah Long dah standby dengan sticker semua? Nak suruh kau pinjam. Pasal dia tahu ekonomi dah gawat. Modal tak balik, meniaga tak laris. Kemarau pelanggan.

    Gaji kecil, semua orang turun jalanraya tak puas hati dan paling best polis tak menyebelahi puak-puak terhimpit ini. Nak online apa ke benda? Nak tengok negara yang gawat ekonominya, tengok sticker Ah Long. Ada atau tidak. Ah Long ni puak Cina. Puak Cina ni 99.9% meniaga. Mereka boleh hidu kenaikan harga barang lebih awal daripada kaum lain.

    Kaum Melayu lena diulit mimpi tajaan GABEM dan beberapa payung kuning yang asyik-asyik bincang macam mana nak jual barang. Bukannya bincang macam mana nak hasilkan barang atau dengan kata lain bikin kilang.

    Kaum India, tanya Samy Vellu. HAHAHA!


  5. Tahap Penguasaan Bahasa Inggeris Yang lemah
    Nak wujudkan perniagaan online, kena reti bahasa Inggeris. Kalau tak, nanti cepat kena kelentong. Pasalnya, kau tengok button tulis apa kejadah entah, semua rembat tekan-tekan. Lepas itu kena phising site dan spyware. Duit dalam akaun kena sedut dengan hacker. Daripada kena dajjal gitu, baik kau meniaga burger depan 7-Eleven diam-diam.
Penyelesaian
Wujudkan sistem pendidikan percuma. Najib! Rakyat kau bodoh! Mereka perlukan pendidikan. Jangan tumpukan pada kelompok di bandar saja. Sudahlah tak berpelajaran tinggi, miskin pula. Nak merantau pun takut. Lebih takut daripada warga India dari Chennai yang gagal berbahasa Inggeris dengan baik. Lepas itu masuk polis dan askar. Bila gaji tak cukup, pau orang ramai. Best sangat ke Malaysia ni? Ha? Best sangat? HAHAHAHA!




32 comments:

Anonymous

Macam mana dengan Singapura Hanief? Mmg kebanyakkan mereka guna email ke? macam mana?

Hanief

Nak daftar syarikat mesti online di Singapura.

99.9% syarikat telah memiliki laman web dan emel serta direktori peta Google Street View.

Anak Muda

bro, klu mcm 2, bek sy cri keje kt brunei je mcm 2 gaya...

Hanief

Ingat, Melayu itu tradisinya merantau. Jangan lenyapkan tradisi kita!

Anonymous

Orang Malaysia memang lemah dalam bidang ICT ni, terutama cikgu-cikgu sekolah. Kalau dalam skala 1 hingga 10, 2 dari 10 sahaja yang sederhana mahir dalam menggunakan komputer .Itupun yang basic sahaja ,Yang lain ntahlah . Macam mane murid-murid nak pandai...

Takde Siapa Suruh Aku

alahai..aku tak heran kalau google nak labur rm 1 billion sekali pun kat Sin'pore.Siapa lagi nak bantu singapore kalau bukan sekutunya..apa daaa.itupun nak kena bagitau ka.
ko bandingkan celik IT penduduk singapore yg 5 juta org dgn penduduk malaysia yg 28 juta orang ka.ko ingat google nak labur@ cari makan hanya disebabkan org singapore yg cuma 5 juta org celik IT? kehkehkaka.........

Alwasi Core Technology

PC KAT MALAYSIA YANG BARU RM900 BOLEH DAPAT AMD 450/DUAL CORE dgn ram 2gb,hdd500gb..kelajuan yg optimum/ok,corei5 pun dah rm1300,RAM4GB,HDD500GB
..kalau 2nd centrino/dual core dalam rm300-400ja

joe penang

Tang Kadar buta IT yang tinggi
Aku SETUJU 200%! angkat 2 tangan dan 2 kaki

Roro

Ini bukan soal sekutu ke apa. Ni soal business. Investor ICT lebih ke arah negara yg mampu memberikan facilities yg terbaik. Negara kita mampu? Cyberjaya apa cerita?

takde siapa suruh aku

singapore antara negara termaju di dunia daaa. facilities ict memang sepatutnya/harus yg terbaik.takan itupun aku nak kena bagitau 'roro'.memangla google akan cari negara sekutunya yg termaju kat asian pulak tu.boleh plak ko nak tanya soalan malaysia mampu ke tak nak dibandingkan dgn singapore yg sebuah negara termaju didunia? Apa punya soalan bengap daaa....

kalau nx time malaysia ada facilities ICT yg setanding singapore pun aku percaya singapore masih pilihan google krn sekutunya..percayalah...

Anonymous

aku rasa ko tersasar, jawatan seperti akauntan, analysis dll byk ditawarkan oleh syarikat singapore kpd org malaysia. kwn aku seorg cina sendiri bekerja disana tp duk umah flat ler..pendek kata singapore sedar rakyatnya tidak sebijak yg dia sangka makanya terpaksa mengambil rakyat malaysia bekerja disana. Cuma segelintir je perasan dia bagus sebenarnya kt negara sendiri pon dia tak kompetetif.

Roro

Itulah yg aku ckp. Investor cari negara yg ada facilities yg kukuh. Sebelum ni takde plak ko mention psl benda ni. Balik2 ko punya sekutu.

RIM invest kat Indon dulu sbb sekutu?
Company pembuat kereta berduyun2 masuk ke Thailand sbb sekutu?
Investor barat dulu byk buat kilang kat Malaysia sbb sekutu? Sekarang FDI dah kurang sebab dah tak bersekutu ke?

Terima la kenyataan Malaysia ni byk lg yg kena improve.

Anonymous

'Takde siapa suruh aku" ko memang BODOH

takde siapa suruh aku

anon kat atas aku ni ada masalah keluarga ke?tiba2 je ckp org bodoh.hahaha.
kalau takde idea nak ckp kat sini senyap je la.jgn memBODOHkan DIRI SENDIRI.

alahai roro.cuba ko bagitau aku apa pasal anep cite pasal along,inggeris lemah,brg it mahal,perangai menteri, plak.apa kena menggena dgn google nak letak Server dia ke malaysia atau SIngapore?Itulah aku nak bagitau.
patutnya JGN BANDINGKAN Singapore sebuah negara maju dgn Malaysia bab IT facilities ni.Siapa yg backup Singapore kalau tak sekutu2nya.Terimalah kenyataan google (Company US) sekutu Singapore.takan itupun ko tak tahu.takan itupun ko masih tak ble terima.tak perlu nak cite dgn aku investor ke Thailandlah,RIMlah,FDI lah.

Anonymous

Rasanya macam hanief ni nak cakap, perbandingan pelaburan GOOGLE diantara malaysia dengan singapore tu mcm diantara langit dengan bumi.....

walaupun pemimpin kerajaan malaysia yg dok cakap macam bagus mengenai facilities kat cyberjaya tu, tapi resultnya GOOGLE memilih untuk laburkan berpuluh kali ganda kat singapore dari malaysia....

nampak sangat samada facility kat malaysia masih sangat tidak mencapai tahap yang dikehendaki pelabur atau pemimpin kerajaan malaysia sebab mengaji tak tinggi, tu yg bodoh nak mampus tak pandai nak buat keja.... dok perasan macam bagus padahal hampas..... IQ 13.....

lain yg dibincang, lain yg counter..... lepas tu pusing cakap orang.... bodoh, baghal, unta, kelabu asap.....

hanif's wife hacker

mentality org melayu suka main politik. cam mana rumah x kena serbu kalau mulut cm sial. x ada untung nyer. mati kain kafan warna putih jugak. ke hanif nk warna gold. x pe i blh tlg buat kan yg ader bling2

hanif's wife hacker

hanif suka lee kwan you.? nama apek singapore tu aq x pandai nk eja

hanif's wife hacker

owh hanif lahir tahun 1984....dah tua dah...ingat kan budak2 mcm aq lg....hahahha x jadi lah nk ngorat ko bro.

Roro

takde siapa suruh aku,

Mula2 cerita pasal Google buat investment sbb sekutu US pastu bila aku cerita psl investment ko cerita psl video si Hanip ni pulak. Pastu ko ckp jgn banding ngan Spore plak dgn facility ICT ni.Ko ni memang keling la

Anonymous

mcm biasa, org umno tak habis dengan cina, cina, cina!
Tapi sokong tindakan judi cina untuk membangunkan negara!
hahaha..kelakar!

aku melayu,
aku tak suka lee kuan yew.
Tapi, aku kagum dengan kebijaksanaan dia dan kebolehan dia membagunkan singapura yg tiada natural resources tu! tabik..
Jadi jgn lawan fakta yg dia mmg bagus kalau nak compare dengan pemimpin kerajaan m'sia!

Ramai org melayu yg benci kat dia.
tapi, bila tanya kenapa...
sebab dia ambil singapura, pastu bla..bla..

what the hell,
siapa yg bagi? siapa yg lemah?
salah siapa?

He may be harsh to m'sia..
but he's doing right for his nation and citizens!
That's a nation's leader.

Anonymous

APCO kat m'sia tak de sapa nak address pun..
dah terang lagi bersuluh!

███████

► Bodoh la kau Hanipah.Kalau kau otak business punya orang tengok statistic 99.9% buta IT tu sebenarnya satu peluang.Kalau semuanya pandai IT kau nak cari makan macam mana dol.ChaiiTT..!!!

► Satu lagi dekat Malaysia ni ada Company IT yang agak Gergasi mempunyai Software Engineer yang bodoh lagi bangang.Kerjanya plagiat kerja orang dan makan gaji buta.Orang putih datang pun ketawa berdekah-dekah tengok orang bodoh macam ni boleh wujud.Malu beb.

Izinkan saya mengundurkan diri.

Terima Kasih.

Anonymous

Bagus.... sebab otak business la ada pemimpin malaysia suka rakyat malaysia buta IT 99.9%.... senang nak buat duit..... slalunya bila biz org bwh2 ni hanya boleh dapat sisa2 ja....

nampak gayanya malaysia tak akan maju lagi dan mungkin 100 tahun lagi baru maju.....

dah la pemimpin buta IT, yg memimpin tu pulak tak suka ada orang lain lebih pandai daripada dia..... takut susah cari makan.....

bagus, sama-sama la menjadi bangang bersama-sama

HANIEF

Saya sangat mencintai Dollar Singapura dan Jambu Batu taruk sama itu serbuk assam.Anda pula bagaimana?

Janda Terbang

Jangan ko delete pulak komen kat atas aku ni Hanip.

Anonymous

'Takde siapa suruh aku" ko memang BODOH

Anonymous

betul cakap anon kat atas ni. Apa kaitan sekutu2 ni? ko byak kutu ke? Diorang2 ni nak berniaga utk dapat untung. so sapa tawarkan kemudahan2 yg boleh membawa byk keuntungan mestila dia melabur byk. ko memang emo la bro 'takde siapa suruh aku'

Anonymous

takde siapa suruh aku

ko ingat company2 US yg ko anti sgt tu macam company2 M'sia ke? (maksud aku tolong kroni2). Nampak sangat la ko tu seangkatan yg parti lakhanat tu.

takde siapa suruh aku

jgn cite banyaklah..baca komen aku dan pahamkan betul2. kalau tak paham jugak memang bebal lah otak tu. tak payahla nak cite dgn aku dapat untunglah,emo lah,anti US lah,kronilah. membazir masa aku je nak explain.

INLA NEWS

Visit our blog by click INLA NEWS at left side. We serve health, property, beauty, and other tips.

Anonymous

Next time bila? Lagi 5 thn? 10 thn? tak pun sampai ko dalam liang lahad pun xdapat nak kejar. Sebab alasan busuk ati ko takleh nak terima la.
So Company LEGO tu sekutu Malaysia la sebab dia bikin LEGOland kat sini. Apa punya pemikiran sempit ko ni. Jgn risau byk juak2 cam ko ni kat sini. Aku faham.huhuhuhu...

'Takde Siapa Suruh Aku'

Takde siapa suruh aku

'Takde siapa suruh aku" aku memang BODOH

Post a Comment

Nak komen boleh tolong jangan mencarut.
You may comment but please do it without vulgar words.

Blog Archive