Malaysia : Tong Taik UMNO: Selamat Jalan Google Reader

Thursday, March 14, 2013

Selamat Jalan Google Reader


Hah! Google Reader (Reader) akan ditutup dan kita dapat lihat Google memberi satu peringatan supaya orang ramai yang menggunakan Reader boleh mula untuk muat-turun semua suapan yang telah dilanggan dari pelbagai laman web yang tersimpan dalam pelayan Reader milik Google.

Dahulunya, Reader ini memang suatu yang penting. Kerana Google tak memiliki satu aggregator pun. Tapi sejak Google beli Feedburner pada tahun 2007, maka Reader dilihat sebagai tempat orang simpan suapan RSS yang jarang dibaca. Di sinilah mungkin biasanya berlaku atau timbul rasa ada perlunya Reader ditamatkan bagi mengelakkan pembaziran jalur lebar.

Tanpa Reader, hanya Feedburner. RSS masih boleh dilanggan atau di'aggregate'. Cuma fungsi enjin pencari dan storan tak ada dalam FeedBurner. Dalam suapan RSS yang banyak-banyak itu, kita tak boleh cari satu-satu data pun secara spesifik. Pada pencipta kandungan (content creator) seperti saya, perkembangan ini amat bagus. Sebab saya sendiri mampu mencipta mekanisme untuk fungsi mencari itu, maka bolehlah saya kongsikan sesuatu yang mirip Reader dengan orang ramai dalam versi saya sendiri. Nampaknya, bagi pengguna yang jujur, mereka perlu bergantung pada kemudahan lain yang setanding dengan Reader jika mereka masih gilakan Reader.

Bagi nasib pembangun laman web pula, inilah juga satu harapan baru untuk menerima lebih ramai pengunjung laman web. Kerana orang ramai tak akan berkampung di Reader lagi. Mereka perlu keluar dari kepompong tersebut, kerana tanggal 1 Julai 2013, Reader akan ditamatkan riwayatnya.

Buat para wartawan, anda perlu belajar banyak lagi mengenai data aggregator dan CMS (kalau tak reti main javascript/jquery) serta jelajahlah teknologi data mashup macam yang Yahoo dah buat.

Akhir kata, untuk 1 Julai 2013 padan muka anda semua! Pandai sangatkan? HAHAHA!

5 comments:

█████████

►Gi mampos lah.Aku pun tak pakai benda alah ni.Nak berak pun tak sempat.PtuiiiHHH...!!!!

Anonymous

There is a big possibility those who use vulgar words are members and supporters BN/UMNO. Ha ha ha.....

█████████

► Dah...dah.. jangan nak bajet educated n polite dekat sini.Pergi tengok kat blog papagomo sekarang JuburTaik main kotey lelaki.PtuiiiHHH...!!!!

█████████

► Jubur Taik gigil bro nak kena kemut ngan lobang burit...PtuiiiiHHH...!!!!

Anonymous

idu bugima bunya babagomo

Post a Comment

Nak komen boleh tolong jangan mencarut.
You may comment but please do it without vulgar words.

Blog Archive