Malaysia : Tong Taik UMNO: July 2012

Tuesday, July 31, 2012

Memasak


Semasa saya di Singapura, saya terperangkap dengan majikan yang sangat bersifat mengongkong dari segi kewangan.

Apabila wang kita banyak dihabiskan pada pengangkutan awam dan membeli makanan di luar, di situlah kita akan kecundang dan memilih untuk meminjam wang dari majikan.

Semasa bekerja di Singapura, ramai rakan-rakan saya yang jatuh kecundang sehingga membawa mereka ke lembah pinjam-meminjam. Saya pula kembali gah berdiri apabila saya menukar strategi untuk memasak.

Makanan luar yang biasa saya beli sebungkus di Orchard, berharga sekitar $4-$6. Orchard memang tempat mahal, tapi penuh dengan orang Filipina. Bukan saya tak suka orang Filipina, walau pun rata-ratanya mereka boleh bercakap Inggeris dengan pelat Indonesia akan tetapi mereka ini agak kekampungan dan cincai serta pentingkan diri sendiri. Ada yang tidak sebegitu, tapi kurang bilangannya.

Berbalik pada cerita makanan, ada juga $2 sebungkus. Tapi itu makanan masakan gerai Cina. Masakan Cina murah kerana tak ada rempah dan nampak sahaja bersih. Saya pernah kena bibit-bibit keracunan makanan kerana makan makanan $2 itu. Saya berhenti beli makanan di Orchard dan pilih untuk masak kerana mendapati tubuh badan saya harus dihormati daripada dicemari lagi dan lagi.

Sesetengah orang, kiranya sudah terpaksa bekerja memegang daging babi dan gelas arak, mereka memilih untuk menjadi kotor terus. Maknanya di sini, orang itu merasai dirinya sudah dicemari dan tak ada bezanya jika dia melanggar larangan Tuhan yang lain juga. Seperti tidak berpuasa, pergi berzina, minum arak dan lain-lain.

Saya tidak begitu. Walaupun di dalam situasi yang sangat sempit dari segi kewangan. Saya sering memandang ke atas dan minta doa semasa berjalan pulang dengan kaki yang kejang. Sudah tentu bulan sentiasa menemani saya. Saya dan bulan ibarat kawan rapat. Inilah teman bagi orang yang bekerja hingga larut malam. Semalam, bulan penuh di Singapura dan pasport saya dikembalikan pada malam semalam.

Semasa bulan sabit pula saya seperti disuruh bekerja keras dan tabah.

Memasak bagi saya merupakan kemestian. Ibu saya seorang cikgu masak. Namun saya tak pernah serius dalam mempelajari apa-apa masakan pun. Masuk telinga kiri, keluar telinga kanan. Sebagai seorang juruteknik komputer, saya rasakan masakan semudah menginstall windows. Hanya perlu tahu setiap langkah dan tunggu.

Semasa saya di bangku sekolah menengah, saya sering masak burger dan ada juga mencuba resipi di buku-buku. Tetapi dek kerana bahan yang tidak cukup, masakan tak menjadi. Di situlah pengalaman buruk tercipta. Saya dimarahi kerana telah membazirkan beberapa ketul ayam dari peti sejuk ibu saya.

Di Singapura, saya cuba-cuba masak sendiri. Saya mulai faham dengan perihal makanan. Seperti:-

  • Bau & Rasa
    Bau dan rasa merupakan pembuka selesa. Dua benda ini saya faham, mereka sangat berkait rapat. Pernah saya masak dengan bau yang sedap, tapi tawar. Di sinilah pentingnya kita jaga kedua-duanya supaya seiring. Sebab itu orang ceduk sedikit dan rasa. 

  • Api, Periuk/Kuali & Teknik
    Merebus, bakar, goreng apa jua pun caranya, api perlu dijaga. Di sini ada membabitkan Sains sedikit. Aliran haba kepada makanan perlukan serata. Ada masa api kena dikuatkan dan ada masa api perlu diperlahankan. Gelembung udara juga sering naik apabila masakan tidak dikacau. Masakan yang sering dikacau juga akhirnya akan menghancurkan masakan.

  • Bahan (Kesegaran dan Keaslian)
    Bahan yang terbaik merupakan kunci kesedapan makanan. Rempah yang segar mudah didapati di Singapura ini. Ayam yang baru sehari disembelih juga mudah didapati di sini. Beras gred tinggi juga murah di Singapura. Andai kata, ibu saya orang Singapura, tentu beliau sudah ada rangkaian restoran di sini. Orang Singapura ada bahan yang terbaik tapi apabila masak terpaksa pakai MSG. Alangkah bangangnya. Tapi kalau pergi beli ayam jenama Sadia yang sudah 4 bulan disembelih dan disimpan pula oleh pengguna untuk 1-2 bulan tentulah masakan itu dibantu dengan MSG seperti kebanyakan restoran dan hotel.

    MSG bagi saya, merupakan bahan penyedap untuk orang yang tak tahu masak.

    Tak tahu masak di sini ialah tak tahu mencampur adukan bau dan rasa, gagal mengawal api dan mengenal jenis periuk serta memakai teknik yang bersesuaian ketika memasak. Juga tidak minat pada kesegaran bahan (suka benda yang dalam tin, benda yang dah diawet hingga tahan bertahun-tahun dan suka pada benda yang segera atau tidak asli).

    Jadi apabila wujud perkataan tak tahu masak, makan 3 hujah inilah yang dimaksudkan saya.

Saya pada kebiasaannya juga beli ayam yang dijual atas papan polystyrene yang dibalut dengan pembalut plastik. Tetapi sejak bulan puasa bermula, ayam tersebut selalu kehabisan. Makanya, saya berubah kepada seekor ayam. Saya mula belajar potong ayam sendiri. Saya buang kaki ayam, kepalanya, hujung kepaknya dan hati/perutnya.

Bunga Lawang, Kulit Kayu Manis, Bunga Cengkih, Buah Pelaga, Halia, Bawang Kecil dan garam merupakan satu kemestian dalam masakan Nasi Ayam saya. Setelah berhari-hari saya masak. Barulah saya tahu bahawa, ayam yang segar merupakan penyumbang besar dalam memilik air rebusan yang sedap. Kerana ayam yang segar mempunyai tulang ayam dan daging ayam yang berjus.

Dipendekkan cerita, kos untuk masakan sebungkus saya $0.50 (ada ayam, sayur salad dan nasi). Itulah rahsia membeli ayam seekor. Bos saya yang cuba untuk memerangkap saya ternyata gagal. Semuanya kerana kejayaan saya untuk menukar strategi daripada makan makanan luar kepada makan air tangan sendiri. Rakan sekerja saya juga turut terpengaruh dengan strategi saya dan memilih untuk memasak juga. Chef di tempat saya kerja juga kagum dengan semangat saya yang tidak kenal erti letih atau mengantuk. Hingga saat ini saya masih membayangkan, apakah suatu hari nanti saya mampu melenyapkan langsung kos $0.50 itu?

Rasanya saya mampu jika saya masuk kampung, bela ayam sendiri, ada sawah padi sendiri dan sayur sendiri serta perigi sendiri. Sahlah saya tak perlu pergi pasaraya dan kerja merantau kerja sampai larut malam lagi. Itu pasal jangan robohkan kampung. Jangan tinggalkan kampung. Kampung itu hilang rohnya apabila tidak ada golongan berilmu dan golongan muda. Apabila roh buat kampung itu hilang, maka ia tentu akan roboh. Bukan?

Thursday, July 26, 2012

Mana Little Malaysia ?


Ada yang kata Melayu memang asal dari Malaysia. Nama Malaysia dahulu pun Tanah Melayu. Ketika saya di Singapura, ramai orang Cina dan India di sini megah dengan negara asal mereka. Ada yang gah dengan asal-usul Taiwan mereka, Hong Kong, China, Chennai, Tamil Nadu, Kerala dan lain-lain

Di Malaysia, ramai yang berebut nak jadi Melayu sebab ada pangkat Bumiputera. Itulah jadinya istilah peranakan. Mamak (India Muslim) dan Baba Nyonya (Cina Muslim).

Apa yang menjadi isu di sini ialah keberanian mereka, idea mereka dan pengorbanan mereka.

Mereka berani menuntut bagi pihak mereka demi hayat mereka di tanah air orang.
Mereka sanggup memakai idea yang cinta demi Bumiputera atau demi Islam (entahlah?)
Mereka rela korbankan asal-usul mereka dan buang langsung gah keturunan negara asal mereka.

Bersediakah umat Melayu melakukan perkara yang lebih kurang sama?

Kita merantau.
Kita berkorban demi mengembangkan keturunan kita di serata dunia seperti orang Filipina di seluruh dunia.

Saya tahu warga Filipina ada hampir 100 juta. Kita baru 28 juta.
Saya dengar warga Filipina sudah pegang Arab Saudi? Apakah ini benar? Dubai juga dipenuhi mereka.

Di manakah Little Malaysia? Beritahu saya, apakah ada di dunia bandar yang dipenuhi orang Melayu di perantauan? Biasa dengar Chinatown, Little India, Mini Jakarta dan lain-lain. Mana Little Malaysia?

Di Singapura pula, kawasan Orchard sudah menjadi Mini Manila.

Saya tak terkejut bahawa suatu hari nanti Filipina akan jadi lebih maju daripada Malaysia.

Dari Little Malaysia ini, maka akan bertapaklah budaya Malaysia di situ, makanan, adat, agama dan populasi serta kuasa politik di perantauan.


Pendidikan harus dipercumakan segera. Dari tadika hingga ke universiti. Agar anak-anak Malaysia boleh merantau dengan tahap pendidikan yang tinggi dan selesa.

Buang semua pemimpin yang tak pernah fikir akan idea ini. Sudah tiba masanya kita merantau secara maksima dan buka mata secara total.


Kita harus akur, sejak kejatuhan empayar Kesultanan Melayu Melaka dan penaklukan British di Tanah Melayu, berbilion wang dan hasil negara telah dikebas dan dibawa lari orang putih ke negara mereka.

Sebab itu mereka sekarang terkehadapan dan memiliki modal yang besar untuk menggaji pekerja dan meningkatkan teknologi serta memasukkan pemimpin boneka dalam negara kita.

Siapakah pemimpin boneka dalam Malaysia?

Nama tak penting. Kita perlu tahu ciri-ciri atau peranan utama pemimpin boneka:

  1. Mengkayakan tuan mereka (orang putih), diri mereka dan kroni mereka.
  2. Memperbodohkan rakyat dengan media yang berat sebelah
  3. Melaga-lagakan rakyat dengan perkauman
  4. Menolong rakyat mengikut musim (seperti 5 tahun sekali)
  5. Menipu dalam pilihanraya (gila kuasa)
  6. Mengguna kekerasan pihak berkuasa ke atas pembangkang dan rakyat sendiri
  7. Menakut-nakutkan rakyat dengan ISA
  8. Menaburkan janji palsu dan sering cakap besar
  9. Menayangkan gambar di suratkhabar dan kain rentang serta bangunan.
  10. Membandingkan negara sendiri dengan negara yang lebih mundur bagi mengajak rakyat bersyukur

Wednesday, July 25, 2012

Ular VS Keling VS Samseng IT


Saya masih di Singapura, kata penyelia saya tempoh hari saya boleh pulang ke Malaysia. Akan tetapi lain pula jadinya, saya di arahkan tunggu sehingga 30 haribulan Julai ini. Saya tak terkejut dengan keputusan yang berbolak-balik itu. Kerana dia orang India.

Tapi perbuatan tersebut sedikit sebanyak menjejaskan prestasi harian saya. Mujur hari ini saya kembali segar. Maka betullah jika jiwa kita tak aman, maka kita akan bangun lewat. Apa yang penting hati mesti gembira jika kita ingin maju.

Pasport saya masih dipegang oleh majikan. Rancangan saya untuk ke Serangoon bagi menghadiri sesi temuduga kerja bergaji $1.6k, turut gagal kerana dek perangai penyelia saya itu.

Dalam pengamatan saya, ramai lagi yang ingin berhenti daripada terus bekerja dalam syarikat ini (para pekerja Melayu khususnya). Mereka ini sangat suka berselindung dan punyai rancangan untuk lari begitu sahaja.

Apa yang saya khuatir ialah, sayalah yang akan jadi mangsa di mana saya harus mengganti tempat orang-orang yang sudah cabut lari. Di dalam syarikat ini pun, peranan saya ialah sebagai pengapung atau pun floater. Saya kena ke sana dan ke mari, untuk mengganti orang yang akan bercuti. 

Apakah berbaloi jika saya terus buat laporan ke kedutaan Malaysia di Singapura ini? Atau saya patut tunggu batu besar jatuh bergolek ke arah saya macam cerita Indiana Jones?

Aduhai sampai bilalah agaknya tangan saya ini harus bergelumang dengan babi dan arak. Jika saya ke kedutaan Malaysia, bos syarikat ini akan bikin cerita keling dan senarai hitamkan saya daripada terus bekerja di Singapura pada masa-masa akan datang. Hal ini telah dijerit terus di dalam perbualan telefon antara saya dan bos. Pelbagai ugutan kekelingan keluar ketika itu, padahal saya hanya ingin berbincang sahaja. Mungkin pasal dah ramai pekerja Melayu bikin hal dengan membuat laporan di kedutaan Malaysia. Maka sebab itu dia melatah. Saya hingga ke hari ini, terus berlembut dan jalankan kerja serta sabar.

Secara jujurnya, saya juga gagal menjangka atau menjamin akan nasib saya. Walaupun saya ikut permainan mereka ini, saya masih lagi menyimpan rasa kebarangkalian saya akan tetap disenarai hitamkan walaupun saya tak cabut lari. Saya juga ada dengar bahawa gaji yang akan diberi pada hujung Julai ini tidak sepenuh $900. Sebaliknya, jumlahnya akan berkurangan disebabkan tempoh kerja yang pendek (2 bulan). Asalkan ada wang untuk balik Malaysia.

Jika penyenaraian hitam ini berlaku jua, saya akan gunakan kuasa mengindeks Google, Youtube dan Facebook untuk bermain ranking top 10. Apabila orang membuat carian ke atas nama syarikat yang saya kerja ini, maka blog saya, video saya akan menduduki tangga teratas dan segala isi kandungan pos di dalam bahasa Inggeris, Cina, Melayu dan Tamil akan saya sediakan buat tatapan semua. Ini akan saya viralkan sampai Internet lenyap dimuka bumi. Dia ubah nama syarikat sekali pun, saya akan bikin follow-up dan kejar dia secara virtual. Zaman sekarang semua perniagaan mesti online, nak lari mana bai?

Mereka belum kenal samseng IT seperti saya. ^_^ /

p/s: Kita tunggu 30 Julai ini. Saya juga akan sarankan bos saya untuk memanggil lagi 3 orang pekerjabaru bukan Melayu. Saya tak mahu rancangan saya untuk berhenti secara mengikut peraturan ini gagal dek mat-mat Melayu yang tak reti nak tulis surat berhenti kerja.

Saturday, July 21, 2012

2 Pekerja Baru Masuk


Alhamdulillah, 2 pekerja baru sudah masuk. Kedua-duanya bukan Islam. Memang sesuai sangat dengan suasana babi dan arak

Rupanya Tuhan dah uji saya sebelum bulan puasa lagi. Hikmahnya ialah, saya sudah pandai masak Nasi Ayam. Setiap pagi saya masak Nasi Ayam di rumah untuk 3 bungkus sebelum bergegas ke Orchard. Makanan di Orchard sangat mahal dan sedikit pula $4.50 - $6.00 sebungkus. Masak sendiri dapat lebih banyak, lebih wangi dan semurah $1 saja kos untuk sebungkus.

Saya kerja di ION Orchard di kafe Marmalade Panties Pantry, berhampiran dengan Meatworks (restoran minah lembu Shahrizat).

Ramai rakan sekerja dan teman serumah tak pandai masak dan jenis jantan pemalas serta ego. Mampuih pi lah depa tu! Hahaha!

Apa pun, jumpa anda semua pada 23 haribulan ini, dengan KEEEMA Julai dan video YouTube dengan lagu baru nanti Isnin ini! Saya akan pulang ke tanah air untuk samak satu badan dan sambut bulan puasa serta ambil IELTS di British Council untuk ke Australia atau New Zealand atau UK.

p/s: Gua dah muak seh tengok muka lanun, muka selipar leper dan muka kari papadum di Singapura ni. Kita masuk kampung Mat Salleh lah pulak.

Thursday, July 12, 2012

2 Pekerja Lama Lari


Semasa berada di dalam syarikat cleaning di Singapura ini, saya telah melahirkan hasrat saya untuk berhenti dari hari pertama lagi.

Saya jenis orang yang suka bersembang secara jujur. Kalau orang tanya macam mana kerja di situ saya cakap saya nak berhenti. Jangkanya nak berhenti pada 15 Julai ini. Namun entah macam mana, pekerja lama di sebuah kafe telah cabut lari. Mereka ini dari Terengganu dan Johor. Yang dari Terengganu memiliki masalah dengan suasana di kampungnya yang penuh Mat Dadah dan juga masalah ikatan keluarga (bapanya). Bagi yang dari Johor pula, budak ini telah disuruh sambung belajar oleh ibunya. Saya sebagai seorang yang 10 tahun lebih tua daripadanya melahirkan hasrat saya untuk sambung belajar untuk ke New Zealand dan  juga menasihatinya bertapa pentingnya menguasai bahasa Inggeris.


Mungkin kerana cara saya bersembang banyak membabitkan kejujuran dan emosi sebenar dari hati sanubari telah menyebabkan mereka pulang ke tanah air. Tambah-tambah lagi saya ada menyentuh hal Ramadhan, halal-haram duit pendapatan kerja (yang membabitkan babi dan arak) dan ikatan keluarga (ibubapa kian tua) serta hal sambung belajar.

Disebabkan mereka ini lari dari syarikat cleaning "ini, maka saya yang telah dirancangkan berhenti pada 15 Julai ini, terpaksa menunggu sebentar untuk bos saya mendapatkan pengganti dua orang tersebut dan saya.



Jadinya di sini, bos saya nak pakai 3 orang.

Sesiapa yang mahu bekerja sebagai pencuci pinggan mangkuk, sila emel pada saya.

Berikut merupakan syarat dan latar-belakang pekerjaan:-
  • Anda mestilah seorang BUKAN Islam
  • Anda mestilah fasih berbahasa Inggeris
  • Anda mestilah pandai masak (dapur disediakan)
  • Anda mestilah bukan seorang perokok
  • Anda mestilah bukan seorang peminum arak
  • Anda mestilah seorang yang berpengalaman dalam kerja ini. Bukan bidan terjun (orang baru nak mencuba)
  • Gaji $900 sebulan.
  • Makanan tidak disediakan (kerana itu anda kena masak)
  • Pengangkutan tidak disediakan (hari-hari naik MRT 30 minit-45 minit). Kos $120
  • Tempat tinggal disediakan (ada mesin basuh, pemanas air dalam bilik mandi, dapur gas dan TV satelit STARHUB).
  • Permit kerja dan pemeriksaan kesihatan akan diuruskan oleh majikan.
  • Jam kerja, 12 jam (berdiri). Boleh jadi dari 7 pagi - 7 malam atau 11 pagi - 11 malam. Kalau jenis kaki lembik, lupakan saja.
  • Jika anda masak sendiri, sebulan anda hanya perlu belanja dalam $90 sahaja dan dalam sebulan anda boleh simpan dalam RM1,700.
Sebarang pertanyaan anda boleh emel pada saya di hanief84 [at] gmail.com. Peluang ini untuk yang bukan Islam sahaja. Harap maklum.

Tuesday, July 3, 2012

Beberapa Hakikat Kerja Bawahan


Dalam pengalaman saya kerja bawahan di Singapura ini, ia telah banyak mematangkan saya dengan segala mak-nenek muslihat dan karenah masyarakat bawahan.

Antara yang paling popular ialah, ketakutan para pekerja di dalam syarikat. Ketakutan di sini bererti, takutnya mereka diancam dengan ketangkasan cara kerja dan kualiti baru yang dibawa kita. Mereka ini kebanyakannya tidak memiliki kemahiran berkomunikasi. Walaupun mereka cuba mengatakan yang mereka sebenarnya faham tetapi buat-buat tak faham dan pilih untuk diam, tetapi itu hanyalah rembesan ego yang terpaksa mereka rembeskan demi tabiat bodoh sombong mereka yang maha tebal. Oleh itu pekerja bawahan sering berkomunikasi dengan otot dan syakwasangka. Inilah yang amat saya kesali lebih-lebih lagi jika pekerja bawahan itu daripada kalangan orang Melayu sendiri. Dah banyak tempat saya pergi. Namun hapir ke semuanya sama, mereka ingat saya dahagakan sangat kerja di syarikat yang mereka kerja.

Keadaan mereka yang suka menghisap rokok dan minum arak juga (walau pun Muslim) telah sedikit sebanyak menggugat prestasi kerja dan kewangan mereka. Tak kurang juga dengan ketidakmapuan mereka dalam menepis segala budaya cabar-mencabar antara mereka secara materialistik. Sudahlah gaji kecil, tetapi berangan nak beli macam-macam dan sering cemburu dengan orang yang berduit dan berwajah kacak (cantik jika perempuan). Ada juga pekerja bawahan yang merupakan bekas pengedar dan penagih. Inilah hakikat pahit yang perlu seseorang itu terima, kerana kerja rendah sajalah yang boleh orang-orang ini penuhi takkan lah mereka nak kerja tinggi? Melainkan ada satu bibit perubahan yang sanggup dilakukan mereka, contohnya melanjutkan pelajaran atau pun meningkatkan daya kemahiran. Terasa bahaya juga dalam menerjah masuk kerja-kerja rendah. Kerana kalau tak kena gaya, kita mungkin akan diapa-apakan secara emosi. Saya pernah diugut untuk dicurah air panas ke muka semasa di bekerja di Tanah Merah Ferry Terminal dan screw driver saya disorok dan dirampas hampir setiap hari ketika bertugas di kedai komputer di Sim Lim Square.

Inilah yang membuatkan saya ingin meningkatkan kelulusan atas kertas agar saya boleh bersama-sama dengan masyarakat yang lebih berIQ tinggi dan memiliki etika yang juga tinggi. Mungkin anda boleh katakan saya sudah mula muak dengan negara asia. Singapura mula dipenuhi orang-orang Vietnam dan Myanmar (percaya atau tidak!). Namun tak pula saya tahu apa rasanya jika saya bekerja di negara Mat Salleh. Apa yang penting saya ingin cuba. Kerana akhirnya kita akan dapat tahu juga. Lebih seronok rasai sendiri daripada baca-baca novel atau blog orang untuk menyelami sesuatu. Kerana tindakan sebegitukan lebih asli atau original atau pun first hand experience.

Namun ini tak bermakna saya mahu mengenepikan masyarakat bawahan. Kerana jika kita ingin menjadi pemimpin, kita harus bersama-sama orang bawahan dan selami cara hidup dan masalah harian mereka.

Selain masalah rokok dan alkohol mereka, mereka juga memiliki masalah keluarga yang mengikat mereka daripada pulang ke kampung mereka. Rasa malu menyelubungi mereka sehingga mereka boleh kekal kerja bertahun-tahun di rantau orang (walaupun bersumberkan pendapatan yang haram).

Ramai antara mereka yang tak pandai memasak sehingga memaksa mereka menjadi tertekan dan merokok dengan lebih banyak. Di Singapura, jika seseorang itu tahu memasak, maka kos makanan untuk satu hidangan boleh dijimatkan separuh. Kalau biasa makan $4.00 satu hidangan, kalau masak sendiri biasanya kosnya akan mengecil sehingga $2.00. Beras murah, daging murah dan sayur pun.

Dah lama saya tak balik Kuala Lumpur. Matawang Singapura makin meninggi. Kini 1 Singapore dollar = 2.49386694 Malaysian ringgits.

Saya dalam menyebut hal matawang ini, kini saya dalam perancangan untuk ke New Zealand. 1 New Zealand dollar = 2.52724753 Malaysian ringgits. Kalau ada rezeki saya akan ke British Council dan ambil IELTS.

Rakan sekerja saya yang terancam dengan prestasi kerja saya kini agak reda kerana saya sudah tulis surat untuk berhenti. Sikapnya yang agak suka mendajjal saya sejak minggu-minggu awal telah berkurang. Kerana dia tahu saya tak akan menjadi bahan cabaran buat dirinya dengan kehadiran surat berhenti kerja itu. Inilah hakikat jika kita bekerja dengan orang yang lebih lemah daripada kita. Jawatannya akan dipertahankan dengan apa cara sekali pun. Pada saya ini lawak antarabangsa. Apalah nilai kerja cleaner di mata budak IT macam saya. Apa saya ni lapar sangat ke dengan kerja sebegitu? Tetapi itulah dunia bagi sesetengah orang yang tak ada apa-apa kemahiran langsung. Cakap bahasa Inggeris pun tak tahu lagilah dia rasa terancam. Jadi elok saya yang angkat kaki cari kerja lain. Kehadiran saya boleh menaikkan tekanan orang-orang di situ. Kita orang bijak, kerja mudah begitu kacang putih saja. Saya bukan perasan, tapi saya sangat yakin. Pasalnya, dah lebih 5-6 syarikat saya masuk. Asalkan kerja rendah sahaja makanya akan ada pekerja yang rasa dirinya terancam.

Tapi tahukah para pembaca semua, bahawa dalam meniti 30 hari notis untuk saya berhenti ini, ramai pekerja bawahan ini mahu saya terus bekerja di situ memandangkan cara saya bekerja dan barangkali kemahiran saya berbahasa Inggeris yang amat membantu suasana kerja mereka yang sering ditekan pihak atas yang selama ini melayan mereka seperti sampah. Mana tidaknya, isi hati mereka tidak dapat dizahirkan dengan kata-kata. Saya telah banyak membaiki hubungan antara pihak atasan dan pihak bawahan di syarikat cleaner ini. Di Singapura, orang yang berbahasa Inggeris akan dilayan 2 kali lebih baik daripada orang yang hanya pandai berbahasa Melayu sahaja. Bahasa Melayu tak dipandang di Singapura. Tapi bukankah bahasa Inggeris itu bahasa antarabangsa?

Jadi dengan ini, saya nasihatkan para pembaca supaya berhati-hati dan boleh juga kongsi apa jua pengalaman dalam hidup ini. Saya bukan jenis orang berlagak pandai sebab setiap orang itu akan jatuh dan bangun dalam 1001 macam. Siapa berlagak lebih susah nak bangun semula. Sebab berlagak dan sikap sombong itu semua biasanya disulami dengan ego yang merugikan kita. Duit pun habis cepat. Apa yang penting kita kongsi pengalaman dan jujur. Ini lebih menguntungkan dan meningkatkan kualiti dan martabat diri kita hari ke hari.

Blog Archive